Haberler

Özdemir: “Ekonomik destek paketleri daha da artacak”

Özdemir: “Ekonomik destek paketleri daha da artacak” Federal Parlamento Milletvekili Mahmut Özdemir (SPD), dünyanın bir çok ülkesini etkileyen koronavirüs (kovid-19) salgını sonrası federal hükümetin aldığı ekonomik önlemleri ve aşamalı olarak yumuşatılması düşünülen yasakları değerlendirdi.

Pandemi sonrası yaşanan sıkıntının, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla az hasarla atlatılıyor olmasının, sağlık sistemi ve sosyal güvenlik sisteminin güçlü olmasından kaynaklandığını dile getiren Mahmut Özdemir (SPD) “Almanya’nın kriz döneminde de güçlü bir devlet olduğu ortaya çıktı. Almanya`nın gücü de vatandaşlarımızdan ve sistemin ayrım yapmaksızın işlemesinden kaynaklanıyor. Geniş ve oturmuş bir sağlık sisteminin yanı sıra, kriz döneminde sağlık sistemine ayrılan kaynakların da önemli olduğuna inanıyorum. Hükümetin aldığı ekonomik tedbirler önemli. İhtiyaçlara göre ekonomik destek paketleri daha da artacak”açıklamasında bulundu.

“SALGINLA YAŞAMAK ZORUNDAYIZ”

Ekonomik önlem paketlerine de değinen Mahmut Özdemir “Ekonomik paket ve desteklerin öncüsü SPD`deydi. Orta ölçekli işletmeler Almanya`nın gücüdür. Bu işletmelere istihdam ettikleri işçi sayısına göre 9 ile 25 bin Euro arasında yardım kararı alınmasında etkili olduk . Federal hükümet olarak kriz dönemi için çok önemli kararlar aldık. Ekonomik paketler daha da artacak. Vatandaşlarımızı evde bırakabiliyorsak devlet olarak sorumluluklarımızı yerine getirebilmeliyiz. Aşısı bulunamadığı sürece salgınla yaşamak zorunda kalacağız. Salgının önüne geçilebilmesi için test kapasitelerinin artırılması, özelleştirilmemesi gerekiyor.Test uygulamasının kamu yönetiminin kontrolü altında olmasını savunuyorum” dedi.

Kısa çalışma başvurusu yapan işletmelerin çalışanları için yeni bir teklifi parlamentoya sunduklarını da açıklayan Federal Parlamento Milletvekili Mahmut Özdemir (SPD) şunları söyledi:

“SPD OLARAK ÖNERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Özdemir: “Ekonomik destek paketleri daha da artacak”“Kriz dönemlerindeki kısa çalışma fikri SPD`ye ait. Bu durumda olanları da düşünmek görevimiz. Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemler sonrası kısa çalışma yapan işçilerin sayısı arttı. Önlemler daha önceden alınarak,kısa çalışma yapanların yardım alabileceğini vurguladık. İşçilerin bu krizden ekonomik olarak etkilenmemesi içi yasa hazırlandı. Geçen hafta tartışmaya açıldı ve bir çok işletmenin de kısa çalışmaya geçmek istediğini gördük. Bazı işletmeler kısa çalışmaya geçmedi, üretimi tamamen durdurdu. Bu tür durumlar için de öneride bulunduk ve yüzde 60 işzizlik parasının yeterli olmayacağını düşünerek maaşların yüzde 80, hatta yüzde 87`ye kadar çıkarılmasını önerdik. Gelecek hafta içinde bu önerimiz kabinede ele alınacak. SPD olarak önerimize sahip çıkacağız.”

Kriz sonrası alınan önlemlerin yumuşatılmasına dönük eleştirilerini de dile getiren Mahmut Özdemir, okulların birden açılmasının hatalı bir karar olduğunu, öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunabilmesi, okullardaki kapasiteden daha faydalı yararlanabilmek için  çok akılcı çözümlerin  gerektiğini belirtti.

`DİNLER ARASI DAYANIŞMA  ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME`

Mahmut Özdemir- Foto: Bettina Engel-Albustin Müslümanların ramazanını kutlayan ve ramazanın istenildiği gibi yaşanılamasa da, alınan kararlara, kurallara uyulmasını isteyen Mahmut Özdemir, camilerde ezan okunmasını ise önemli  gelişme olarak değerlendirdi. Özdemir şunları söyledi: “Ramazan geleneklerimizi biliyorum. Müslümanların özellikle ramazan ayında camilerde olamaması alışık olunan bir durum değil. Bereketli iftar sofralarının kurulamaması, komşuların çağrılamaması benim için de zor. Ramazan ayı yokluğu, sıkıntıyı yaşamak demek. Bir fakirin, yoksulun çektiği sıkıntıyı görmek için önemli bir fırsat. Koronanın bize çektirdiği yokluğu bir imtihan olarak görmek gerekir. Hastalıkla sınav ediliyoruz. Bu sınavdan da nasıl başarılı çıkacağımız, kuralları uyup uymamamıza bağlı. Hep beraber kurallara uyulması durumunda sınavı başarılı bir şekilde geçeriz. Bütün dinlerin bu dönemde omuz omuza vermeleri, dayanışma örneği sergilemeleri çok önemli bir gelişme. Bu imtahan sivil toplumda da önemli gelişmelerin olduğunu,olacağını gösteriyor.B u olumlu gelişmelerin de kalıcı olabilmesi için kurallara uymamız gerekiyor.” Muhabirce/İbrahim Ergül- Foto3:  Foto: Bettina Engel-Albustin/ DUISBURG

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu