Haberler

Koruyucu aile her STK’nın gündeminde olmalı

Koruyucu aile her STK’nın gündeminde olmalı T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Aile ve Sosyal Politikalar Ataşeliği, T.C. Köln Başkonsolosluğu’nun himayesinde Koruyucu aile bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ayrıca vasilik konusunda da Umut Yıldızı Derneği bir sunum gerçekleştirdi. Programa bir koruyucu aile belgeseli izletilerek başlandı.

DİNİMİZDE YETİME SAHİP ÇIKMAK SEVAP

Daha çok Köln’deki çatı kuruluşlarının temsilcileri ve ailelerin katıldığı toplantıda T.C. Köln Başkonsolosu B.Ceyhun Erciyes koruma altına alınan çocuklarla ilgili bir konuşma yaptı: “Koruma altına alınan çocuklar toplumumuzun kanayan yarası. Aslında büyük toplumlarda bu hayatın bir parçası. Bu çocuklara koruyucu aile veya vasi olarak sahip çıkmak için ailelerin bu konuları daha çok sahiplenmesi gerekiyor. Bu tek başına devletin yapabileceği bir şey de değil.

Koruyucu aile her STK’nın gündeminde olmalı Devlet, aile ataşelikleri açarak bu konuda üzerine düşeni yaptı. STK’ların da meseleye sahip çıkması gerekmektedir. Zaten dinimizde de yetime sahip çıkmak sevapların en büyüğü olduğu gibi, onlara zarar vermek de günahların en büyüklerindendir. Bu toplantıda sadece bir çocuğun hayatını kurtarmaya vesile olabilirsek yapılan bu çabaya değer.

Daha sonra T.C. Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Muharrem Kuzey söz aldı. Kuzey şu noktalara parmak bastı: Bir insana kol kanat germek, ihtiyaç sahiplerine destek olmak dinimizin de ötesinde aslında insan olmanın bir gereğidir, aslında hepimizin bir görevidir. Peygamberimizin hayatında bir yetimin başına okşamanın ne kadar önemli olduğunun bir çok örneklerine rastlıyoruz. Kendisi de bir yetim olarak büyüdü. Yetimlere sahip çıkmak aynı zamanda kendi kalbimize de şekil veriyor, düşünce ufkumuzu genişletiyor.

Koruyucu aile her STK’nın gündeminde olmalı T.C. Düsseldorf Aile ve Sosyal Politikalar Ataşesi Raci Mazı ise konuşmasında şunları ifade etti: Çok kültürlü bir toplumda yaşadığımızı koruyucu aile belgeselinde anlatılan çocuğun annesinin İtalyan, babasının Türk olduğunu, annenin intihar ettiğini, babanın çocuğunu terk ettiğini, ona sahip çıkan ailenin babasının Türk, annesinin Alman bir müslüman olduğunu dile getirdi. 3 yaşında sahip çıkılan çocuk bugün üniversiteyi bitirdi. Yurda verilseydi o çocuğun kaderi çok farklı olurdu. Bugün toplantımızda biraz sonra tecrübelerini aktaracak olan koruyucu ailemizin aldığı çocuk da alkolik bir anneden yeni doğmuş bir bebekti ve doktorlar yaşayamaz diyorlardı. Şu an o çocuk 7 yaşına geldi ve sağlıklı bir şekilde büyüyor. Bu örneklerden yola çıkarak koruyucu ailelik her STK’nın gündeminde olmalıdır.

HER CAMİDE BİR KORUYUCU AİLE OLMALI

Koruyucu aile her STK’nın gündeminde olmalı Almanya’da 2600 camimiz varsa her camide en az bir tane koruyucu aile olmalıdır. Sadece sofranıza bir tabak daha fazla koyacaksınız. 28.‘sini yaptığımız bu toplantımıza yeni bir boyut katmak istiyoruz. Vasilik konusu. Bugün Almanya’nın gençlik dairelerinde vasilik konusu da sıkıntılı bir konudur. Bir vasiye bazen 50’den fazla çocuk düşmektedir. Bu durumda çocuklarla gerektiği gibi ilgilenilememektedir. Bugün nasıl vasi olunabileceği konusu da anlatılacaktır.

BEKARLAR DA KORUYUCU AİLE OLABİLİR

Almanya’da koruyucu aile olmanın şartlarını Aile Ataşeliği pedagoglarından Sabri Aydın anlattı. Aydın koruyucu aile olmanın zor bir süreç olmadığını, aranan en önemli üç şartın, bağımsız bir maddi gelirin olması, evin yeteri derecede büyük olması ve ebeveynlerden birisinin Almanca bilmesi olduğunu vurguladı. Ayrıca koruyucu aile olmak için evli olma şartının olmadığını, tek ebeveynli ailelerin de hatta bekarların bile koruyucu aile olabileceklerini ifade etti.

Koruyucu aile her STK’nın gündeminde olmalı Bu şartların bugün yerinde olmaması durumunda gelecekte bu şartların yerine gelebileceğini hatırlatan Aydın, koruyucu aile olmak isteyen aileleri sürecin başından sonuna kadar desteklediklerini ifade etti. Koruyucu aile sunumundan sonra vasilik konusunu anlatmak üzere Umut Yıldızı Derneği Başkanı Gülsüm Kunt söz aldı. Gülsüm Hanım kendisinin de vasilik yaptığını belirtti.

VASİLİK

Türk çocuklarına sahip çıkmak isteyenlerin koruyucu aile olamıyorlarsa en azından vasi olabileceklerini dile getiren Kunt, vasinin çocukla ilgili bütün yetkilere sahip olduğunu, dolayısıyla çocuğun hangi aileye verileceğine de vasinin karar verdiğini hatırlattı.

Vasiliğin (Vormundschaft) ne demek olduğunu ve hangi şartlarda insanların vasi olabileceği konusunu ayrıntılı bir şekilde Umut Yıldızı Derneğin İkinci Başkanı İsmail Oral slaytlar eşliğinde anlattı.

Koruyucu aile her STK’nın gündeminde olmalı Vasiliğin de koruyucu ailede olduğu gibi değişik modelleri bulunmaktadır. Bunların içinde gönüllü bireysel vasilik (ehrenamtlicher Einzelvormund) en önemlileri arasında yer almaktadır. Yasalarda da bir çocuğun vasiliğinin öncelikli olarak gönüllü bireysel vasilere verilmesi öngörülmektedir. Vasi çocuğun hukuki temsilcisi durumundadır. Çocuk bir koruyucu ailede kalsa bile hukuki yetkileri vaside kalıyor. Temel konularda örneğin çocuğun hangi okula yazdırılacağı, tıbbi aşılar ve ameliyatlar vb. konularda vasi karar vermektedir. Vasi olmak için özel bir meslek eğitimi alma şartı bulunmamaktadır. Doğrudan gençlik dairesi veya aile mahkemesine başvuru yapılabilmektedir.

Ayrıca Umut Yıldızı derneği vasilik eğitimi vermeyi planlamaktadır. 6 saatlik bir eğitim aldıktan sonra alınacak olan katılım belgesi ile vasiliğe müracaat edilmesi durumunda ilgili merciler tarafından kabul edilme şansı artacaktır.

TECRÜBELERİNİ ANLATTILAR

Koruyucu aile her STK’nın gündeminde olmalı Programın son bölümünde koruyucu aile olan C. ailesi ile vasi olan Gülsüm Hanım yaşadıkları tecrübeleri dinleyicilerle paylaştılar. İlk olarak koruyucu aile olma fikri aklınıza nasıl geldi sorusuna P. Hanım eğitimci olarak anaokulunda Alman bir ailede kalan bir Türk çocuğunun domuz eti yememe vb. konularda ‚acaba şöyle yapsam günah oluyor mu?‘ vb. hassasiyetini ve sıkıntısını paylaşması üzerine bu çocuklara sahip çıkma düşüncesinin oluştuğunu‚ biz de koruyucu ailelik yapabiliriz‘ dediklerini dile getirdi.

Gençlik dairesine müracat ettikten sonra daha sonra kendilerine doktorların‚ yürüyemez, konuşamaz‘ raporu verdiklerin bir çocuğun verildiğini aktaran A. Bey, birkaç yıl baktıktan sonra doktorun çocuğu gördüğünde tanıyamadığını, kendisinin zamanında yanlış karar verdiğini itiraf ettiğini söyledi. Bunun da çocukların aile sıcaklığında büyümenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade etti. Gülsüm Hanım 4 yıllık vasilik hayatında birçok çocuğa destek sağladığını, şu an 15 yaşında bir genç kıza da ayrıca koruyucu ailelik yaptığını anlattı. Bütün bunları ise tek başına başardığını, dolayısıyla bu konuların gözde büyütülmemesi gerektiğini, herkesin yapabileceğinin altını çizdi.

Programı toplam 65 civarında ilgili vatandaşımız ve STK temsilcisi ilgiyle dinledi ve daha sonra Köln bölgesinin diğer camilerinde de program düzenleme konusu STK temsilcileriyle konuşuldu.

Koruyucu aile bilgilendirme seminerlerinin kendi kurumlarında düzenlenmesini isteyen STK`lar aşağıdaki irtibat bilgileri üzerinden bizimle temasa geçebilirler.

Telefon: +49 211 53 818 853

Faks: +49 211 53 818 854

E-posta: [email protected]

———————

Vasilik konusunda eğitim almak isteyenler Umut Yıldızı Derneğine kayıt yaptırabilirler.

Telefon: 02131 / 31 45 125

Telefon: 0178 / 942 52 56

Fax: 02131 / 31 43 027

Email: [email protected]

Muhabirce/Ataselik Basın Bildirisi/DÜSSELDORF

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu