Haberler

Emekli olmak icin 31 Temmuz’a kadar ne yapabilirsiniz?

Emekli olmak icin 31 Temmuz’a kadar ne yapabilirsiniz? T.C Hükümeti’nin yurt dışında yaşayan T.C. ve mavi kartlı  vatandaşlarına tanıdığı özel bir hak olan ve şimdiye kadar yurt dışında yaşayan pek çok vatandaşın faydalandığı, borçlanma yoluyla yurt dışından emeklilik yasası, torba yasayla hızlıca ve radikal bir şekilde değişti. Yeni düzenlemenin neler getiri/götürdüğü konusuyla ilgili haberlerimiz mevcut.

Şimdi, 31 Temmuz’a kadar eski yasadan yararlanmak için neler yapılabilir, nasıl müraccat edebilirim telaşıyla konsolosluklara avukatlara ilgi arttı. Kuzey Ren Vestfalya’da Düsseldorf ve Essen Başkonsoloslukları aşırı yoğun.

Vatandaşın kafası karışık, pek çoğu da tatilde. Yasa aniden torbadan çıkınca, vatandaşlar çalışma ataşeliklerinin kapısına yığıldı.

T.C Essen Başkonsolosluğu Çalışma Ataşeliği Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih Bölükbaşı Konuyla ilgili olarak T.C Essen Başkonsolosluğu Çalışma Ataşeliği Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih Bölükbaşı ile konuştum. Konuşmayı kısa tutmak gerekti, vatandaş kapıda bekliyor, fotoğraf çektirmek istemiyor, bir an önce isini halledip gitmek istiyor.

BELGELER POSTAYLA YOLLANACAK

Fatıh Bölükbaşı, yoğnluğun çok fazla olduğnu belirterek, „Akşam 19:00 -19.30’a kadar çalışıyoruz. Günde 70‘ aşkın işlem yapıyoruz, gelen tek gelmiyor yanında birileri oluyor onların da soruları oluyor ve işlemler çok uzuyor. İşimi severek yapıyorum, kimseyi de geri göndermek istemiyorum, vatandaşın duasını almak bize yetiyor“ diyor. Bu arada kapısı defalarca çalınıp açılıyor, sorular geliyor. Vatandaş belgelerini konsolosluğa vereceğini sanıyor, oysaki belgeler postaya verilecek!

Sadede gelelim ve özet bilgi vereyim:

Eski yasaya göre emekli olmak isteyenlerin, şu belgeleri bağlı oldukları SGK il Müdürlüğüne yollamaları gerekiyor. Süre 31 Temmuz’da sona eriyor, belgeler iadeli taahütlü yollanacak, (Einschreiben mit Rückschein) postaya veriş tarihi geçerli oluyor.

  1. Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi (bu şekilde google’da aratabilirsiniz)
  2. Versicherungsverlauf – Hizmet Belgesi
  3. Erweiterte Meldebescheinigung- Açıklamalı İkametgah
  4. Kimlik fotokopisi
  5. SGK Sicil Numarası‘nın da bilinmesi ve form dolduruken yazılması gerekiyor.

Her başvuru bireysel bir süreç, süre-ödeme süreci ve miktarı kişiye göre (yaş, çalışma durumu, cinsiyet vs.) değişiyor. Mesela kadın için 55 yaş, 58 yaş, 5975 gün veya 3600 gün gibi seçenekler gündeme gelebiliyor, hangisinin size uygun olduğunu bilmeniz pek kolay degil. Türkiye’den farklı bilgilendirmeler de yapılabiliyor. Bunların hepsinin iyi bilinmesi gerekiyor. Konuyu biliyorsanız evrakları hazırlayıp kütüğünüzün olduğu ildeki SGK’ya yollayabilirsiniz. Ama konuya hakim değilseniz o zaman çalışma ataşelerinden danışmanlık hizmeti almanız gerekir, çünkü onlar danışmanlık ücreti talep etmiyor. Ancak, bekleyeceksiniz.

Hayırlı olsun 🙂

Muhabirce/ Hülya Sancak-ESSEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu