Haberler

26. Koruyucu Aile Toplantısı Essen’de yapıldı

26. Koruyucu Aile Toplantısı Essen’de yapıldı T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Aile ve Sosyal Politikalar Ataşeliği, T.C. Essen Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği ile ortaklaşa T.C. Essen Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde başkonsolosluk konferans salonunda koruyucu aile bilgilendirme toplantısı düzenledi.  

ALMAN MAKAMLARIYLA ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞILMALI

Toplantıya ilgili aileler ve STK temsilcileri katıldı. Programın selamlama konuşmasını T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci yaptı.

T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci Başkonsolos Cebeci, velayeti alınan Türk çocuklarının sorunlarının devlet için çok önemli bir konu olduğunu, aile ataşeliklerinin açılmasının devletin bu konuya verdiği önemi gösterdiğini, az olan Türk koruyucu aile sayısının artırılarak Alman makamlarıyla işbirliği içinde çözüm odaklı çalışılması gerektiğini ifade etti.

Bir koruyucu aile belgeseli izlenerek aşlanan programda Aile ve Sosyal Politikalar Ataşesi Raci Mazı bir konuşma yaptı:

460 AİLE KORUYUCU AİLE OLARAK KAZANILDI

“Kendi toplumumuzu iyi tanımanın yolu, karşımızda bize ayna olabilecek farklı bir toplumun varlığıdır. Böylece hem güçlü taraflarımızı hem de eksiklerimizi farkederiz. İçinde yaşadığımız Alman toplumuna ayna olarak baktığımızda hangi konuda güçlü bir yapıya sahip olduğumuz farkedilir. Almanya’da bir aile dramı yaşanmaktadır. Her yıl 130 civarında çocuk cinayete kurban gitmektedir. Evsiz insanların sayısı bir milyonu aşmış durumdadır. Alkolik annelerden doğan çocukların sayısı 12 binin üzerindedir. Bakıma muhtaç 3 milyon yaşlının yarısı profesyonel bakıma terkedilmiş durumdadır. Bütün bunlarla Türk aile yapısı karşılaştırıldığında güçlü yanlarımız farkedilecektir. Bu açıdan koruyucu aile müessesesi de bizim çok iyi başarabileceğimiz konuların başında gelmektedir. Ancak Türkiye kökenli koruyucu aile sayısı halen düşüktür. Bu nedenle koruma altına alınan Türk çocuklarına sahip çıkabilmemiz için bu sayının artırılması için çalışmalar ihtiyaç tamamen karşılanana kadar devam etmek zorundadır. Aile Ataşeliği olarak açılışından bu yana ağırlık verdiğimiz faaliyetlerden birisi olan koruyucu aile toplantılarıyla şimdiye kadar 460 aileyi koruyucu aile adayı olarak kazandık. 26.sını düzenlendiğimiz bu toplantının da bu amaca hizmet etmesini ümit ediyorum.”

Aile ve Sosyal Politikalar Ataşesi Raci Mazı Aile Ataşeliğinin pedagoglarından Sabri Aydın da Almanya’da koruyucu aile olmanın şartlarını slaytlar eşliğinde anlattı. Aydın, koruyucu aile olmanın zor bir süreç olmadığını, aranan en önemli üç şartın, bağımsız bir maddi gelirin olması, evin yeteri derecede büyük olması ve ebeveynlerden birisinin Almanca bilmesi olduğunu vurguladı.  Aydın, koruyucu aile olmak isteyen aileleri sürecin başından sonuna kadar desteklediklerini ifade etti.  

DİAKONİ’DEN GÖÇMEN KORUYUCU AİLE PROJESİ

Sunumdan sonra Berlin Belediyesi’nin göçmen kökenli aileleri koruyucu aile olmaya teşvik eden kampanya videosu izletildi. Dinleyicilerin soruları cevaplandıktan sonra Aile Ataşeliği’nin koruyucu aile konusunda birlikte çalıştığı serbest yüklenici kurum olarak Diakonie kurumundan göçmen koruyucu aile kazanma birimi sorumlusu Agata Skalska söz aldı ve kurumunun göçmen koruyucu aileleri kazanma konusunda yeni bir proje başlattığını ve kendi kurumları üzerinden koruyucu aile olmanın da mümkün olduğunu vurguladı.

BAKILAN ÇOCUK AİLEYE ZENGİNLİK KATIYOR

26. Koruyucu Aile Toplantısı Essen’de yapıldı Programın son bölümünde altı koruyucu aile söz aldı ve tecrübelerini paylaştılar. Aileler koruyucu aile olma konusunda gençlik dairelerinde herhangi bir engelle karşılaşmadıklarını, hatta bir aile, baktıkları çocukla birlikte Türkiye’ye yerleştiklerini ifade etti. Bütün aileler dinleyicilere koruyucu aile olmanın gözde büyütüldüğü gibi zor olmadığını, tam aksine kendi öz çocukları dahil aileye zenginlik kattığını dile getirdiler. Program koruyucu aile olmaya karar veren 8 ailenin ataşeliğin `Koruyucu Aile Bilgilendirme Dosyası`nı teslim almaları ve kayıtlarını yaptırmalarıyla sona erdi. 

STK’LAR BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ DÜZENLEYEBİLİRLER

 Bilgilendirme seminerlerinin kendi kurumlarında düzenlenmesini isteyen STK`lar aşağıdaki irtibat bilgileri üzerinden aile ataşeliğiyle temasa geçebilirler.

Telefon: +49 211 53 818 853 Faks: +49 211 53 818 854 E-posta:[email protected]

26. Koruyucu Aile Toplantısı Essen’de yapıldı T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Aile ve Sosyal Politikalar Ataşeliği’nin konu hakkındaki çalışmalarını özetleyen soru ve cevaplar:

Aile ve Sosyal Politikalar Ataşeliğinin koruyucu aile bağlamındaki hedefi nedir?

– Ataşeliğimiz Türkiye kökenli koruyucu aile sayısını yükseltmek amacını taşıyan çalışmalarına devam etmektedir.  

Bu amaca yönelik ne tür faaliyetler yürütülmektedir?

– Bilgilendirme etkinliklerinin yanı sıra, resmî kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile yapıcı bir işbirliği mevcut projelerin desteklenmesi ve yenilerinin geliştirilmesi. Ayrıca başvuruda bulunan vatandaşlara konuyla ilgili rehberlik hizmeti verilmektedir. Bu hizmet kapsamında bir bilgilendirme dosyası oluşturulmuştur.

Bilgilendirme dosyasının amacı ve içeriği nedir?

– Bu dosyanın amacı, gençlik dairelerine veya yetkili kuruluşlara yapılacak olan başvuruların başarı oranını artırmaktır. Bilgilendirme dosyası yurttaşlara rehberlik edecek bir yol haritası şeklinde hazırlanmıştır ve başvuru öncesinden çocuğun aileye yerleştirilmesinden sonrasına kadar bütün aşamaları ayrıntılı biçimde açıklamaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi edinebilir miyim?

www.koruyucuaile.de sayfası üzerinden bilgi edinilebilir.

Muhabirce/ESSEN

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu