Haberler

Geçmiş ile Gelecek Arasında

Geçmiş ile Gelecek Arasında Geçmiş ile Gelecek Arasında Essen Şehir Kütüphanesinde Ruhr Veliler Birliği ve Literatürk işbirliğinde “Glückauf Deutschland” isimli sergi eşliğinde “Dünden-Yarına” (Dün ile Yarın arasında/ Geçmiş ile Gelecek Arasında) Zwischen Gestern und Morgen) başlıklı bir program  düzenlendi.

Programa T.C. Essen Başkonsolosluğu adına Muavin Konsolos Adnan Bahçekaral, FDP Uyum Sözcüsü Ali Shehatta, SPD İl Yönetim Üyesi Berrin Kapyapar, Essen Şehir Kütüphaneleri Genel Müdürü Dr. Klaus Peter Böttger, Yayınevi sahibi, yazar Artur Nickel, Ruhr Veliler Birliği Başkanı Dr. Ali Sak ve Zonguldaklılar Dernek Başkanı Mehmet Karakulak katıldı.

Tuba Tunçak ve Artur Nickel’in karşılıklı diyalog halinde sundukları program geçen ay Zonguldak’ın Kilim’li ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamada ölen üç işçi için saygı duruşunun ardından başladı. Ruhr Veliler Birrliği Dernek Başkanı Dr. Ali Sak günün anlam önemine dair bir konuşma yaptı. 

SERGİ BEĞENİLDİ

Geçmiş ile Gelecek Arasında T. C. Essen Başkonsolosluğu adına Muavin Konsolos Adnan Bekçekaral da konuşmasında göç tarihine degindi:  “Saygıdeğer Konuklar, Bildiğiniz üzere geçtiğimiz ay Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961 tarihinde yapılan iş gücü göçü anlaşmasının 57. yıldönümünü kutlamıştık.

Türklerin Almanya’ya göçün iki dost ülke arasında sağlam bir köprünün temellerini atmış olup, Almanya’da yaşayan Türkler artık Türk-Alman ilişkilerinin en önemli boyutunu oluşturmaktadır.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden özellikle kömür madenlerinin bulunduğu Zonguldak ve civarından yüzbinlerce maden işçisi vatandaşımız Ruhr Havzasındaki maden ocaklarında zor şartlar altında çalışmışlardır. İşçi yurtlarında başlayan göç hikayesi bugün üniversitelerin, parlementoların koridorlarında, belediyelerde, hükümet binalarında devam etmektedir.

Geçmiş ile Gelecek Arasında İş gücü anlaşması çerçevesinde Almanya’ya geçici bir süreliğine gelen Türkler artık burada kalıcı olmuşlardan. Günümüzde sayısı üç milyonu aşan Türk toplumunun içerisinde başarılı iş adamları, akademisyenler, sporcuların yetiştiğini görüyor ve Türkiye ‘de doğmuş ve büyümüş birisi olarak Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın başarı hikayelerini duydukça şahsen mutluluk  duyuyorum. Sergiye emeği geçen herkesi kutluyor ve tüm katılımcılara saygılar sunuyorum”

Daha sonra  ZDF’de Sak ailesinden üç neslin hikayesinin anlatıldı belgeselden kısa bölümler sunuldu. Bunu takiben Almanya’ya ilk gelen birinci kuşak işçi ve eşleriyle sohbet edilerek hikayeleri dinlendi. (Halit Güner, Zeki Bey, Gülten, Münevver ve Gabrielle Hanımlar)

Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Kuzucu ise burada bulunma amaçlarını şu şekilde özetledi; “Meslek Eğitimi dahil 32 yılım maden ocaklarında çalışmakla geçti. Recklinghausen ve Marl şehirlerinde çalıştım. Şimdi emekliyim. Zonguldak ili olarak Ruhr havzası ile aynı kaderi paylaştık. Gelen davet üzerine bu organizasyondaki yerimizi aldık. Bu vesileyle madenle ilgili araç-gereçler, ve yörelerimize ait küçük sergimizle burada olmaktan mutluyuz. Sergimizde il ve ilçelerimize ait kitap, dergi, broşür ve maden figürlerimiz mevcut. Ayrıca seçilen yerin kütüphane olmasını ayrıca anlamlı buluyorum.”

Zonguldaklılar Derneği‘nin genç kızlardan oluşan Folklor Grubunun ardından usta sanatçı, yorumcu Kazım Birlik yönetimindeki Birlik Korosu şiirler eşliğinde sevilen tüküleri okudular.

Muhabirce/Ünsal Gür /Foto: Ruhr Veliler Birliği Essen

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu