Başkonsolos Cebeci: “Dilimizin ve kültürümüzün taşıyıcılarısınız
Öğretmenler günü Essen’de Ruhr Öğretmenler Derneği’nin T.C. Essen Başkonsolosluğu’nun himayesinde organize ettiği bir etkinlikle kutlandı.
Programa T. C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, Eğitim Ataşesi Doc. Dr. M. Fikret Arargüç, Essen Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına Sosyal İşler Müdürü (Beigeordneter der Stadt Essen für Jugend, Bildung und Kultur) Muchtar Al Ghusain, CDU Belediye Meclisi Üyesi Sadık Cicin, Essen Uyum Meclisi Bşk. Yrd. Berrin Kapyapar, Essen Şehir Kütüphanesi Genel Müdürü Dr. Klaus Peter Böttger, ATÖF Genel Bşk. Yrd. Rahime Önkol, NRW TÖD Başkanı Şükrü Akarsu, Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Başkanı Mustafa Tosun, ADD Essen Başkanı Hülya Bal Coşkun, TGD Bşk. Yrd. Bahattin Gemici, Maria Kunigunda İlkokulu Müdürü Udo Moter, Ruhr Veliler Birliği Bşk Yrd. Mehmet Kapyapar, Ankaralılar Dernek Başkanı Halil Yalçın, Zonguldaklılar Derneği Yönetim Kurulu, çok sayıda öğretmen ve 200 den fazla davetli katıldı.
Ruhr Öğretmenler Derneği Bşk. Yrd. Ferhan Tan‘ın sunumunu yaptığı gece saygı duruşunun ardından her iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başladı. Ruhr Öğretmenler Derneği Başkanı Celal Aydemir Katılımcıları selamladıktan sonra Atatürk ‘ün Cumhuriyetinin kuruluşunun 10 yıl nutkunu hatırlatarak az zamanda çok iş yaptıklarını ve kuruluşundan bugüne kadar derneğe emeği geçen tüm öğretmenlere teşekkür etti.
24 KASIM ÖZEL BİR GÜNDÜR
T. C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci ise konuşmasında şunları söyledi; “24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle Başkonsolosluğumuzun destek ve himayesinde Ruhr Öğretmenler Derneği tarafından düzenlenen bu anlamlı etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum.
Hepinizin bildiği gibi Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’e 24 Kasım 1928 tarihinde Başöğretmenlik ünvanı verilmiştir. 1981 yılından beri 24 Kasım günü Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 24 Kasım Öğretmenler Günü büyük bir özveriyle çalışan öğretmenlerlerimizin değerinin bir kez daha anımsandığı özel bir gündür. Öğretmenlerimize duyulan sevgi, saygı ve şükranlarımızı dile getirmek için müstesna bir fırsat sunmaktadır. Bu vesileyle Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, tüm öğretmenlerimizin bu anlamlı gününü kutluyorum.
EVLERDE ÖĞRETİLEN TÜRKÇE YETERLİ DEĞİLDİR
Değerli Öğretmenler, Atatürk‘ün de bir vecizesinde ifade ettiği gibi; Yeni nesil sizlerin eseridir. Hepimizin hayat hikayelerinde siz değerli öğretmenlerin çok değerli dokunuşları olmuştur. Bu dokunuşlar hayat hikayelerimizde köklü dönüşümler, keskin virajlar yaratmıştır.” Edebiyat öğretmeninin şimdiki mesleği seçmesindeki etkisini anlattıktan sonra Cebeci sözlerine şöyle devam etti; “Bilgi çağında yaşadığımız günümüzde toplumların kaderini geçmişte olduğu gibi bugün de genç kuşaklara sizlerin vereceği eğitim belirleyecektir.
EĞİTİM ÖNCELİKLİ KONULARDAN BİRİ
Almanya gibi ikinci vatan olarak bilinen yerlerde yaşayan Türk toplumuna, Türk dilini, kültürünü, tarihinin öğretilmesi ve Türkiye ile köklü bağlar kurularak muhafaza edilmesi yönünde siz öğretmenlerimize hayati görevler düşmektedir. Eğitim konusu Almanya’da Türk toplumunun öncelikli gündem konularından biri olmaya devam etmektedir. Almanya’da ilk, orta ve yüksek öğretimde eğitim görmekte olan yaklaşık 600 bin öğrencinin Türkiye ile bağlarının güçlendirilebilmeleri ve yaşadıkları topluma daha uyum sağlamaları ancak iyi ve kaliteli bir eğitim ile mümkün olmaktadır. Türkçenin çocuklarımıza ve gençlerimize öğretilmesinde öğretmenlerimiz kadar ailelere, veli temsilcilerine ve STK lara önemli görevler düşmektedir. Çocuklarımıza evlerimizde öğreteceğimiz Türkçenin asla yeterli olmayacağını bilmemiz önemlidir. Zira Türkçenin bir edebiyat, bilim, sanat ve hatta felsefe dili olarak dünyanın saygın dilleri arasında yerini alması temel hedefimiz olmalıdır.
Değerli Öğretmenler, hepinize minnet ve şükran borçluyuz. Sizler doğrunun, hoşgörünün temsilcilerisiniz. Özellikle yurtdışında dilimizin, kültürümüzün taşıyıcılarısınız. Yükünüz ağır ama bir o kadar da değerlidir. Bu zor ve kutsal meslek hayatınızda kolaylıklar diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere görev başında şehit olan öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”
T. C. Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi M. Fikret Arargüç ise şunları söyledi; “Kendini amansız bir savaşın içinde ve adeta küllerinden yeniden yaratan bir milletin ikinci büyük savaşının eğitim ve öğretim seferberliği olduğunu bilen Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti bir ulusun okuluna dönüştürmeyi başarmıştır. Ülkemizi özgür ve eğitimli bireylerin yetiştirdiği bir ülke haline getirmeyi amaçlayan çağdaş eğitim ve öğretim sistemimiz esas olarak fadakar ve emektar öğretmenlerimizin omuzlarında yükselmiştir.
ÖĞRETMEN GERÇEK BİR KAHRAMANDIR
24 Kasım 1928, ulusumuzun ilk öğretmeni Mustafa Kemal’e “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği” ünvanının verildiği gündür. Bu sembolik adım, ülkemizin çağdaş uluslar ailesinin onurlu ve yetişmiş bir üyesi olmasının da hikayesini özetlemektedir.
Bu nedenle 24 Kasım Öğretmenler Günü, sadece öğretmenlerimizi bir günlüğüne hatırladığımız sıradan bir gün değildir. 24 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilim, irfan ve medeniyet yurduna dönüşmesinin sembolüdür. Eğer bugün, savaşların ve yoksullukların yıkıntıları arasından adım adım bütün dünyanın parmakla gösterdiği bir ülke haline gelebilmeyi başarabilmişsek, bunu başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün öğretmenlerimize borçluyuz.
Bugün aynı zamanda ömrünü aydınlık bir ülkenin özgür bireylerini yetiştirmeye adamış fedakar öğretmenlerimize saygı ve şükranlarımızı bir kez daha sunma fırsatı bulduğumuz bir gündür. Çünkü öğretmen; özgür, aydınlanmış, ülkesine ve insanlığa yararlı bireylerin yetiştirilmesinde belirleyici bir rol oynayan gerçek bir kahramandır. Unutulmasın ki her insanın içindeki ışıkta öğretmenlerin tutuşturduğu ateşin kıvılcımı vardır.“
Konuşmaların ardından öğretmenler Yağmur Aslan, Selim Korkmaz, Nermin Uslu, Bahattin Gemici, Mustafa Yardımcı ve Ünsal Gür tarafından şiirler okundu. Öğretmen Mehmet Kapyapar tarafından hazırlanan ve derneğin kuruluşundan bugüne değin yapılan faaliyetlerin özetlendiği slayt gösterisi de ilgiyle izlendi.
NRW TÖD Korosu sevilen şarkı ve türküleri okuyup zeybek oyunları oynadılar. Ardından Filiz Özer Kara yönetimindeki Mavi Melekler Folklor Grobu sahne aldı. Sonrasında Haydar Yakıt, Afşin, Nihat Demircan, Nurcan Kaçınoğlu ve Güliz Bike’den oluşan Grup QUARTETT tarafından türküler seslendirildi.
Gecede Başkonsolos Şener Cebeci ve Eğitim Ataşesi Arargüç tarafından kurucu üyelere, emektar ve meslekte 10. yılını geride bırakan öğretmenlerle yönetim kurulu üyelerine plaketler verildi.
Yenilen yemeklerin ardından İTÜ Konservatuarı Prof. Adnan Koç yönetiminde Haydar Tanrıverdi, Kadir Verim ile Özgün Müzik dinletisi sundular.
Muhabirce/ Ünsal Gür. Foto: Celal Aydemir/ ESSEN