Haberler

Bir öğrenci de sen okut!

Kapadokya Kültür Derneği ve Avrupa Nevşehirliler Platformu Başkanlığı’nın yanı sıra 40 farklı derneğe üye olan Dr.h.c.Mümün Uluç, sosyal ve kültürel çalışmalarından söz ederken; her sene 10 öğrenciye burs verdiğini hatırlatıp, ‘Bir öğrenci de sen okut!’ çağrısında bulundu.

Değerli okuyucularımız, Temmuz sayımızda ‘Ayın Konuğu’ sayfamızda bir çoğunuzun yakından tanıdığı Dr.h.c.Mümün Uluç’u misafir edeceğiz. Mümün Bey’i yakından tanıyor olsak da, sosyal ve kültürel çalışmalarının yanı sıra, siyasi yönünü, farklı uğraşlarını kısaca merak ettiğimiz konuları sorup, yanıtlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mümün Uluç Zaman,zaman yardım kampanyalarına da öncülük ediyor 2013 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti adına VEKTÖR uluslar arası ilimler akademisi Rektörü Prof Dr.Elçin İsgenderzade tarafından, gerek televizyon programlarıyla, gerekse sos-kültürel etkinlikleriyle, kültür sanat ve yardımlaşmaya yaptığı katkılarından dolayı  Fahri Doktor (Dr.) ünvanı verilen Mümün Uluç’la yaptığım söyleşiyi yıllardır her hafta Çarşamba günleri ‘Anadolu Diyarı’ isimli programının yayınlandığı Kanal Avrupa stüdyosunda gerçekleştirdim.

Sezonun son programı öncesi yaptığımız görüşmede 600’e yakın canlı yayının sırrından, 40’a yakın derneğe üye olmasını ve özellikle Avrupa’da Kapadokya denildiğinde akla Mümün Uluç’un gelmesinin nedenlerini konuşma fırsatım oldu. Yıllardır, yaptığı sosyal ve kültürel çalışmaları yakından takip eden biri olarak, Avrupa’da memleket sevdası ile yanıp tutuşan ve geldiği topraklara olan özlemini her ortamda dile getirebilen Mümün Uluç gibi on memleket sevdalısının ülkemizin tanıtımına çok şey katacağını ifade edip, sohbetimize başlamak istiyorum:

Mümün Bey genç yaşta Almanya’ya gelmişsiniz. Kısaca kendinizden söz eder misiniz? Mümün Uluç muhabirce`nin Temmuz baskısında  konuğumuz oldu

Mümün Uluç: 1961 Avanos doğumlu, evli ve 6 çocuk babasıyım. Almanya’ya genç yaşta, orta öğrenimi bitirdikten sonra 1979 yılında işçi ailesi olarak geldim. Üniversiteyi Almanya da okumak istiyordum. Geldiğim yıl içinde bir kanun çıktı ve 18 yaşını Almanya da dolduran işçi ailesi çocukları oturma ve çalışma müsadesi alabilme imkanı oluştu.Tek başıma gelmiştim; şimdi ise  çocuklarım ve torunlarımla 21 kişilik büyük bir ailemiz oluştu. İlk yıllarda meslek eğitimi, yüksek öğrenimin yanı sıra fabrikada çalıştım. Zaman içinde kendi işimi kurdum. Bu arada Kanal Avrupa’nın yayın hayatına başlamasından bu yana bir çok programın yapım ve sunumunu gerçekleştirdim.

Her hafta Anadolu Diyarı programıyla Anadolu’yu evlerimize taşıyorsunuz. Televizyon fikri nasıl gelişti, ilk programınızı hatırlıyor musunuz?

Mümün Uluç: Aklımda hep bir televizyon kanalı kurma hayalim oldu. Kanal Avrupa’da bu fikirle programlara başladım. İlk programım 2004 yılında kültür, sanat ve müzik içerikliydi. Geçtiğimiz yıllar içinde 592 program canlı yayınlandı. Kanal Avrupa’da sunduğum programlarda kültür, sanat, edebiyat, tanıtım, müzik içerikli konu ve konuklara yer veriyorum. Stüdyoya davet ettiğim konuklarıma konuşma ve müzik yapabilme imkanı sunuluyor. Bazen programa gelen seyircilerimize de mikrofon tutup duygu ve düsüncelerini paylasmalarına fırsat veriliyor.

Kapadokya Kültür Derneği’nin kurucusu ve başkanı olmanın yanı sıra bir çok derneğede üyesiniz. Kapadokya’nın tanıtımı sizin için önemli mi?

Mümün Uluç Kanal Avrupa`da Anadolu Diyarı programında konuklarıyla Mümün Uluç: Hemşehri derneklerinin varlığını önemsiyorum. Türkiye’deki şehirleri ile Almanya daki  hemsehrileri arasında bir köprü vazifesi yapıyorlar. Bizim gibi, illerinin ve ülkemizin tanıtımına destek sağlıyorlar. Yardıma muhtaç insanlara destek veriyorlar. Bundan sonra ise Avrupa da yaşayan hemşehrilerine destek sağlarlarlarsa daha iyi olur diye düsünüyorum. Ben de başkanı olduğum derneğin yanı sıra 40 derneğe daha üyeyim. Bu yıldan itibaren faliyet yapamayan bazı derneklerdeki üyeliklerimi donduracağım. Nevşehir ve Kapadokya benim için önemli. Güzelliklerinin tanıtılması da önemli. Böylesi kültürel zenginliklerin başkaları, özellikle Alman dostlarımız tarafından da bilinmesini ziyaret edilmesini istiyorum. Ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz toprakların tanıtımını da yapmak bize  düşer. Kapadokya Kültür Derneğimiz ile Kapadokya Bölgemizi uluslararası platformlarda kültürümüzü, sanatımızı, insanımızı kısaca Türkiye’mizi en iyi şekilde tanıtmayı amaçlıyorum.  Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kültür ataşeliğimiz, Nevşehir Valiliğimizin, başkonsolosluklarımızın,  sivil toplum kuruluşlarımızın, iş adamlarımızın destekleriyle 10 yılda 152 geniş kapsamlı ve dikkat çekici ‘Kapadokya Tanıtım Programları’ gerçekleştirdik. Bu etkinliklerimize  milyonlarca ziyaretçinin katıldığını ve izlediğini tahmin ediyorum.

Mümün Bey, yardım kampanyaları düzenlediğinizi, eğitime destek verdiğiniz biliniyor. Kaç öğrenciye burs verdiğinizi izninizle sorabilirmiyim?

Mümün Uluç: Doğrudur; zaman, zaman yardım kampanyaları düzenliyoruz. Eğitime çok önem veriyorum. Bu nedenle 30 yıldan beri her sene 10 öğrencimize burs veriyorum. Ayrıca; Nevşehir Üniversitesi’nde öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere Nevşehir Üniversitesi Öğrenci Derneği tarafından başlatılan  kampanyaya katılıp,iki yıl  içinde 40 öğrenciye destek verildi. Yüzlerce öğrencimiz farklı okullardan mezun oldular. Bu öğrencilerimiz arasından 6 doktor,7 öğretmen, 3 banka memuru, 3 hemşire gibi bir çok meslek dalından mezun olarak iş hayatına atılanlar oldu. Halen 9 öğrencimizin  öğrenimlerine devam ettiklerini gururla söyleyebilirim. Bu çocuklarımızın ufak bir tebesümü dahi bana mutluluk ve huzur veriyor.

Sosyal çalışmalarınızın yanı sıra, siyasi kimliğiniz de var. Köklü partilerde siyaset yapmak yerine BİG Partisi’nin kurucuları arasında yer aldınız.Son seçimlerde alınan oy oranlarını değerlendirdiğinizde neler söylemek istersiniz? 

Mümün Uluç (solda) BİG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız ile seçim çalışmalarında Mümün Uluç: 1990 yılında yabancılar meclisi seçimlerinde yüzde 82 oy alınca, iki büyük parti  kendilerine katılmam icin teklifte bulundular. Ben o zaman siyaset düşünmediğim için kabul etmedim. Diğer partilerde bizler ancak bir aracın  vagonu olabiliriz! Bizlere önemli yerlerde yer vermezler! Kendi istediklerini yapmak zorunda olabiliriz. Kurucusu olduğum ve uzun süredir siyaset yaptığım BİG farklı. BİG Partisi kendi insanlarımız ve diğer ülke vatandaşlarının da katılımı ile kurulmuş bir Alman partisi.  Ben BİG Partisi’nin gelecek yıllarda daha başarılı sonuçlar alacağını düşünüyorum. Son seçimlerde oyumuzu yüzde 50 artırdık. Fakat bunu bir başarı olarak görmemek lazım.Türk kökenli Alman vatandaşlarımız  sandığa gitmedikleri için ve katılımın çok düşük olmasından dolayı  beklediğimiz oy oranına ulaşamadık. Bir de diğer bir partinin (ADD) seçime  girmesinden dolayı vatandaşlarımızın iki partiyi de  cezalandırdığını düşünüyorum. Çünkü, bir çok seçmenimiz vatandaşlık görevini yapmak için sandığa gitmedi. İki parti değilde tek parti olarak seçime girilmis olunsaydı daha fazla oy alınabilirdi.

Kapadokya Kültür Derneği, Avrupa Nevşehirliler Platformu  Başkanı olarak ileriye dönük çalışmalarınıza da kısaca değinir misiniz?

Mümün Uluç: Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tanıtım programlarımız genişletilerek sürecek. 2017 tarihinden sonraki çalışmalarımızın  çoğunu Almanya’daki öğrencilerimiz  gençlerimiz, ailelerimiz için programlar yaparak hem kendi hemşerilerimize, hem de vatandaşlarımıza ihtiyaç duyulan konularda yardımcı olacağız.

Bilindiği gibi geçtiğimiz süreçte 25´den fazla  değişik bölgelerde Kapadokya tanıtım haftaları gerçekleştirdik. 90’ar dakikalık 30 TV programı hazırlatarak  Nevşehir’i, Kapadokya bölgemizi uluslar arası boyutta tanıttık. Bu çalışmalarımızı devletimizden destek almadan kendi imkanlarımız ve iş adamlarımızın desteği ile gerçekleştirdik. Sizin aracılığınız ile çalışmalarımıza destek sağlayan ve emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum.

Muhabirce /İbrahim Ergül- DUISBURG

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu