Otomobiller ve emekliler
Sevgili Muhabirce okuyucuları,
Türkiyeden bu yana sarkan,referandum konusu nihayet hız kesti. Biz de artık asıl gündemlerimize dönelim. İşte yaz yaklaştı. Tatil planları başladı.
Bu yazımızda şu otomobille Türkiye’ye gidiş ve kalış sürelerini konuşalım diyorum. Bunun yanısıra da emeklilerin bir iki sorununu da tekrar hatırlatırız.
Biliyorsunuz, yurtdışında yerleşik yaşayanlar için artık otomobille Türkiye’de kalabilme süresi iki yıla çıkartıldı.
Çifte vatandaş ve mavi kartlılar da bu hakka sahip. Bu hak kazanımı için belli şartlar var:
Otomobille Türkiyeye girilecek tarihten geriye dönük olarak, en az yüz seksenbeş (185) gün yurt dışında kalmış olmak gerekiyor. Ancak o zaman iki yıllık süre elde edebiliyorsunuz. Bu süre dolmadan giriş yapmak üzere gitmişseniz, size bir aylık giriş izni veriliyor.
En azından kapıdan geri çevirilme yok. O kalktı. Bir ay bitiminde otomobilinizi tekrar yurtdışına çıkarmak zorundasınız.
İKİ YIL GİRİŞ İZNİ ALINMIŞ ŞAHISLAR
Yurtdışına aradabir otomobilsiz çıkış giriş yapabiliyor. Bunun için bulundukları bölgenin gümrük müdürlüğünde bir beyanname doldurup imzalıyor. Yalnız bu iki yıllık süre meselesinde şöyle bir durum var:
Gideceğiniz otomobil sizden önce, amcanız babanız kardeşiniz eşiniz, gibi yakınlarınız tarafından
Türkiyeye götürülmüş ve bir ay bile orada kalmış ise, o otomobilin de yurt dışında tekrar en az yüz seksenbeş gün kalması gerekiyor. Aksi takdirde şahsın süre hakkı olsa bile, otomobile bir aylık geçici süre için yurda giriş izni veriliyor.
(Bu ne saçmalık otomobil cezalandırılır mı) demeyin yasa aynen böyle.
Gelelim şu yurtdışındaki emeklilerin durumuna:
10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir düzenleme:
4/a (SSK- hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağkur- kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar) ve 4/c (Emekli Sandığı- kamu görevlileri) kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesintisi yapılanların, bu kapsamdaki sigortalılıkları 29.2.2016 tarihi itibariyle sonlandırılmıştır.
Bu çerçevede; 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında yaşlılık aylığı alanların, Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden Sosyal Güvenlik Destek Primleri Mart/2016 dönemi aylıklarından kesileceğinden, Nisan/2016 döneminde ödenecek aylıklar da SGDP kesintisi yapılmayacaktır.
Yersiz olarak kesilen tutarlar, taleplerine gerek bulunmaksızın ilgililerin hesaplarına yatırılacaktır. Yeni çıkarılan kararname Türkiyedeki emekliler için böyle. Türkiye’den emekli yurtdışında yaşayanlar bu haktan yararlanamıyor.
200 avro da olsa ek kazanç sağlayanların emekli maaşları iptal edilip geriye dönük olarak toptan geri isteniyor. Bu bir ayırımcılıktır.
Alın yanınıza bu muhabirce gazetesini götürün Türkiye’ye ulaşabildiğiniz yetkililere sorun, biz bu kararnamenin neresindeyiz? diye.
İki üç milyon Avrupalı- Türkiyeye gidiyorsunuz hadi bastırın, orada hakkınızı aramak için.
Yunus Işıkoğlu