Haberler

“Unutsanız da Unutmayacağız…”

Türk Alzheimer Derneği- "Unutsanız da Unutmayacağız..." Haberin başlığı bir projenin adı. Almanya'nın Köln kentinde Türk yaşlılara ve demans hastalarına yardım etmek ve yaşamlarını kolaylaştırmak için bir araya gelen gönüllülerin kurduğu, Türk Alzheimer Derneği'nin projesinin adı.

Gülgün Yücel Demir, Berna Sevil Demirci, Ramazan Küpeli, Fadime Aygün, Nurten Kurdova, Asuman Ayda ve Mefküre Ülker tarafından kurulan derneğin başkanlığını Mefküre Ülker yapıyor.

Çağın en sinsi ve insan hayatını zorlaştıran bir beyin hastalığı olan Alzheimer'in henüz kesin bir tedavisi yok. Halk arasında daha çok Alzheimer'in bir türü olan demans -bunama olarak bilinen hastalıktan gurbette yaşayanlar daha da çok etkileniyor.

Türk Alzheimer Derneği'ni ve çalışmalarını tanıtmak için Köln'de bir tanıtım toplantısı düzenleyen dernek yöneticileri, Alzheimer/Demans ile herhangi bir şekile yolu kesişenlerin kendilerine başvurabileceğini bilgi ve yardım alabileceklerini belirtiyorlar.

Türk Alzheimer Derneği Başkanı Mefküre Ülker "Alzheimer çok önemli bir hastalık. Ancak maalesef bizim yaşlılarımıza yönelik detaylı çalışmalar yapan onlara yardımcı olan pek kurum, dernek yok. Ben Türk kökenli yaşlıların özellikle demans hastalarımızın daha sağlıklı ve kaliteli yaşamasını istiyorum ve onlara bu dernek aracılığıyla yardım etmek istiyorum" diyor, Mefküre Ülker.

DEMANSTA YAŞ ORTLAMASI DÜŞÜYOR

Demans hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu ve yavaş yavaş ilerlediğini belirten Mefküre Ülker, "65 yaş üstünde demans daha sık görülürken, yaş ortalaması giderek düşmeye başladı"  diyor.

Alkol, nikotin, kalp hastalıkları , yüksek tansiyon, diyabet, depresyon, sık kafa travması, kilo hareketsizlik, demans hastalığının ortaya çıkmasında başlıca etkenler diyen Ülker, olbildiğince bu etkenlerden uzak durulması gerektiğini söylüyor.

KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Türk Alzheimer Derneği toplantısı Kadınların daha çok risk altında olduğunu belirten Ülker, eğitim seviyesi yüksek insanlarda demansın daha az görüldüğünü, beyni çalıştırmanın beyin aktivitelerinin çok önemli olduğunu vurguluyor.

Demans hastalarının toplumda dışlandığına, hasta yakınlarının hasta ile ve hastalığıyla başa çıkmakta zorlandığına çünkü hastalığın toplumda yeterince tanınmadığına dikkat çeken Ülker, hastalara ve hasta yakınlarına yardımcı olmak için çalıştıklarını bunun için çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini belirtiyor.

Demans hastalarına özel onların hayatlarını kolaylaştırmak için, cafelerle restoranlarla işbirliğine gittiklerini anlatan Mefküre Ülker, demans hastalarına özel sosyal aktiviteler, bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini ve hasta yakınlarını da bakım hizmetleri, maddi manevi yardımlar, demans hastasının ihtiyacı olan her konuda bilgilendireceklerini ve ihtiyacı olanların mutlaka Türk Alzheimer Derneği'ne başvurmaları gerektiğini ifade ediyor.

Dernekle ilgili daha fazla bilgi için  https://www.tuerk-alzheimerdernegi.de/  sitesini ziyaret edebilirsiniz. Telefon: 02203- 9243592.

Hülya Sancak/ Köln

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu