Haberler

Dijital Çağda Kütüphane Kültürü

Çocuklar aktif okuma günlerini çok sevdiler Çocuklar aktif okuma günlerini çok sevdiler Ruhr Veliler Birliği vatısı altında yürütülen Mobiles (mobiles elternseminar-gezici veli semineri) projesinin hedeflerinden birisi velilerimizde ve çocuklarımızda okuma kültürünün oluşmasını sağlamaktır. Bunun, değişik seminerlerle yazarları, şairleri davet ederek okumalarla olabileceğini düşündük.

AYDA BİR BULUŞMA

Fakat farklı yöntemlerin de arayışı içinde iken dernek üyelerimizden ve şimdilerde yönetim kurulu üyemiz olan Fatime Okuyucu  hanımın çocuklarıyla ziyaret ettiği kütüphanedeki resimleri sosyal medyada paylaşınca "işte bu" dedim ve Fatime Okuyucu yönetiminde kütüphane grubunun oluşumunu sağladık. Bu grup, mobiles projesi kapsamında ve Fatime Okuyucu yönetiminde ayda bir kütüphanede buluşup değişik etkinlikler planlayacak.

Anne ve çocuklar okuma etkinliğinde Zira okulların ve ailelerin bazı küçük ama etkili yöntemlerle, çocuklara kütüphane kültürünü ve kitap sevgisini aşılamasının mümkün olduğunu düşünüyoruz. Kütüphanelerin sadece ‘kitap ödünç alınan’ yerler olmaktan çıkarılması gerektiğini, eğlenceli aktivitelerle sıkıcı ortamlar olmaktan kurtarılabileceğinin farkına da vardık. İlk buluşmamız 20 kişilik anne-çocuk grubuyle gerçekleşti, bir çoğu daha ilk defa kütüphaneye gelmişlerdi. Katılan anne ve çocuklar değişik oyunlar, okumalarla 2-3 saat kütüphanede eğlenceli bir şekilde vakit geçirebilineceğinin farkına vardılar.

10 Mart 2017 deki ikinci buluşmamızda yaklaşık 40 kişilik anne çocuk grubuyla kütüphanenin o gün sunmuş olduğu "Kütüphaneler gecesi" çerçevesinde değişik etkinliklere katıldık. Örneğin, oyunlarla boyama, bir yazarın kitabını aktif söyleşi ile okuması, akabinde müzik, dans, akrobatık gösterileri. Annelerle çocukların interaktif oyunlar oynamaları ve bu şekilde anne ve çocuğun iletişimini güçlendirmesi. Bununla birlikte kütüphanede bulunan kafeteryada annelerle oturup sohbet ederek grubun iletişimini güçlendirme ve sosyalleşme paylaşımları.

KÜTÜPHANE ALIŞKANLIĞI GELİŞMELİ

Dr. Ali Sak Evet kütüphanelerin 21. Yüzyılın çocuklarına hitap eden bir öğrenme alanı haline getirilmiş olmasını hep birlikte zevkle tanımış olduk. Bu proje ile dijital çağın çocuklarında kütüphane kültürü ve kitap sevgisi oluşturmanın hala mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda hedeflerimiz bellidir. Ailelerin çocuklarıyla kütüphaneye gelip okumalar yapıp, aktif okuma kültürünü oluşturmalarını sağlamak. Aileler çocuklarıyla birlikte nasıl kailteli vakit geçirebileceklerini ve çocuklarına pedagojik açıdan nasıl davranmalariğerektiği konusunda yol göstermek. Çocukların sosyalleşerek, deneyerek, gözlemleyerek, hisseerek, keşfederek öğrenmelerini sağlamak.

Okuma etkinlikleri devam edecek Çocuklar duygularını yazıya döktüler Kütüphane alışkanlığının bir yaşam tarzı haline gelmesini arzuluyor ve bu hedefe doğru uğraşlarımızı veriyoruz. Hedeflerimize ulaşmadaki yönetemlerimizin doğru ve isabetli olduğunu bizzat kütüphane etkinliğine katılan çocuklarımızın yorumlarından da okuyabilirsiniz.

Bu bağlamda genel olarak Mobiles ekibine (Kamuran Turan, Fadime Erciyas ve Fatime Okuyucu) ama özel olarak da kütüphane grubu sorumlumuz Fatime Okuyucu ya bu özverili çalışmasından dolayı candan teşekkür ediyoruz. Ruhr Veliler Birliği olarak projeye manevi ve maddi destek veren Ruhr Öğretmenler Derneği, KRV İş, Uyum ve Sosyal Bakanlığına, ve Zukunft Bildungswerk vakfına da şükranlarımızı iletiyoruz.

Ruhr Veliler Birliği adına

Dr. Ali Sak

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu