Haberler

Türk toplumu Türkçeye sahip çıkmalı

Dr. Ünalan ve Eğitim Ataşesi Vekili Özdoğan Almanya`da Türkçenin geleceğini anlattılar Duisburg Merkez Camisi tarafından organize edilen "Eğitim Semineri"nde T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği vekili Hacer Özdoğan, Kuzey Ren Vestfalya Eğitim Bakanlığı Müşaviri  ve Duisburg-Essen Üniversitesi öğretim görevlisi siyasetbilimci  Dr. Ahmet Ünalan Türkçenin geleceği ile ilgili sorunlara dikkat çekti.

GENÇLER HEDEFSİZ

Toplantıda, sayıları giderek düşen Türkçe öğrenimi gören, Türk ve Türkiye kökenli öğrencilerin, Türk toplumu ve Türkçenin geleceği ile ilgili sorunların habercisi olduğunun altı çizildi. Eğitim Ataşesi vekili Hacer Özdoğan, "Kısa bir süredir görevde olmama  rağmen, gençlerle sohbetlerimde gençlerin büyük bir oranda hedefsiz ve Türkçelerinin yetersiz olduğunu gördüm. Bu beni üzüyor" ifadelerini kullandı.

ANADİLİN ÖNEMİ

İki dilli olmanın önemine değinen Özdoğan "Araştırmalarda  iki dilli yetişen çocuklar daha başarılı. Ama bu okullarda olursa geçerlidir. Bunu dünyaca ünlü araştırmacılar araştırmaları ile destekliyorlar. İki dile gerçek manada hakim olan bireyler daha çabuk iş de bulabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

TÜRKÇE ÖĞRENİM GÖRENLERİN SAYISI ÇOK AZ

Dr. Ahmet Ünalan, Türk toplumundan Türkçe, Türk kültürü ve kendi tarihselliğine sahip çıkmasının beklendiğini belirtti.  Ataşe Vekili Özdoğan, "Düsseldorf Başkonsolosluğu bünyesinde kayıtlı Türk öğrencilerin, 2016 rakamlarına göre % 80'inin Türkçe derslerini almadığını belirtti. 2006'da oran % 50 iken bu oranın düşmesinin benliği kaybetme noktasında ürkütücü olduğunu söyledi.

Katılımın azalmasıyla ilgili olarak Özdoğan, velilerin talebinin yetersiz olduğunu, ve okullarda Türkçe deslerinin konumuna dikkat çekti. Özdoğan, "Çocukların eğitimini istediğimizi çocuklarınıza hissettirin. Siz başarabilirsiniz prensibi ile hedef koymalarını sağlayın" dedi.

TÜRKİYE'DE STAJ İMKANI SAĞLANSIN

Eğitim seminerine katılan ve dört çocuğunun da üniversite eğitimi aldığını söyleyen  Şengül Süt, "Yarın Türkiye'ye gidecekmişiz gibi Türkçeyi, hep Almanya'da kalacakmışız gibi Almancayı öğrettim çocuklarıma" şeklinde Türkçeye verdiği önemi ifade etti. Şengül Süt Türkiye'den talebinin ise çocuklara Türkiye'de staj imkanı sağlanması olduğunu söyledi

Türkler Türkçeye ve kültürüne sahip çıkmalı

Dr. Ahmet Ünalan ise "Kimlik kaybetmekte olsaydık Türkçemize sarılırdık. Bu tehlike belirmeden, şu andaki sorunları ciddiye alalım, Türkçenin kültür edinmemiz ve kültürümüzü korumamız hususunda temel olduğunun kabulu ile Türkçeye sahip çıkalım" dedi.

Aydın toplumların dil ve kimlik hususunda daha hassas davrandıklarını belirten Dr. Ünalan,Türk toplumundan da Türkçe, Türk kültürü ve kendi tarihselliğine sahip çıkmasının beklendiğini belirtti. 

TÜRKÇEYE  TALEP AZ

Ünalan KRV Eyaleti'nde Türkiye kökenli 240 bin öğrenciden sadece 10 bin öğrencinin seçmeli yabancı dil dersi olarak Türkçe dersi aldığını belirtti.

Ahmet Ünalan, "Türkçeye dönük çabalarımız okullardan başlayıp, eğitim müdürlükleri, eyalet bölge valilikleri ve bakanlık nezdinde devam etmelidir. Şu anda Türkçe başvuruları ve buna dönük dilekçelerin sayısı oldukça az. Bu şekilde arz ve talep oluşturmak çok mümkün görünmüyor" dedi.

İSLAM DİN DERSLERİ DANIŞMA KURULUNDA DİTİB YOK

Dr. Ünalan "KRV‘ deki İslam din derslerinin tanınması konusunda DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği), İslam Kültür Merkezleri , İslam Konseyi  ve genelde  Arapların bağlı olduğu Müslümanlar Merkez Konseyi gibi  dört kurum ile müzakereler devam ediyor. Ciddi bir aşamaya da gelinmişti. Türkiye'deki olağanüstü durum ve DİTİB tartışmaları, DİTİB’in konumunu sekteye uğrattı. DİTİB bir süreliğine din dersi danışma kurulu üyeliğini askıya aldı. Diğer kurumlar ile istişareler devam edecek. Soruşturmalardan sonra umuyoruz ki DİTİB ile durumdan fazla etkilenmeden görüşmeler kaldığı yerden devam edecektir" açıklamalarında bulundu.

Murat Pehlivan/ DUİSBURG
 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu