Haberler

Muzcuya muzlu protesto (Haber-yorum)

  Muzcuya muzlu protesto Alman medyasında bir süredir, Erdoğan karşıtlığı adına ifade özgürlüğü "şemsiyesi" altında yapılan eylemlerin fotoğraflı- figürlü haberleri yer alıyor.

İlk eylem bir kaç ay önce gündeme gelen, ve T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dava açmasıyla oldukça fazla gündemde kalan ve bir şekilde yapana yayınlayana "reklam" olan Böhmermann "eylem"iydi.

Böhmermann olayından sonra izlediğim kadarıyla, kıyıda köşede ne kadar sorunlu tip varsa, sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan hakaretamiz videolar-yazılar fotoğraflar yayma eğilimine girdiler.

Muzdan sergi

Langenfeld Kunstverein Son olayımız Almanya'da Bananensprayer, "Muz Spraycisi" olarak tanınan Alman sanatçı Thomas Baumgärtel. Sanatçı, Langenfeld Kulturverein isimli sanat galerisinde açtığı sergiyle dikkatleri ve tepkileri (Türklerin) üzerine çekti.

Langenfeld Kuntsverein sanat galerisinde "Politik Resimler" başlığıyla sergi açan Baumgärtel, çeşitli malzemeler ve objeler üzerine, sosyal ve politik konularda spreyle resimler yapıyor.  Resimlerinde bir şekilde muzu sembol olarak kullandığı için "Muzspreycisi" olarak tanınıyor.

Politik aktüel sorunlara eleştirel biçimde yaklaşan ve muzla "muz cumhuriyeti" düzenine  dikkat çeken Thomas Baumgärtel Langenfeld’deki son sergisinde muzu öyle bir kullandı ki, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının tepkisine neden oldu.

Potasyum zengini muz meyvesi siyasi söylemde, anlamsız, saçma, içi boş, kuralsız, kanunsuz,  olayları,eylemleri, söylemleri betimlemek için sembol olarak kullanılıyor. Nitekim "Burası muz cumhuriyeti/ -mi/ değil/ gibi kalıplar Türkiye'deki siyasi söylemlerde de kullanılıyor.

Bence olmamış, çünkü "zorlama"

Vatandaşlar, `Kimse T.C Devleti‘nin cumhurbaşkanını böyle çirkin resmedemez, bunlar bizi yaralayan şeyler" şeklinde tepkilerini dile getirdiler Son Erdoğan karşıtı eylem, Almanya'da kendi çapında eserlerinde "muz" kullanımıyla ünlü bir sanatçının, metal bir raf tabanı üzerine sprayle çizdiği muz- Erdoğan -grafiti- figürü.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde yayımlanan ciddi gazetelerden biri olan RP (Rheinische Post) sergilenen resmi, 10 eylülde açılışı yapılan sergide fotoğraflayarak yayınlayınca haberimiz oldu.

Haberin yayınlandığının ertesi günü Langenfeld'e gittim ve sergi yapılan yeri aramaya başladım. Aslında şehrin merkezinde neredeyse gözümüzün önünde bir yer ama, en az 10 kişiye sordum yolda, kimse bilmiyor nerede bu Langenfeld Kulturverein denen sergi salonunun yeri. Kendimi tuhaf hissettim gerçekten, tekrar baktım salonun adına, yanlışlık yok!

Elbette buldum, gidip baktim ki kapalı. Dün yine gittim, kapı kilitli ancak içerde bulunanlar açıyor kapıyı. Kimse yoktu benden başka, biraz galerinin yerini bulmasının zor olduğunu ve internet sayfasında yer alan telefonların geçersiz olduğunu belirttim salonda benimle diyaloğa giren görevliye. Sergi küratörü-müdürü yetkili herhangi biri yoktu konuşmak için, görevli kişi bana geçerli telefon numarası verdi ve haftaya basın toplantısı yapılacağını söyleyerek, resim ve fotoğraf çekemeyeceğim bilgisini verdi.

Erdoğan resmi 11 numaralı resim ve `belden aşağı` olarak adlandırılmış

 Ben de eserleri incelemeye başladım. Fena figürler değil, ta ki, Erdoganlı figüre kadar. Sonuçta sanat ve sanat eseri- sanatçı kavramları çerçevesinde uzun tartışmalara neden olacak bir yola girmek istemiyorum.  Bu konulara girmeden şahsi fikrim şu: Diğer eserleri ile kıyaslayınca Erdoğan motifli "eser" kötü. Evet kelimenin tam anlamıyla kötü; zorlama, yaratıcılıktan yoksun, çirkin benim klasik söylemimle "olmamış".

Bunu Erdoğan sevgimden dolayı kızdığım için söylemiyorum, gerçekten benim beğenime hiçbir bağlamda uymayan bir "eser". Diğer eserleri güzel, begendiğim parçalar oldu.Polis galeri önünde güvenlik önlemi aldı

Sanatla alakası yok, yakışıksız

Baumgärtel'in, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı  öne eğilmiş bir vaziyette arkasına muz çizerek resmettiği resim sergisi açılışından, resmin Alman gazetelerinde yayınlanması üzerine, sergiden ve sanatçıdan haberdar olan Türkler tepki göstermeye başladı.

Sergiden haberdar olup olmadıklarını sorduğum T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, dışişleri bakanlığının ve cumhurbaşkanlığının bilgilendirildiğini belirterek, grafiti olarak metal panel üzerine resmedilen figürü, sanatla alakası olmayan son derece çirkin ve yakışıksız bir eylem olarak niteledi.

Vatandaşlar tepkilerini böyle ifade etti Muzları galeri önüne bıraktılar

Dün galeriye gittiğimde sergiyi gezip çıktım ve bir cafede oturup kahve içmeye hazırlanırken Türk bayraklarıyla bir grup Türk vatandaşının geldiğini gördüm. Langenfeld'te yaşayan ve kendi aralarında organize olan vatandaşlar öğleden sonra, ellerinde Türk bayrakları ve muzlarla, şehir merkezinden yürüyerek galerinin önüne gidiyorlardı.  

Galeri önüne giden vatandaşlar, gezmek için içeri girmek istediler ancak, kapılar kilitli olduğu için içeri alınmadılar ve ellerindeki muzları galerinin kapısına bıraktılar.

Langenfeld`te yaşayan ve kendi aralarında organize olan vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ve muzlarla, galerinin önünde sergiyi protesto etti  Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan bazı vatandaşlar, konu Tayyip Erdoğan’ı sevip sevmemek değil. "Kimse T.C Devleti‘nin cumhurbaşkanını böyle çirkin resmedemez, bunlar bizi yaralayan şeyler" şeklinde tepkilerini ifade ettiler.

Olay yerine polisin intikal etmesiyle vatandaşlar polisle konuşup içeri alınmadıklarını söylediler. Polis galeri önüne küçük bir polis kordonu oluşturdu ve vatandaşların olaysız bir şekilde dağılmasını bekledi.

 Yorum-haber Hülya Sancak/ Langenfeld

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu