Haberler

Nedir bu noel- çam ağacı!

Hayırlı Noeller Noel pazarının vaygeçilmezi - Değirmen Weihnachten, ya da Türklerin kullandığı kavram ile söylersek noel geldi. Art niyetli bir takım kendini bilmezler tarafından her sene ortaya atılan aynı tartışma: Müslüman noel kutlamaz.

Bu cahil insanlar ya “Noel”in ne olduğunu bilmezler, ya da işsiz güçsüz takımı oldukları için gündeme gelmek adına, duruma göre konu üretirler. Noel de bunlardan biri. Çok basit bir şekilde nedir bu noel? Aşağıya kabaca temel bigiler vereceğim, belki aydınlama adına araştırıp öğrenme adına katkı olur. Bu bilgiler derleme. Birar uzun oldu ama basit yazdım, sokak diliyle wink4 dakikada okunur, Facebok tarzı yazdım yanilaugh

Hz. İsa`nın doğum günü

Hz. İsa`nın doğumu ve dönemi anlatan ağaç figürler- Weihnachtskrippe Noel pazarlarının vazgeçilmezi: Hz. İsa doğum- temsili biblolar Noel Hz. İsa`nın doğum günü. Katolik dünyası bu günü 24 Aralık olarak belirlemiş. Ortodokslar ise tarih, 6 ocak demiş. Aslında tüm bu tarihler tartışmalı, ama sonuç itibariyle Hristiyan dünyası 24 Aralık/ 6 Ocak`ta noel kutluyor.

24-25-26 Aralık yani 3 günlük noel süresince Katolik ülkelerde tatil olur ve bu, “deniz kenarına tatile kaçalım, kayağa gidelim” şeklinde değerlendirilmez. En gencinden en yaşlısına “gelenek ve göreneklerine bağlı” hristiyanlar bu günleri aileleriyle geçirir. Temiz güzel giyinilir, kiliseye ayinlere gidilir, 24 Aralık Kutsal (doğum) Gece`dir. (Tıpkı Kutlu doğum gibi). Bu gece mutlaka aile yemeği yenir, aile bireyleri farklı şehirlerde de olsalar biraraya gelirler.

Kutlu Doğum Haftası nedir?

Çocukların en sevdiği noel eğlencesi- Karusel Düsseldorf- dev dönme dolap Bu çok bilmiş ama cahil kendisinde Müslümanlar adına konuşma yetkisi cüreti görenlere sormak lazım, noel kutlamayan Müslüman “Kutlu Doğum” adı altında Hz. Muhammed`in doğumunu niye kutluyor? Var mı İslam`da doğum günü kutlamak ? Peki, Hz. İsa Allah`ın peygamberi değil mi? Ne hakla onun doğum gününü kutlayanlara içinizdeki kininizi nefretinizi kusuyorsunuz? Hz. İsa`ya saygınız yok mu? Size ne noel kutlayanlardan? Hristiyanlar soruyor mu size niye kurban bayramı kutluyorsunuz diye?

Almanya`da Türkler noel kutlamıyor ve tüm etkiniklerini eğlencelerini o günlerde yapıyorlar. Diskotek partileri, düğünler, geceler, kutlamalar, her türlü eğlence o günlerde yani koskoca bir dinin kutsal gecelerinde! Adamların ülkelerinde onlara saygısızlığın daniskası yapılıyor, ama kimsenin umuru değil.

Onların kutsalı bizi ilgilendirmez (mi?)

İspanyol cam ustası - Düsseldorf Noel Pazarında Bal standı- Düsseldorf Geçenlerde haberi yapıldı. Karfreitag günü Türklerin düğün yapmasına yasak gelmiş. Köln Mahkemesi`ne yansıyan bir dava sonucu böyle bir karar çıkmış. Karfreitag- Matem Cuması, Hristiyanların en acı günü; yas günü İsa`nın çarmıha gerildiği gün olarak kabul ediliyor. O gün Katoliklerde müzik eğlence gürültü filan olmaz, sakin bir gün geçirilir.  Ama o gün, Türkler düğün bayram diskotek eğlencesinin dibine vurur bir de basbas ilan ederler. Zaten bilmez de çoğu kimse de Karfreitag`ın anlamını. Aynı şeyin Türkiye`de olduğunu düşünün, olabilir mi?

Balmumu biblolar mumlar Almanlar da Türklerin bu tavrından rahatsız size söyleyeyim. Samimi sohbetlerde söylüyorlar bana mesela `Ne yapacaksın 24 Aralık`ta” diyorlar. Çalışıyorum diyorum. “Noel de çalışılır mı? Tabii bizim için kutsal siz takmıyorsunuz” diyorlar. Ben de yok öyle değil diyorum…ama…

Tevrat`a uzanıyor, kim biliyor Tevrat`ı?

Noel pazarı çeşitli aksesuarlar, gereçler Noel pazarında doğal ürünler Hristiyanlıkta dini belli başlı 3 kutlama var biri Noel diğeri Paskalya ve sonuncusu da Pfingsten Türkçede Hamsin Yortusu olarak bilinen dini “bayramlar”. Bunların çoğunun kökeni de Museviliğe uzanıyor çok normal çünkü tüm kitap dinlerinin kökleri Tevrat`a uzanıyor! Hangi, dini bütün Müslüman okudu Tevratı tanıdıklarınız arasında? Kuran`ı okuyan anlayan bile şüpheli. Dinini okuyarak anlayarak değil, kullardan kulaktan dolma duydugu safsatalara inanarak öğrenenler Tevrat okur mu? Niye okusun…

Noel ya da Türklerin kullandığı şekliyle  yılbaşı çamı: Dini bir geçmişi yokGelelim zurnanın zırt dediği yere, çam ağacına. Nerden çıkmış?

Dinde yeri yok

Öncelikle bu süslü çam ağacı olayının dinle alakası yok! Zaten tüm gerçek bozulmamış dinler gibi, Hristiyanlık da özünde süse, şatafata müsrifliğe karşı. Noel zamanı yapılan tüm süs şatafat da eleştiri konusu, masraf müsriflik olduğu için.

Her sene Kasım ayı ortalarından itibaren başlayan ve 24 Aralık`a kadar uzanan 1 aylık sürede Noel Pazarları kurulur, kiliselerde törenler düzenlenir. Her yer ışıklandırılır. Ve ticaret tavan yapar. Dini bir olay ticarete dönüşüyor diye çok da eleştirilir bu noel kermes zamanı.

Noel şekerlemeleri de noel pazarının vazgeçilmezlerinden Evet agaç. Ağacın nerden çıktığı bilinmiyor. Ama dini değil de Paganist dönemlere dayandığı düşünülüyor. Ve bir toplumsal gelenek olarak bugünlere geldiği söyleniyor. Eski  çağlarda yeşil sağlık ve yaşamı simgelediği için, kötü ruhları evden kovsun diye yıl sonu eve defne yaparakları, yaprak dökmeyen (çam ağacı gibi) bitkiler alındığı söyleniyor.

Ağacın literatüre girmesi 16.yüzyılı buluyor. Ama buralarda da bu geleneğin tam olarak nereden geldiği belirtilmiyor. Çocuklar sevinsin diye ağaca asılan ufek tefek yiyeceklerden söz ediliyor. Rahipler bile anılarında, ağacın neyi sembolize ettiğini nerden çıktığını bilmediklerini anlatıyorlar.

Duisburg noel pazarıgeleneksel- klasik noel şekerlemeleri 18.yüzyıl`da edebiyata giriyor

Ağaç ilk olarak 18.yy`da popüler oluyor ve Goethe`den Schiller`e romanlara konu oluyor. Yazarlar eserlerinde süslenmiş, ışıklandırılmış ağaçlardan söz ediyorlar. Ağaçların elma ve şekerlemelerle süslendiği mumlarla ışıklandırıldığı anlatılıyor.

Vatikan ilk kez 1982 yılında Noel Ağacı kuruyor

ışıklandırılmış  çam ağaçlarıVe, bu dinler öncesi zamanlardan gelen sağlık, enerji, yıl bitimi, kötü ruhlardan arınma, yeni bir yıla başlama gibi anlamlar yüklenen, zamanla da hediyeler şekerlemelerle çocukların ilgisini çekmek oylamak için zenginleştirilen ağaç geleneği, Noel zamanı ile bütünleşiyor. Katolik Kilisesi Vatikan da ilk kez 1982 yılında sembolik olarak Petersplatz`a ağaç dikiyor.

Görüldüğü gibi, bu Müslüman noel kutlamazcıların kafaya taktığı ağacın Hristiyanlıkla bir alakası yok. Hatta ağacın kökü dinler öncesi zamanlara gidiyor. Batıl inanç kökenli. Yani salonunuzun köşesine/ortasına çam ağacı kondurduğunuzda Müslümanlıktan çıkmıyorsunuz-Hıristiyan olmuyorsunuz. Ya da sokağa belediye çam ağacı diktiğinde onu süslediğinde toplu halde Hrsitiyanlığa geçiş yapmıyorsunuz. Çünkü Hırıstiyanlıkta böyle bir kural yok. Geleneksel-kültürel bir olay ve de vurguyu yapalım, pagan kültürü deniyor…

Batıl inanç diye karşı çıkılacaksa, Türk toplumunda batıl inançla başa çıkılamaz angel

ve Noel Baba Noel simgesi tütsü adam Gelelim yılbaşına

Yılbaşını Hristiyanlar kutlamıyor, yani Türklerin önem verdiği gibi bir özelliği yok. Yılbaşı ağacı da Türklerin bir icadi herhalde. Bunun da dinle bir alakası yok. Evine yılbaşında ağaç konduranın dinine de bir zarar gelmiyor. Hadis yok bu konuda, Kuran`da yer alması söz konusu değil. Yoksa bir hacı- hoca fetvası mı var?

Çikolatadan el aletleri Yani alın ağacınızı dikin istediğiniz yere. Rahatsız olan oradan burdan fetva uyduranlara takılmayın… Ha bu arada, Almanya`da ormanlara zarar verilmesin diye özel Noel Ağaçları yetiştiriliyor, onlar kesiliyor, bu da ağaç katliamı diyenlere ek bilgi olsun.

Yorum: Hülya Sancak/ Almanya

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu