Felix Klieser: Ayakları engel tanımıyor
Kolları olmadığı için ayak parmaklarıyla korno çalan Alman sanatçı Felix Klieser, engellerin üzerine giderek elde ettiği başarıyla, dünyaca tanınan isimler arasına girdi.
Doğuştan kolları bulunmayan Felix Klieser, engelliler yararına düzenlenen bir konser için geldiği İzmir`de, hayatının birçok engelli insana ilham kaynağı olduğunu söyledi.
Ellerim yoksa ayaklarım var
Kornoyla 4 yaşında tanıştığını, bu enstrümanı çalmak istediğini söylediğinde öğretmenlerinin, engeli nedeniyle başarmasının çok zor olduğunu söylediklerini anlatan Klieser, buna rağmen isteğinde ısrarcı olduğu için ders almaya başladığını anlattı.
Kendisine karşı çıkanlara “ellerim yoksa ayaklarımla çalarım” diyerek yanıt verdiğini, yaptığı denemelerde kornonun ventillerini sol ayak parmaklarıyla idare edebilmeyi öğrendiğini anlatan Klieser, 13 yaşında Hannover`de müzik yüksekokuluna kabul edildiğini dile getirdi.
Uzun yıllar ulusal gençlik orkestrasında yer aldığını, bu enstrümandaki başarısıyla çeşitli yarışmalarda ödüller kazandığını kaydeden Klieser, “Neden korno çalmayı istediğimi hatırlamıyorum bile, çünkü çok küçüktüm. Onu tanıdım ve sevdim. Bana onu öğretenler daha da çok sevdirdi. O yüzden başka bir enstrüman düşünmedim. Başaramaz mıyım düşüncesi hep oldu ama onu hiç bırakmadım” diye konuştu.
İnsanlar ne istediğini bilmeli
Klieser, kornonun hayatının çok büyük bir kısmını kapsadığı dile getirerek, “Nerede olursam olayım, hangi ülkeye gidersem gideyim yanımdan ayırmadığım tek şey kornom. Başka şeyler gelir gider, ama korno hayatımda her zaman, onsuz olmaz. Hem işim, hem de bunaldığım zamanlarda beni rahatlatan bir şey” ifadelerini kullandı.
Herkesin yapmak istediği işi ciddiye alması gerektiğini vurgulayan Klieser, şöyle devam etti: “Önemli olan yapacağınız işi ciddiye almak ve yapabilene kadar başından ayrılmamak. Herkese, `ben bunu yapamadım` diyerek kenara çekilmek yerine, yapamayacağını düşündüğü şeyin üzerine gitmesini önerebilirim. Ben bunu yaptım. Benim durumumda olanlar için de geçerli bu.”
Klieser, kendisinin örnek gösterilmesine ilişkin de “İnsanlar ne istediğini bilmeli. Örnek alırken kendinin ne istediğini unutmamalı” dedi.
Sayısını bilmediği kadar farklı ülkelerde konserlere çıktığını aktaran Klieser, farklı kültürlerdeki insanlara kornosuyla hitap etmenin kendisini heyecanlandırdığını sözlerine ekledi.
Kıvrımlı, bakır borudan yapılan üflemeli bir çalgı olan kornonun gövdesini oluşturan boru, üflenen baş bölümden alt uca doğru kıvrılarak genişler ve çan biçimli kalak bölümüyle son bulur. Çağdaş kornonun boru uzunluğu yaklaşık 3,3 metredir. İtalyanca`da “boynuz” anlamına gelen “corno” sözcüğünden Türkçeye geçen kornonun eski Mısır`da, Roma`da ve Mezopotamya`da boynuzdan yapılan ilk örnekleri, işaret vermek ve avcılara yol göstermek için kullanılıyordu.
AA/İzmir