Haberler

Göçmenlere oy hakkı geliyor mu?

seçim anketi Bilindiği gibi, Alman vatandaşı olmayan ve herhangi bir AB ülkesi vatandaşı da olmayan göçmenler Almanya`da oy kullanamıyor. Göçmenlerin yerel seçimlerde oy kullanabilmesi için KRV Uyum Meclisi ile Köln Uyum Meclisi “Hier, wo ich lebe, will ich wählen” – Burada. yaşadığım yerde oy kullanmak istiyorum”  kampanyası çerçevesinde infratest dimap enstitüsüne göçmenlere yerel seçimlerde oy kullanma hakkı verilmesi ile ilgili bir kamuoyu araştırması yaptırıldı.

Çeşitli kurumların da desteklediği kampanya, 2014 yılında, göçmenlerin de yerel seçimlerde oy kullanabilmesini sağlayacak  eyalet anayasa değişikliğini sağlamak için oluşturulmuştu.

Tayfun Keltek Yaklaşık 600 bin göçmen kökenli seçmen var

EyaletUyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek anket sonuçlarını şu cümlelerle değerlendirdi. “Yerel seçim hakkı için pek çok çalışma yapıldı. 1 yıl önce başlatılan bu kampanyanın amacı bu yıl sonu değişecek olan eyalet anayasasına göçmenler için yerel seçim hakkını da dahil etmek. Araştırma sonuçları beklediğimizden iyi. KRV Eyaletinde yaklaşık olarak 600 bin göçmen kökenli seçmen var bunlar da ağırlıklı olarak Türk kökenli insanlar.

Almanya`da yapılmayan birşeyi yaptık. Anket, Alman halkının göçmenlerin seçme seçilme hakkına karşı olmadığını gösteriyor. Dahaçok  CDU`nun buna engel olduğu görülüyor. Onları da bu anketle ikna etmeye çalışıyoruz.”

Halkın yarıdan fazlası “evet” diyor

Araştırma sonuçları değerlendirildiAlmanya geneli: yüzde 59 "Evet"Eyalet Uyum Meclisi`nin Düsseldorf`taki ofisinde yapılan toplantıya AWO`dan Michael Sewenig, Engin Sakal (Landesintegrationsrat- NRW) ve Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti`nin Anayasa Komisyonu sözcüleri Stefan Engstfeld (Yeşiller) ve Hans-Willi Körfges (SPD) katılarak konuyla ilgili açıklamalarda bulundular.

Almanya genelinde ve KRV eyalatinde yapılan araştırmaya göre, Almanya`da halkın yarıdan fazlası (% 59) göçmenlerin de (Alman vatandaşı olmayan) yerel seçimlerde oy kullanmasından yana.

KRV yüzde 62 ile “Evet” diyor

(sol.) H.W. Körfges (SPD) ve Stefan Engstfeld (Yesiller) KRV: yüzde 62 `Evet`Anketin sonuçlarının olumlu olduğunu ifade eden Stefan Engsfeld ve Hans Willi Körfges, eyalet anayasa değişikliği için partilerin mutabakata varması gerektiğini belirttiler. Yeşillerin ve sol, sosyal demokrat partilerin çoğunlukla evet dediği ankette CDU` da yüzde 54 ile evet dedi.

Kızıl ve yeşiller birlikte hareket edecek

SPD`den H.W. Körfges, bu sonuçların kendisini şaşırttığını ve sevindiğini belirtti. Anket öncesi sorsalardı, yarıdan fazla insanın göçmenlere oy hakkı için evet diyeceğini kestiremezdim diyen Hans-Willi Körfges “CDU seçmenlerinin %54’ü bile yerel seçim hakkının genişletilmesinden yana! Yerel seçim hakkı beldelerimizde özellikle uyum konusuna yeni bir ivme katabilir. Seçme hakkı olanlar, yerel siyaset, partiler ve partilerin hedefleri hakkında bilgi edinmek için aktifleşecektir. Böylelikle onlar da siyasi tartışmalara katılabilecek, kendilerini dışlanmış hissetmeyecektir.

Eğer bu konunun Anayasa Komisyonu’nda ele alınması  yönünde bir uzlaşmaya varılamazsa, kırmızı-yeşil koalisyon olarak muhalefetten bağımsız bir şekilde Parlamento’da bir girişim başlatma olasılığını değerlendireceğiz” diyerek bu konuda Yeşillerle birlikte hareket edeceklerini ifade etti.

Stefan Engstfeld (Yesiller) Stefan Engstfeld (Yeşiller) ise “Bizler, siyasi katılımı her zaman buraya uyum sağlamanın temel ilkelerinden biri olarak değerlendirdik. Uyum Meclisleri Birliği tarafından yaptırılan anketin sonuçları, Avrupa Birliği ülkelerinden gelmeyen yabancılara da yerel seçim hakkı verme talebimizi destekliyor.

Toplumun genelinde var olan bu destek, anayasayı değiştirebilecek bir çoğunluğa dönüştürülmeli. Bugün açıklanan anketin sonuçlarını doğrudan muhalefetteki partilere Anayasa Komisyonu’nda yapılacak olan değişiklikleri kabul etmeleri yönünde bir  çağrı olarak kabul ediyoruz”  sözleriyle Yeşillerin de süresiz olarak Almanya`da yerleşim hakkı olan göçmenlerin yerel seçimlerde oy kullanmasından yana olduklarını vurguladı.

Uyuma da katkı sağlar 

Eyalet Uyum Meclisleri Birliği‘nin (Landesintegrationsrat) infratest dimap araştırma şirketine yaptırdığı ankete göre, pek çok kişi Alman ve AB vatandaşı olmayan göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesinin uyum sürecine olumlu yansıyacağı kanısında.

Hülya Sancak/ Düsseldorf

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu