Haberler

Dortmund`ta Srebrenitsa için yürüdüler

Srebrenitsa Soykırımı Dortmund;ta anıldıSrebrenitsa Soykırımının 20. Yılı dolayısıyla Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti`nde bulunan Bosna dernekleri Dortmund`ta bir yürüyüş düzenledi.

Bosnische Gemeinden aus NRW – IGBD (NRW Bosna Cemaati) KRV`de bulunan bulunan tüm Bosna dernekleklerinin düzenledigi “Dortmund`taki sessizlik yürüyüşü” beyazlara bürünmüş 3500` ün üzerinde kişinin katılımı ile gerçekleşti.

Yürüyüşe katılanların giydiği beyaz kıyafetler Sebrenitsa`da öldürülen suçsuz insanları temsil ederken, ellerindeki zambak çiçekleri de geride kalanlara teselli vermek için sembolik olarak taşınıyordu.

Yürüyüşün amacı ve yapılış nedeni

Beyaz kıyafetler Sebrenitsa`da öldürülen suçsuz insanları temsil ediyor2.Dünya Savaşı`ndan beri  Avrupa`nın göbeğinde yapılan en büyük katliam/soykırım olarak tarihe geçen Srebrenitsa Soykırımı 11 Temmuz 1995 tarihinde, eski Yugaslavya Federal Cumhuriyeti`nin sınırları içindeki Bosna Hersek`in  Srebrenitsa kentinde, çoğu genç ve çocuk olmak üzere 8372 Bosnalının  Sırplar tarafından katledilmesiyle gerçekleşmişti.  

Bu soykırımı anmak ve unutturmamak için Bosnalı dernekler dün (11 temmuz) Dortmund`ta bir yürüyüş gerçeklestirdi. Yürüyüş, Dortmund Ana Tren Garı`ndan başlayıp eski Yahudi Sinagogu`nun bulunduğu alanda son buldu.

Unutmayacağız

Yürüyüşe toplumun her kesiminden insanlar katıldıYürüyüş, Dortmund Ana Tren Garı`ndan başlayıp eski Yahudi Sinagogu`nun bulunduğu alanda sona erdiBurada Bosnalılar adına Armin Suceska günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Yürüyüşe katılan KRV Eyaleti Aile ve Uyum Bakanı Guntram Schneider  “20 yıl önce Serebrenica` bir katliam yaşandı. Bu yaşanan olay ne idi? Katliam?

Toplu katliam? Benim düşünceme göre halkın çoğunluğun tesbit ettiği doğrudur, bu olay tamamıyle  bir soykırımdır.  Faşizmin bittiği sanıldığı Avrupa`nın göbeğinde 1995 yılında hiç kimsenin tahmin edemediği bir anda gerçekleşmiştir.1995 yılında yaşananları hiç bir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız” sözleriyle Srebrenitsa Soykırımı`nı anlattı.

Toplumun her kesiminden katılım oldu

Yabancı düşmanlığına karşı, soykırıma karşı sadece Bosnalı dernek ve camiler değil, Türkler, Almanlar, Müslümanlar, DİTİB, Milli Görüş, Müslümanlar Konseyi, Almanya Türk Toplumu TD-Platform, NRW Aile Bilriği, Türkiye Araştırmalar Merkezi, SPD, CDU, YEŞİLLER gibi pek çok kurum ve kuruluş temsilcileri, de yürüyüşe katıldı.

Bazıları neredeydi?

Yürüyüşe tanıdık simalar da katılmıştıBinlerce kişi arasında görebildiğim tanıdık yüzler arasında Gelsenkirchenden Nezahat Kılınç, Dortmund`tan Volkan Baran, Cemile Giosouf, Ali Bas, Uğur Ünal, Yunus Ulusoy, Bahri Akalın`ı sayabilirim. Maalesef  Ermeni soykırımı iddalarında başı çekenler,  her zaman olduğu gibi Müslüman`ların katledildiği ve ululararası lietratüre  soykırım olarak geçen Srebrenitsa Soykırı`mını anma yürüyüşünde ortalarda yoklardı.

Bosnalı din adamlarının da katıldığı yürüyüş meydanda müftü Paso ef. Fetic`in yaptığı dua ile amacına uygun olarak sessizlik ve barış içinde son buldu.

Hep birlikte sorumluluğumuzun bilincinde olarak  yapılan soykırımı unutturmamamız, fakat geleceğe de gülerek umut içinde bakmamız gerekiyor.

Haber-yorum: Aydın Kılınç / Gelsenkirchen

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu