Gençler pes etmesin
Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı ve Otto Benecke (OBS) Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilen MIGOVITA Projesi’nin çeşitlilik forumu kapsamında yapılan etkinliklere, Gelsenkirchen şehrinde devam edildi.
Almanya’nın farklı eyaletlerinden göçmen dernekleri ile işbirliği çercevesinde gerçekleştirilen toplantılarda, başta meslek eğitimi sorunları ve ayrımcılıkla mücadele konusu başta olmak üzere genç göçmenlerin birçok sorunu ele alınıyor, bu sorunların giderilmesi için öneriler masaya yatırılıyor.
Dernek yöneticileri bulamayacağız
Gesenkirchen şehrinin Schalke semtinde, Migovita Projesi'nin Gelsenkircen Zonguldaklılar Derneği ile gerçekleştirdiği "Almanya’da Meslek Eğitimi Sistemi ve Bankacılık Alanında Meslek Eğitimi" başlıklı toplantıda veliler ve gençler biraraya geldi.
Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak "Biz artık Almanya’da kalıcıyız. Burada yaşayan gençlerin karşılaştıkları sorunlara daha fazla önem vereceğim, dernek çalışmaları yalnız Türkiye’ye dönük yapıldıldığında sanki bir ayağının eksik olduğunu düşünüyorum. Burada yaşadığımıza göre gençlerin buradaki sorunlarına yönelik çalışmalara başta meslek eğitimi konuları olmak üzere Migovita Projesinin de desteğiyle, dernek olarak daha da fazla yer vereceğiz. Biz burada yaşayan gençlerin sorunları istikametinde çalışmalar yapmazsak ileride dernekleri yürütecek insan bulamayacağız" dedi.
Migovita sorumlusu Turan Küçük ise Almanya Zonguldaklılar Derneği'nin Almanya'da yaşayan gençlere verdiği önemi değerli bulduğunu belirterek, "Türk dernekleri olarak buradaki sorunlara biz hangi ağırlıkta ilgi gösterirsek Alman kuruluşları da o oranda bize ilgi gösterir" diyerek sorunlara önce Türklerin sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptı.
Liseyi bitiremeyene sitem etmeyin
Bankacılık mesleğini tanıtan konuk Ertan Erçetin ise gençlerin meslek eğitimi konusunda olanaklarının çok geniş olduğunu ve 300'e yakın meslek çeşidi bulunduğunu ifade ederek, bunun için biraz ciddi çaba içine girilmesi gerektiğini vurguladı. Erçetin bankalarda 10'a yakın meslek öğrenilebileceğini ve bu alanlara cesaretle başvuru yapılması gerektiğini söyledi.
Konuşmacılardan Cem Organ ise "Almanya’da meslek eğitimi sistemi size karmaşık gelebilir ama biraz incelediğinizde hiç de öyle olmadığını görürsünüz. Sistemin sunmuş olduğu olanaklara bakıldığında mesela yüksekokula devam imkanı meslek yaparken de mevcut. Anne-babalar olarak çocuklara liseye gidemedi diye sitem etmeyin. Tam tersi destek olun. Gençler, sizler de çabuk pes etmeyin, sabırlı olun, bir meslek öğrenmeyi yürekten inanarak ve bilinçli bir şekilde isteyin, gerisi gelir" dedi.
Muhabirce/ Gelsenkirchen