HERTEN/ KRV- Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, “Askerlik bedelinin 6.800 euroya yükseltilmesi gençlerimizi Türk vatandaşlığından çıkmaya sürüklüyor. Bedel ücretinin 1000,- Euro’ya indirilmesini istiyoruz” dedi.
Yeni yılda yürürlüğe giren uygulamaya göre askerlik bedelinin beş bin Euro’dan 6.800 Euro’ya yükseltilmesi yurttaşlarımızın tepkisine neden oldu. Önceki yıllarda askerlik bedelinin 1.000 euro olduğunu belirten yurttaşlarımız aynı uygulamaya geri dönülmesini istedi.
“Yurtdışında yaşayan gençlerin ülkemize gidip askerlik yapmaları onların oturma haklarını ve işyerlerini kaybettirir” diyen eğitimci- yazar Bahattin Gemici “Yüksek askerlik bedeli yüzünden Türk vatandaşlığından çıkmak isteyen gençlerin sayısı giderek artıyor. Bu ülkemiz için büyük bir kayıptır. Ülke ile bağları kopan gençlerimiz ileride Türkiye’ye gitmekten ve yatırım yapmaktan vazgeçecektir. Çifte vatandaşlık hakkına sahip Alman vatandaşı 800 bin yurttaşımızdan sadece 15 bini Türk vatandaşlığı için başvurmuştur. Bu vatandaşlarımız, yaşları kaç olursa olsun askerlik bedelini ödemek zorunda oldukları için Türk vatandaşlığına geçmek istemiyorlar” dedi.
Avrupa’da aşırı sağın yükselişe geçtiğini, ekonomik krizin derinleştiğini, fabrikaların işçi çıkardığına dikkat çeken Gemici,”Gençlerimizin ülkemizle bağlarınının sürmesi, aidiyet duygusu istenen bedel ücretinden daha değerlidir. Bu durum Fransa, Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde yaşayan gençler için de geçerlidir. Tüm derneklerimiz gençlerin sesini yetkililere iletmek için harekete geçmelidir” ifadesini kullandı.
GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYORUZ
Gençlerin askerlik bedeli yüzünden evlenemediklerini, askerlik yüzünden Türkiye’de tutuklanmaktan korktukları için ülkeye gidemediklerini belirten yurttaşlarımız şu görüşlere yer verdi:
Yüksel Damga: (işçi) Almanya eski Almanya değil. Hayat giderek pahalanıyor, kiralar artıyor. Çocuklarımızın geliri geçimlerine zor yetiyor. Türkiye’ye üç yılda bir izine gidebiliyoruz. Evlenmek isteyen gençlerimiz kara kara düşünüyorlar. Devletimizin askerlik bedelini 1.000 Euro’ya indirmesini bekliyoruz.
Yılmaz Kılıç (emekli madenci) Askerlik bedelini ödemekte zorlanan gençler istemeyerek de olsa Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalıyorlar. Bizler, vaktiyle 22 bin mark tutan askerlik bedelini ödedik. Çocuklarımız bizim çektiklerimizi çekmesin, ülkemizle bağları kopmasın.
İbrahim Efe (işçi): Çoğunluğumuz burada işçi olarak çalışıyor ve düşük ücret alıyoruz. Almanyalıyız diye bizi zengin sanıyorlar; sanki biz sokaklardan avro topluyoruz. Oğlum, çıraklık eğitimi yapıyor. Askerlik bedeli yüzünden Türk vatandaşlığından çıkmasını istemiyorum. Devletimiz bir an önce bu sorunu çözmelidir.
Mehmet Çetinkaya: (emekli madenci): Buradaki insanlarımız geçim derdinde. Ülkede ırkçılık ve yabancı düşmanlığı artıyor. Kimsenin iş garantisi yok. Yaz tatillerinde artan uçak ücretleri yüzenden ülkemize bile gidemiyoruz. Gençlerimizin ülke ile bağlarının sürmesi alınacak bedel ücretinden daha kıymetlidir. Askerlik bedeli 1.000 Euro’ya indirilmelidir.
Necla Marangoz: (hemşire) Askerlik bedeli sadece erkeklerin değil, kızların da sorunudur. Bu yüzden evlenemeyen birçok gencimiz var. Gençlerimiz bedel ücreti ödemek için çocuklarının eğitiminden, beslenmesinden kısmak zorunda kalıyorlar. Askerlik bedeli indirilmezse yurtdışındaki yurttaşlarımız Türkiye’de yapılacak seçimlerde oy kullanmayarak tepkilerini gösterecektir. Muhabirce/ HERTEN