ESSEN- Kuzey Ren-Vestfalya Türk Topluluğu (Türkischer Bund in Nordrhein-Westfalen-TB NRW) dördüncü kongresini 28 Nisan’da Essen’de gerçekleştirdi.
İki bölümde gerçekleşen etkinliğe katılan misafirleri, bizzat dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ile Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Ulusoy karşıladı.
İlk bölümünde TB NRW Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Ulusoy, Almanya Türk Toplumu (Türkische Gemeinde in Deutschland- TGD) Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu, Kuzen Ren-Vestfalya Eyalet Meclisi Başkan Yardımcısı Rainer Schmeltzer ve Federal Siyasi Eğitim Merkezi (Bundeszentrale für politische Bildung) Başkan Yardımcısı Cemile Giousouf (dijital katılım) misafirleri selamlayan konuşmalarını gerçekleştirdiler.
ÇEŞİTLİLİK İÇİNDE BİR DEMOKRASİ İÇİN BULUŞTULAR
Açılış konuşmasına günün sloganını hatırlatarak başlayan Serhat Ulusoy: Çeşitlilik İçinde Bir Demokrasi İçin Katılıma Sahip, Katılımcı Olan (Teil haben, Teil sein – Für eine Demokratie in Vielfalt) hedefiyle yollarına kaldıkları yerden devam edeceklerini bildirdi. Bulundukları eyaletteki dernekleri ve bireyleri bir araya getirerek, kültürel çeşitliliğe sahip Türkiye kökenli derneklerin siyasi katılıma ve sivil topluma ve toplumsal katılıma dair çalışmalarının iyileştirilmesini kendilerine misyon edindiklerini söyleyen Ulusoy; katılım yoluyla bir arada yaşam hedefiyle başlayan projenin, eğitim ve kültürel gelişimi güçlendirilmesi vesilesiyle sivil toplum yaşamına katılım ve demokratik davranışın güçlenmesi yönünde projelerin desteklenmesi ile süreceğini sözlerine ekledi.
DEMOKRASI ELÇİSİ YETİŞTİRME PROGRAMI
Akabinde TB-NRW bünyesinde yetiştirilen demokrasi elçilerinden sorumlu, proje koordinatörü Yusuf Sarı; TBDT isimli projelerinin 2021- 2024 tarihleri arasındaki süreçte, gerçekleştirilen çalışmaları özetledi: “ Geçtiğimiz üç yıl içerisinde projemizin gelişimi doğrultusunda hedeflerimiz; Türk kökenli vatandaşlarımızı duyarlı hale getirmek ve gelişimlerine destek olmak, Türkiye kökenli derneklerin çalışmalarını desteklemek ve iyileştirmek, kendi projelerini başlatmalarına ve düzenlenmelerine önayak olmak, demokratik ilkeleri teşvik ederek katılımı güçlendirmek ile her türlü aşırılığa ve ayrılıkçı ırkçı yaklaşımlara karşı bir duruş sergilemek oldu. Bundan sonraki çalışmalarımızda da aynı hedeflere ulaşmak için yeni demokrasi elçilerimizin de desteğiyle kaldığımız yerden projemize devam edeceğiz.”
KENAN KOLAT ÇİFTE VATANDAŞLIK SÜRECİNİ ANLATTI
Öğle molasının ardından bir araya gelen misafirler, politika ve strateji uzmanı Kenan Kolat’ın “Demokratik Toplumlarda Politik Katılımın Anlamı” başlıklı güzel sunumuyla bilgilenme fırsatı buldular. Berlin’den özel olarak TB NRW davetiyle kongreye katılan Kolat, Haziran sonunda yürürlüğe girecek Çifte Vatandaşlık hakkında misafirlere Almanya’daki 110 yıllık vatandaşlık sürecini ayrıntılarıyla anlatarak, bugün gelinen noktaya ulaşmak için başta TGD olarak özveriyle mücadele eden derneklerin, kişilerin ve kurumların çalışmalarını anlattı. Ara ara soru cevap şeklinde gerçeklesen sunum büyük ilgi gördü. Kolat konuşmasında özellikle dernek temsilcilerinin ve Türkiye kökenli insanlarımızın karar verici mekanizmalara dahil olmasının önemine değindi. Derneklerin çalışma alanlarına yönelik spor, kültürel ya da ticaretle ilgili devlet kurumlarında daha çok vatandaşımızın görevli olmasını temenni ettiğini belirten Kolat; böylelikle ortak bir irade oluşturma ve karar almada politik bir duruşun sergilenebileceğini ifade etti. Sözlerini özellikle tercümelerden kaynaklanan kavram karmaşasına çözüm olabilecek, Almanca kavramların Türkçe karşılıklarının oluşturulması hedefiyle Almanya Türk Toplumu’nun bir Türk Dil Akademisi kurması ihtiyacını dillendirerek bitirdi.
DEMOKRASİ ELÇİLERİ SERTİFİKALARINI ALDILAR
Sonrasında “Katılım Yoluyla Bir Arada Yaşam” projesi kapsamında çok yönlü eğitimlerle yetiştirilen yeni demokrasi elçilerine sertifikaları takdim edildi. Bu bağlamda derneklerin ihtiyaçlarını analiz edebilecek, toplumda yaşanan anti-demokratik hareketlere karşı farkındalık yaratacak, dernek yapılarını ve iletişim stratejilerini geliştirecek, bir nevi danışman ve hakem rolü üstlenecek demokrasi elçileri yetiştirme programı bir kez daha dinleyicilere tanıtıldı. Yeni mezunlar, demokrasi elçileri olarak dernek yapılarındaki olası boşlukları tespit ederek gerekli çözümler üretmeyi ve demokratik yaşam ve katılım farkındalığını pekiştiren projeleri ile bulundukları toplumda fark yaratmayı misyon edindiklerini belirttiler.
YENİ YÖNETİM KURULU SEÇİLDİ
Kongre dernek temsilcilerinin ve delegelerinin, eski yönetim kuruluna yaptıkları gönüllülük esasına dayanan çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletmesi ve Divan Kurulu gözetiminde yeni Yönetim Kurulunun seçim yoluyla belirlenmesi ile sona erdi. Yeni Yönetim Kurulu Başkanlığına Serhat Ulusoy seçilirken; Sabriye Supçun, İnci Çilek, Ercan Gürer ve Cihat Şengül Başkan Yardımcıları ve Hülya Coşkun Sayman olarak seçildiler. Yönetim Kurulu Üyeliğine ise Funda Tunçtürk, İlkiz Şentürk, Sinem Akbaş, Ataman Yıldırım, Tülay Koca, Şeref Çağlar, Kezban Kızıltan ve Hakan Ekinci seçildiler.
Tüm gün süren kongrede; Dortmund merkezli KRV Türk Öğretmenler Derneği (NRW TÖD) 2. Başkanı, öğretmen Doğan Biçer misafirlere aralıklarla sazı ile türkü şöleni yaşattı. Muhabirce/Sinem Akbaş, Fotoğraflar: Yusuf Sarı- ESSEN