İbrahim ERGÜLYazarlar

İyi tatiller dilerim!

Yazacak, konuşacak konumuz aslında çok! Fakat, bu yazımda da yerel düzeyde kalmaktan yanayım. Bildiğiniz gibi, Kuzey Ren Vestfalya eyaleti parlemento seçiminin üzerinden bir ay geçti. Beklenildiği gibi CDU/FDP koalisyon görüşmelerinin başarıyla tamamlanmasının ardından detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.

Açıklamaları takip etmiş olmalısınız; güvenlik,eğitim ve işsizlik gibi, ana başlıklarda toplanan sorunların ele alındığı koalisyon görüşmelerinde her iki parti arasında kısa sürede konsensüs sağlandı.

Seçimin hemen ardından ekranlar önünde yaşanan demokrasi örneğinin, koalisyon görüşmelerine de yansıdığı görüldü. CDU ve FDP’nin iki önemli ismi oturup, eyaleti yönetmek adına aralarında anlaştılar. Paylaşmaktan yana olunduğunda koalisyonların öyle korkulacak bir yönetim biçimi olmadığını yıllardır bu coğrafyada yaşayarak görmekteyiz.

Almanya’nın en büyük eyaletinde alınan seçim sonuçlarının ve sonrası kurulan CDU/FDP koalisyonunun 24 Eylül de yapılacak genel seçimlere yansımaları nasıl olur bekleyip görmekte fayda var…

  • 24 Eylül tarihi Duisburg’ta yaşayan seçmenler için çok daha önem arz ediyor. Bilindiği gibi Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturacak kişinin kim olacağı da genel seçimlerin yapılacağı gün şekillenecek. Yüzde 50’nin üzerine hiçbir adayın çıkamaması durumunda, ikinci bir seçim tarihi gündeme gelecek.

Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti,Hür Demokratlar’ın ardından CDU ve Yeşiller ortak adayla seçime girmeyi ve emekli sendikacı Gerhard Meyer’i ortak aday olarak göstermeyi kararlaştırdılar. Farklı dünya görüşüne sahip iki partinin birlikte yola çıkması ,seçime nasıl yansır 24 Eylül akşamı göreceğiz.

Sosyal Demokrat Parti’nin Büyükşehir belediye başkan adayı kimin olacağı parlamento seçimlerinden sonra daha çok merak edilir olmuştu. Kulislerde başta NRW İçişleri Bakanı Ralf Jäger olmak üzere bir çok isim telafuz ediliyordu! Ramazan ayının ilk haftasında Balıkesirliler Derneği’nin düzenlediği iftara katılan Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link ile sohbet etme fırsatı bulduğumda adaylığı konu oldu.İftar programındaki konuşmamızda büyükşehir belediye başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

  • Ramazan ayı içinde çok olmasa da, bir kaç iftar davetine katıldım. Derneklerin, bazı kurumların iftar programlarında hep aynı tanıdık simaları gördüm. Çok yakından tanımadığım, tesadüfen tanıştığım Suriyeli bir mülteci aileyi Balıkesirlilerin iftar programına davet etmiştim. Ayrılan masada yerlerini alan aile bireylerinin program esnasında din görevlisinin okuduğu Kur’an-ı Kerim’i dinlerken göz yaşı dökmeleri beni oldukça duygulandırmıştı. İlk aklıma gelen, ‘Allah kimseyi vatansız bırakmasın’ cümlesi ve duası olmuştu. Demek istediğim; iftar programları hazırlanırken gerçekten maddi ve manevi gıdalara ihtiyacı olanlar dikkate alınmalı.
  • Değerli okuyucularımız; Farkına varmasak da zaman çok hızlı akıp gidiyor. Daha dün gibi aralık ayı içersinde Muhabirce’nin ilk sayısının hazırlığı ve heyecanını yaşamıştık. Takvime baktığımızda sene yarılanmış gözüküyor! 7. Sayımız şu an elinizde. Önümüzde, dört gözle beklenen bir okul tatili var. Ağustos sayımız olmayacak! Eylül de tekrar buluşmak umuduyla iyi tatiller dilerim.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Başa dön tuşu