HaberlerPolitika

Solingen’de 3 kişiyi öldüren bıçaklı saldırgan tutuklandı

Haber-yorum

Solingen’de 3 kişinin hayatını kaybettiği, 4’ü ağır 8 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırının şüphelisi olarak gözaltına alınan Suriyeli Issa Al H. tutuklandı. Issa’nın kendisinin polise teslim olduğu bilgisi çeşitli mecralarda yer alırken, savcılık açıklamasında bu bilgi yer almadı. 

Karlsruhe Federal Savcılığının yaptığı açıklamada „Yabancı terör örgütü “İslam Devleti (IS)” üyesi olduğundan şüphelenilen bir kişi hakkında tutuklama emri çıkarıldı ve yürürlüğe kondu“ ifadesiyle tutuklama kararı duyuruldu.

Federal Savcılık bugün (25 Ağustos 2024), Federal Yüksek Mahkeme soruşturma hakimi nezdinde Suriye vatandaşı Issa Al H. hakkında tutuklama emri çıkardı. Açıklama şöyle devam ediyor: 

„Şüpheli, yurt dışında bir terör örgütüne üye olmakla suçlanmaktadır. Ayrıca kendisine üç cinayet (§ 211 Abs. 2 StGB) 4’ü ağır olmak üzere 8 yaralama ile sonuçlanan cinayete teşebbüs suçlamaları yöneltilmiştir.“

Tutuklama emrinde şüpheliye isnat edilen suçlamalar şöyle:

„Issa Al H., yabancı terör örgütü “İslam Devleti” (IS-İŞİD) ideolojisini benimsemekte ve bu örgüte 23 Ağustos 2024’ten önceki belirsiz bir tarihte katılmıştır. Radikal-İslamcı dünya görüşü nedeniyle, 23 Ağustos 2024 tarihinde Solingen şehir festivalinde, inançsız olarak gördüğü mümkün olduğunca çok sayıda kişiyi öldürmeye karar vermiştir.

Bu amaçla, festivalde bulunan ziyaretçilere arkadan yaklaşarak bıçakla boyun ve üst vücut bölgelerini kasıtlı olarak hedef alarak defalarca saldırmıştır. Saldırı sonucunda 3 kişi hayatını kaybetmiş bazıları ağır sekiz kişi yaralanmıştır.

Federal Savcılık bu davayı bugün sabah erken saatlerde (25 Ağustos 2024) Düsseldorf Başsavcılığı’ndan devralmıştır. Şüpheli dün akşam (24 Ağustos 2024) Solingen’de geçici olarak tutuklanmıştır. Bugün Federal Yüksek Mahkeme soruşturma hakimi huzuruna çıkarılmış ve tutuklama emri çıkarılarak tutukluluğunun devamına karar verilmiştir.“
ISSA AL H. KİM?
Suriye doğumlu 26 yaşındaki ISSA AL H., 2022 yılında Bulgaristan üzerinden Almanya’ya gelip iltica etmiş. İlticası kabul edilmeyen ISSA, 2023 yılında deport edilmek istenmiş, ama Paderborn’da yerleştirildiği sığınmacı yurdunda bulunamamış! Daha sonra da kendisine iltica yasalarına göre iyi hali de (!) göz önünde bulundurularak 3. bir imtiyaz/koruma statüsü tanınmış. Zaten de deport edileceklerin tutulduğu cezaevlerinde yer yokmuş! Subsidär statü sağlanan Issa Almanya’da kalmayı başarıyor! Bu statü (Ikincil koruma, yani aslında yasal olarak mülteci koşullarına uymuyor o yüzden farkli bir koruma sağlanıyor ülkesine yollanmıyor!) ülkesinde öldürülme, işkence tehlikesi bulunanlara tanınıyor.  

Solingen’de 3 kişiyi keserek öldüren, 8 kişiyi de keserek öldürmeye çalışan katille ilgili pek çok soru var. Bu soruların cevapları yok, şahsın durumu net değil. Maalesef ölenlere rahmet yaralılara acil şifa dilemekten başka birşey gelmiyor elden. Muhabirce/Foto: KI/Hülya Sancak

Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu