HaberlerPolitika

„Çifte vatandaşlıǧın mümkün hale gelmesinden dolayı çok mutluyum“

DÜSSELDORFAlmanya’da federal hükümet, koalisyon sözleşmesine vatandaşlık yasasının modernize edilmesi maddesini de koymuştu. Nihayet konu gündeme geldi ve taslak hazırlandı. Yapılması planlanan reformla genel düzenlemelerin yanı sıra, birden fazla vatandaşlığa sahip olmanın, yani çifte vatandaşlıǧın da kolaylaştırılması amaçlanıyor. 

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Volkan Baran, KRV Eyalet Meclisi‘nde düzenlenen basın toplantısında, Alman vatandaşlıǧı yasasının reformuyla ilgili basın mensuplarını bilgilendirdi:

„Sahip olunan vatandaşlıklar artık Alman vatandaşlığına geçiş için bir engel teşkil etmemelidir. Reform, yurtdışında başka bir vatandaşlık edinmek isteyen Almanlar için de geçerli olacak. Yeni düzenlemeye göre kişiler artık, başka bir ülkenin vatandaşlıǧını almak istediklerinde, Alman vatandaşlıklarından vazgeçmek zorunda kalmayacaklar“dedi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu’nda Eyalet Milletvekili ve SPD Meclis Grubu Entegrasyon Politikaları Sözcüsü olan Volkan Baran vatandaşlık yasası reformunu şöyle deǧerlendirdi:

GÖÇMENLER EYALETİN VE ALMANYA’NIN PARÇASIDIR

„Çifte vatandaşlıǧın mümkün hale gelmesinden dolayı çok mutluyum“
V.Baran: „Çifte vatandaşlıǧın mümkün hale gelmesinden dolayı çok mutluyum“

„Planlanan bu reform ile uzun zaman önce verilen bir söz nihayet yerine getirilmiş olacak. Bu, özellikle ilk nesil göçmen işçilere yönelik önemli bir minnettarlık ve saygı göstergesidir.
Bu insanlar Almanya’ya geldiler ve burada çoğunlukla madencilik, çelik endüstrisi veya inşaat gibi bedensel olarak zorlayıcı sektörlerde ve ekseriyetle çok zor koşullar altında çalıştılar. Savaş sonrası dönemde Almanya’nın kalkınmasına önemli katkıda bulunmalarına rağmen, rolleri genellikle göz ardı ediliyor. O dönemde onlar için topluma kolay entegre olabilmeleri için herhangi bir çaba gösterilmedi, dil kursları düzenlenmedi. Bugüne dek ayrımcılık ve ırkçı ideolojilerin hedefi durumuna geldiler.
SPD olarak onların hayatları boyunca yaptıkları çalışmaları takdir etmek, saygı duymak bizim için çok önemli bir görevdir.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Parlamentosu CDU Meclis Grubu üyelerinin, federal hükümetin planladığı girişime tepki olarak ‘Alman vatandaşlığının değersizleştirilmesinden’ bahsetmeleri çok üzücü olmakla birlikte bu insanların büyük başarılarının/katkılarının hakkını vermemektedir. Bu insanlar artık Almanya’nın, özellikle de en çok göç alan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin bir parçasıdır.

ÇİFTE VATANDAŞLIK İÇİN MUTLUYUM

Ancak göçmen kökenliler bugün bile çoğu zaman ötekileştirilmektedirler. Buna cevabımız, onların aidiyet duygularını güçlendirmek olmalıdır. Bu nedenle Federal Hükümetin planlanan reformla bu kuşak için çifte vatandaşlığı mümkün kılmak istemesinden dolayı çok mutluyum. Bu sayede elli yıldır burada yaşayan, çalışan ve vergi ödeyen insanlar nihayet burada oy kullanabilecekler. Bu her şeyden önce bir kabullenme ve takdir meselesidir.
Vatandaşlık yasasının modernizasyonu da modern çaǧın gerektirdiǧi mantıklı bir uygulamadır. Zira yasal çoklu vatandaşlık imkanı,
Almanya’nın kalifiye işçi bulma açısından da cazibesini artıracaktır.
Bu nedenlerle Kuzey Ren Vestfalya Eyalet hüküme
tini, federal hükümetin bu girişimini desteklemeye ve vatandaşlık yasasını günümüze uygun bir hale getirmek için bizimle çalışmaya çağırıyoruz.”

ALMAN VATANDAŞLIǦINI KAYBEDENLER İÇİN DE ÇÖZÜM OLACAK

Volkan Baran, 1999- 2000 yılından sonra Alman vatandaşlıǧına geçerken Türk vatandaşlıǧına da geçmiş olan ve Alman vatandaşlıǧını otomatikman kaybedenlerin de bu şekilde sorunlarının daha kolay çözüleceǧini ifade etti. Muhabirce/Hülya SANCAK- DÜSSELDORF

İlgili yazılar

Başa dön tuşu