Haberler

De Maiziere: sağcı, solcu, İslamcı şiddet yükselişte

Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Hans-Georg Maassen ve Federal İçişleri Bakanı Thomas de MaiziereAlmanya Anayasayı Koruma Dairesi 2015 yılına ait raporunu açıkladı. Raporu, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Hans-Georg Maassen, Federal Basın Merkezi'nde bir basın toplantısı ile tanıttı.

Raporda, Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın incelemesinde olan tüm aşırıcı örgütlenmelerde şiddet ve şiddet eğiliminin arttığı vurgulandı. Ayrı özel başlıklar altında aşırı sağ, aşırı sol, mülteciler radikal islamcılar arasında şiddet eğilimi ve şiddet olaylarının değerlendirildiği 360 sayfayı aşkın rapor özeti şöyle:

Aşırı sağcı kanatta sempatizanlar ve katılım artıyor. Aşırı solcular arasında devlet kurum ve temsilcilerine karşı saldırı ve şiddet artıyor. Radikal İslamcı terör tehlikesi de aynı şekilde tüm Avrupa için devam ediyor.

Aşırı sağcı şiddet

De Maiziere: "..şiddet kullananlarla, kim olursa olsun devlet tüm olanaklarıyla ve katılığıyla karşı duracaktır"İçişleri Bakanı de Maiziere her yönde aşırıcılara katılımın arttığını vurgularken, "Anayasayı Koruma Dairesi sadece, aşırıcılara katılımı değil, şiddet eğilimi ve acımasız şiddet eylemlerini de inceleme altında tutuyor. Bunun dışında toplumumuzda giderek artan yabancı düşmanlığı endişe verici boyutlarda. Anayasayı Koruma Dairesi tetikte ve federal bazda tüm diğer güvenlik güçleri ile birlikte çalışıyor" dedi.

De Maiziere ayrıca, ortak terörle ve aşırıcı akımlarla mücadele merkezlerinin (GTAZ, GETZ) önemine de değindi.

Aşırı sağcı eylemler 2015 yılında oldukça artmıştı. Yeni aşırı sağcı terörist örgütlenme tehlikesi de büyüyor.

Aşırı solda da şiddet arttı

Aşırı solcuların şiddet eylemleri de 2015 yılında yüzde 62 arttı. Şiddet eylemleri özellike devlete kurumlarına sembollerine ve polise karşı.

Devlet tüm gücüyle eylemlerin karşısında duracak diyen İçişleri Bakanı De Maiziere, "Şiddet eylemleri arttı. Polise ya da karşit görüşe yapılan saldırılar yaralamadan ölüme kadar gidiyor. Hangi yönde ve ideolojide olursa olsun, yasalarımıza karşı gelenlerle, çevreye zarar veren, hakaret eden ya da  şiddet kullananlarla, kim olursa olsun devlet tüm olanaklarıyla ve katılığıyla karşı duracaktır" sözleriyle aşırıcı eylemlerde taviz verilmeyeceğini vurguladı.

Selefiler ve İslamcı terör tehlike arz ediyor

İçişleri Bakanı Thomas de MaiziereAşırı İslamcılar özellikle Selefiler arasında da sayı arttı. Buna karşın Almanya'dan Irak, Suriye gibi  savaş bölgelerine militan gidişinde göreceli bir azalma var.

Selefiler arasında katılım oranı yüzde 18,7 arttı. Tehlikeli boyutta saldırgan oranı ise hiç olmadığı kadar yüksek.

Radikal İslamcılarla ilgili olarak De Maiziere " Güvenlik güçlerimiz her zamanki gibi radikal bir şekilde savaş bölgelerine militan akışını engelleyecek. Suriye Irak gibi bölgelerde şiddet ve katliam-savaş eğitimi alan gören militanlar herşeylerini kaybetmiş olarak en kötüsü de radikalleşmiş olarak ilk fırsatta Almanya'ya Avrupa'ya dönüyorlar.  Bu aşamada bu geri dönenlerin topluma yeniden kazandırılmaları evresinde bizim yardımımıza ihtiyaçları var" diyerek radikal İslamci tehlikeye dikkat çekti.

İslamcıların sayısı artıyor

Rapora göre Selefiler arasında sayı önceki yıllara göre giderek artıyor. 3 yıl önce sayıları 5500 olan Selefiler 2 yıl önce 7000, 2015 de ise 8350 kişiye ulaştı.

Anayasayı Koruma Dairesi, Federal bazda İslamcıların geçen yıl sonunda 45.120  civarında olduğunu tahmin ediyor. İki yıl önce sayı 43.890, üç yıl önce 42.550 olarak belirlenmiş.

Raporda mülteciler ve aralarına karışarak Avrupa'ya giriş yapan radikal İslamcı militanlar konusunda da açıklamalar var.

Haber: Hülya Sancak

Foto: Anadolu Ajansı

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu