HaberlerToplum

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı

BOTTROP- Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalye Eyaleti’ne bağlı Bottrop şehrinde düzenlenen 23 Nisan etkinliği, yoğun katılımla coşkulu geçti.

23 Nisan’ın Pazar gününe denk gelmesiyle Almanya’da faaliyet gösteren Türk dernekleri, tam gününde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği düzenlemede adeta bir birleriyle yarıştı. Bottrop şehrinde bulunan İnter Kulturelle Elterninitiative Bottrop e.V(INTEV BOTTROP) tarafından düzenlenen 23 Nisan şenliğine, yoğun katılım oldu. 23 Nisan etkinliği, INTEV BOTTROP bünyesinde Selma Karakullukçu yönetiminde minikler ve büyükler şeklinde iki ayrı müzik koroların türküler seslendirmesiyle başladı. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.


INTEV BOTTROP Eş başkanı İlyas Usluer kıymetli misafirlerimiz, “malumunuz bugün çifte bayramı kutluyoruz. 23 Nisan Bayramını çocuklarımıza armağan eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadele mücadele etmiş olan, gazi ve şehitlerimizi saygı ve minnetle yadediyoruz. Değerli misafirlerimiz derneğimiz, birimizin çocuğu hepimizindir, hepimizin çocuğu birimizindir felsefesiyle hareket ederek, geleceğimizin güvencesi olan yavrularımızın eğitim, Anadil, kültür alanında desteklenerek özgüvenleri yeterli ve yetenekli, kendi başlarına karar verebilen toplumsallaşmış, sosyallaşmış gençlerin yetiştirilmesi amacıyla, bu tür etkinlikleri düzenlemektedir” dedi.

YURTDIŞINDA MİLLİ BAYRAMLARIN ANLAMI DAHA DERİN OLUYOR

Münster Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Ayşe Nazlı Söylet ise konuşmasında, “iki bayramı bir arada kutluyoruz. Hepinizin her iki bayramını kutluyorum. 23 Nisan Bayramını, Ulu Önder Atatürk çocuklara armağan ettiği bir bayram. Aynı zamanda dünyada ki tek çocuk bayramı. 23 Nisan Atatürk tarafında bu bayramın çacuklara armağan edilmesi de, gelecek nesillerimize ne kadar önemli bir görev olduğunu bizlere yeniden hatırlatıyor. Cumhuriyetin bizlere sunduğu imkanları anladıkça, değerinin daha da kavranıldığını düşünüyorum. Gelecek nesillerimize bu değerleri anlatma imkanı bulduğum için çok mutluyum.

Bu imkanı da bize sağlayan INTEV BOTTROP yöneticilerine çok teşekkür ederim. Umarım nesiller boyunca tüm bayramlarımızı, taşıdığı değerleri ile birlikte bu şekilde kutlama fırsatını bulabiliriz. Milli bayramlarımızın özellikle ülkemizden uzaktayken bizler için, anlamı daha derin oluyor. Hem sahip olduğumuz cumhuriyeti hem de güzel vatanımızı, nice güzellikle ve hep beraber anıyoruz. Belkide kıymetini yeniden anlıyoruz. Bir yandan özlemlerimizi gideriyoruz belkide. Burada bulunmaktan gerçekten çok mutlu oldum” ifadelerine yer verdi.

T.C. Münster Başkonsolosu Ahmet Davaz
T.C. Münster Başkonsolosu Ahmet Davaz

Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz, “23 Nisan, Türkiye’de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bir çok ülkede de Uluslararası Çocuk Bayramı olarak kutlanmaktadır. Ben de bu güzel etkinlik vesilesiyle hepinizin ve özellikle çocuklarımızın bayramını kutluyorum“ dedi. 

Başkonsolos Davaz, şöyle konuştu: „Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türk ulusunun egemenliğini temsil eden TBMM’nin açıldığı 23 Nisan gününü çocuklara hediye etmiştir. Çünkü bugünün küçükleri, yarının büyükleri olduğunu ifade Atatürk, çocukların geleceğimizin güvencesi olduğunu biliyordu. Unesconu’nun 1979 yılını Dünya Çocuk Yılı ilan etmesiyle, 23 Nisan Çocuk Bayramı Uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Bu tarihten itibaren, Türkiye’de her yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasabetiyle dünyanın çeşitli ülkelerinden çocuklar bir festival ortamında bir araya getirilmekte ve küçük yaşlarda, birbirlerini tanımaları ve sevmeleri sağlanmaktadır. Bugün de burada Türk çocuklarıyla birlikte, çeşitli ülkelerden çocukların bulunmasını sevinçle karşılıyorum. Bugün burada Alman dostlarımızla birlikte gerçekleştirilen beraberlik, Almanya’da yaşayan Türk toplumunun Alman toplumuna entegrasyonunun en canlı örneklerinden birini oluşturmaktadır. 23 Nisan’nın Uluslararası Çocuk Bayramı olarak kutlanması, aynı zamanda Uluslararası toplumun dostluğa, barış ve huzura duyduğu ihtiyacın ifadesidir. Güdülen amaç, dünyanın bütün ülkelerinde yaşayan çocuklara, karşılıklı dostluk, sevgi ve saygı duygusunu en küçük yaşlardan itibaren aşılamaktadır.

Dünyamızda pandeminin, doğal afetlerin, savaşların ve bunlara bağlı olarak ekonomik zorlukların yaşandığı bir dönemde, birlikteliğe ve yardımlaşmaya daha fazla ihtiyacımız var. Bunun son örneğini, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’da Pazarcık’ta meydana gelen ve Türkiye ve Suriye’nin önemli bir bölümünü etkileyen deprem felaketi sonrasında yaşadık. Depremde hayatını kaybeden insanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu vesileyle, başta Alman ve uluslar arası arama kurtarma ekipleri olmak üzere, yardımlarda bulunan federal ve eyalet makamlarına, belediyelere, STK’lara, yardım ve kuruluşlara ve gönüllü çalışan insanlara içten teşekkürlerimi sunuyorum. Almanya ve KRV Eyaleti, bize yalnız olmadığımızı göstermiştir. Özel bir teşekkürü de, deprem sonrasında büyük bir dayanışma gösteren Almanya’daki Türk Toplumu hak etmiştir. Almanya’daki Türk toplumunun depremin ilk günü itabariyle topyekün seferber olması takdire şayandır. Bu vesileyle, tüm STK’lara bu olağan üstü çabalarından dolayı bir kez daha teşekkürlerimi sunarım”.

23 Nisan etkinliği, Zeybek oyunu, semazen gösterisi, Hacivat-Karagöz oyunu, INTEV BOTTROP Manolya Folklör Grubu’nun gösterisinin ardından öğrencilerin şiir okumasıyla devam etti. Muhabirce/Temel Elcivan- BOTTROP

Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu