Haberler

KRV Eyalet meclisine 9 Türkiye kökenli milletvekili seçildi

DÜSSELDORF- Almanya’nın 18 milyonluk nüfusuyla en kalabalık eyaletlerinden Kuzey Ren Vestfalya’da yapılan seçimde, hali hazırda KRV Eyaleti Başbakanı olan Hendrik Wüst’ün partisi Hristiyan Demokratlar, oyların yüzde 35.9’unu alarak açık ara kazandı.

Sosyal Demokratlar (SPD) ve Hür Demokratlar (FDP) oy kabederken Yeşiller de, oylarını rekor düzeyde artırdı ve yüzde 18,2 oy aldı.

Bu yılki seçimlere katılım hissedilir derecede düşüktü. Yaklaşık 13 milyon seçmenin yüzde 55,2’si oy kullandı. 2017 yılında ise seçime katılım yüzde 65’ten fazlaydı.

Bugüne kadar CDU-FDP koalisyon hükümeti KRV Eyaletini yönetirken yeni oy dağılımı ile, CDU/Yeşiller koalisyonu başta olmak üzere farklı koalisyon seçenekleri de konuşuluyor.

KRV MECLİSİNE TÜRKİYE KÖKENLİ 5 YENİ (TOPLAM 9) MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Bu seçimde Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu’na çeşitli partilerden Türkiye kökenli 9 aday girdi. Listesinde en fazla Türk kökenli adayın bulunduğu SPD’den hali hazırda eyalet milletvekili olan İbrahim Yetim (Wesel), Volkan Baran (Dortmund), Serdar Yüksel (Bochum) tekrar seçilirken, Dilek Engin (Wuppertal), Tülay Durdu ilk kez seçilerek, Yeşillerden de Berivan Aymaz (Köln) tekrar seçilirken, Gönül Eğlence (Essen), İlayda Bostancıeri, Meral Thoms, ilk kez seçilerek eyalet meclisine girdiler.

CDU KRV PARTİ MERKEZİNDE SEÇİM ZAFERİ COŞKUYLA KUTLANDI

Sandıkların kapanmasına yakın parti yöneticileri eyalet meclisine geldi. Meclise sahne kuran televizyonlar parti yöneticileriyle sonuçlarla ilgili değerlendirmelerini yaptılar. Anketlerde ilk başlarda SPD ile CDU kafa kafaya giderken son günlerdeki gelişmelerle durum değişmiş görünüyordu, ancak SPD’liler CDU ile aralarında yüzde 8/9’luk bir fark beklemiyorlardı, SPD Genel Başkanı Thomas Kutschaty amacımıza ulaşamasak da olası bir koalisyonda hükümete talibiz açıklaması yaptı. İçişleri Bakanı Reul ve CDU’lu eski sağlık Bakanı Jens Spahn, SPD’den gelen bu teklife negatif tepki verdi.

Eyalet parlamentosundan sonra CDU Genel Merkezi’ne geçen partililer zaferlerini coşkuyla kutladı. Berlin’den seçimler için Düsseldorf’a gelen Armin Laschet de parti merkezinde yoğun ilgiyle karşılandı. Hendrik Wüst kesin bir zafer kazandıklarını belirterek, partili çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. Muhabirce/Hülya Sancak- DÜSSELDORF

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu