Haberler

SORAMAZSIN

Ey îmân edenler! Size açıklandığı zaman hoşunuza gitmeyecek şeylerden sormayın…(Maide :101) Sormak yetenekten öte zeka göstergesidir. Sorgulamak ve/veya hesap sormak değil; içten geleni doğru harflere dökmek, çekici diyorum doğru noktaya vurmak bahse konu. Samimiyet göstergesi aynı zamanda sorduğumuz sorunun rengi.

En basit olanından başlayalım. Nasılsın? El-cevap: İyiyim ya siz? Ne oldu şimdi? Hiçbir şey, sıradan bir merhabalaşma takası. Sorulan soru formalite, verilen cevap desen prosedür. İçtenlikten uzak, anlamsız harf kalabalığı bizimkisi. Hiç merak etmiyorum ancak gelenek olduğu üzere soruyorum derken biri ; beriki şöyle refleks veriyor: senle uğraşamam topu taca atıyorum. Yok yok öyle öyle! Başka açıklaması yok bu alışverişin. İçtenlik farklı bir şey ; iyiyim desem külliyen yalan, kötüyüm desem şüküre ihanet. Biraz düşünmem gerek , ezberlenmiş cümlelerden uzağa bir gidip gelmem gerek. Soruların bir kısmı da cevabı meraktan öte karşı tarafın canını yakmaya yöneliktir ki bu tür sorulara “elalem ne der” soruları adı verilir.

Herkes iyi olacak diye bir kural yok kardeşim. Kötülük problemi de var bu dünyada, sözler dudaktan döküle yazarken anlarsın kalbin niyetini. Aynı kelimeler farklı farklı biçime dökülür duyu alemi düzleminde. Darısı başına diyelim mi ? Çocuk ne zaman? Yaş kaç bu arada ? Askerlik arkadaşım mısın hayırdır? Bu türden sorulara verilecek cevap , eğer kalp karanlık ise… İyiniyetle de sorulabilir bu tür sorular ki sen anlarsın; bal gibi de anlarsın haksızlık etme kendine ana sınıfı öğrenci değilsin sonuçta. Sormak bir tık üstünlük göstergesidir, her şeyden önce “bir tık” ifadesi kardeşten alıntı.

Burada soruları ben sorarım, bu sertlikte değil tabi. Büyüyünce ne olacaksın? 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun ? Kalpten kalbe yol yapmadıysan soramazsın ; sorarsın da aldığın cevabın sindirimi kolay olmaz. Uyutmaz geceleri…Kayıtsız şartsız soru sorabilmek ve aynı tonda cevap alabilmek büyük nimet; verilen cevabın da önemi yok ha! Soru yönlendirici de olmamalı; Yarın gideriz de mi? Soru mu soruyorsun yoksa acizim gidelim lütfen mi diyorsun? Karar ver önce! Varsa yürekten sevgin ve bir de karşıdakinin sana yürekten sevgisi doğru ifade Yarın gidiyoruz nokta (aha da bu: “.”)

Dağınık odalar sorun olmaz dostluklarda çünkü dost seni zihninin en dağınık anında toplayan değil midir zaten? Odan zihninden daha mı değerli ki dağınıklığı dert edeceksin. Etme … Bazı sorular tedaviye yöneliktir ; tam olarak nerede ağrınız? Bazı sorular umuda yelken açmaktır; durumu iyi mi?

Soru gizli öznedir de cevap çocukluk günahsızlığındadır bazen de: Beni öğretmene deme la ! “La” hiç bu kadar lavanta kokmamıştı. Yol arkadaşım, sırdaşım nere gidiyoruz , sessiz kalma söyle ağla gerekirse utanıyorsan göz yaşını içine akıt daha sancılı yol olsa da lakin susma, bir birimizdeki değer susmayı kaldıramaz. Sancılar azalacak paylaşınca.

Soru sormayı bilmeyenler soru sormasınlar meraklarını evvelki sorunun cevaplarını gözden geçirerek gidersinler. Soru kalitesiz ise verilecek cevap buruşturulup atılmış kağıtta. Yanlış sorudan puan silinmez, soru silinir, yok hükmündedir. Anlatacak çok şeyi olsa da dostun soru doğru zamanda değilse roman önsözde sona erer.

Bazı sorular iç muhasebede cevap arar, bu tarz sorularda varmaktan öte yolculuk güzeldir. Bugün Allah rızası için ne yaptın? Güzel insan; harf almadan soruları cevaplama özlemine bıraktım seni.  Bize açıklandığında hoşumuza gidecek sorularda buluşalım olur mu? Güngör Güner GÜR (8 Mayıs 2022-Gümüşhane)

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu