Haberler

Scholz’dan Rusya’ya: “Ukrayna’nın tehdit edilmesi kabul edilemez bir durum olur”

Almanya’nın yeni şansölyesi Olaf Scholz (SPD), Rusya’yı Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği konusunda uyardı.

Avrupa Birliği’ni (AB) güçlü hale getirmek için geçmişte Almanya’nın izlediği siyasetin sürdürüleceğini ifade eden Scholz, “Dünyanın geleceği, etkili olan çok sayıda ülke tarafından şekillendirilecek. Bu nedenle Avrupa’nın gelecekte güçlü ve bağımsız hareket edebilmesi çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

Almanya’nın, Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin, Ukrayna’nın sınırında görülen askeri hareketlilikten endişe duyduğunu ifade eden Scholz, “Ukrayna’nın tehdit edilmesi kabul edilemez bir durum olur.” dedi.

Sınırları yeniden çizebilmek için kimsenin tarih kitaplarını karıştırmaması gerektiğini belirten Scholz, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmede bunu dile getireceğini kaydetti.

ABD’nin, Pekin Kış Olimpiyatlarına diplomatik boykot uygulamayı düşünmesine ilişkin bir soruya da Scholz, uluslararası alanda birlikte çalışmayı sağlamak için her şeyi yapmanın önemli olduğunu belirterek tüm tedbirlerin dikkatlice tartılması gerektiğini ifade etti. Scholz, transatlantik iş birliğinin yeni hükümet için önem taşıyacağını söyledi.

Yeni hükümet enflasyon konusunda istikrarı savunacak

Almanya’nın yeni hükümetinde Maliye Bakanlığını üstlenecek olan FDP (Hür Demokrat Parti) Genel Başkanı Christian Lindner enflasyon konusunda endişeli olduğunu belirterek maliye politikasının yüksek enflasyonu hesaba katması gerektiğini söyledi.

Lindner, “Enflasyonu çok dikkatli takip ediyoruz.” diyerek yeni Alman hükümetinin enflasyon konusunda istikrarı savunacağını vurguladı.

Almanya’da ekimde yüzde 4,5 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle kasımda yüzde 5,2’ye yükselerek, son 29 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Avro Bölgesi’nde enflasyon ise enerji fiyatlarındaki güçlü artışlarla kasımda yüzde 4,9 ile rekor seviyeye çıkmıştı. Muhabirce/AA-E.Başay-B.Gönültaş/ BERLİN

Grafikartplus Ajans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu