Haberler

Güne Bakış

▶İngiltere’de ‘süper bulaştırıcı’ etkinlikler tartışma yarattı – İngiltere’nin Danimarka ile oynadığı Euro 2020 yarı final maçını 60 bin taraftar Wembley Stadyumu’nda izledi. Bazı uzmanlar bunun bir ‘süper bulaştırıcı’ etkinliği olduğu görüşünü dile getiriyor. Karşılaşma öncesi yapılan bir araştırma, hali hazırda erkekler arasındaki vaka artışlarına dikkat çekiyor.

▶mRNA aşısı anne sütü üzerinden bebeğe taşınmıyor – ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre mRNA aşıları (BioNTech ve Moderna) anne sütü üzerinden bebeklere taşınmıyor. Emziren annelerin aşı olması önünde herhangi bir engel bulunmuyor.

▶Sinovac araştırmasını yürüten bilim insanı koronavirüsten öldü – Endonezya medyası, Çin’de geliştirilen Sinovac aşısındaki denemeleri yürüten ünlü bilim insanının yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yetkililer, bilim insanının koronavirüse yakalanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

▶Yunanistan’dan Almanya’ya ‘denizaltı’ baskısı – Yunanistan, “Doğu Akdeniz’deki güç dengesini değiştireceği” gerekçesiyle, Almanya’nın Türk donanmasına yönelik planladığı Reis Sınıfı denizaltıların satışını engellemek için sürdürdüğü diplomatik çabaları artırdı.

▶Avrupa Parlamentosu’nda ‘HDP özelinde Türkiye’deki muhalefete baskı’ karar tasarısı kabul edildi – ‘HDP özelinde Türkiye’deki muhalefete baskı’ başlıklı karar tasarısı Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi. Tasarıda, milletvekillerinin Türkiye’ye, çoğulculuğun sağlanması, toplanma ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi için çağrı yaptığı bildirildi. T.C. Dışişleri Bakanlığı, kararın, AP’nin gerçeklerden kopuk, ideolojik ve yanlı tutumunun yeni bir örneği olduğunu bildirdi.

▶Avrupa Parlamentosu, LGBT haklarını kısıtlayan Macaristan’a karşı eylem çağrısında bulundu – Avrupa Parlamentosu, Macaristan’da LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasanın yürürlüğe girmesine karşı acilen yasal işlem yapılmasını öneren bir tavsiye kararı aldı.

▶Belçika’da yapay zeka, ‘dikkati dağılan’ milletvekillerini ifşa edecek – Belçikalı dijital sanatçı, Flaman eyaletindeki politikacıların parlamento oturumları sırasında akıllı telefonlarında ne kadar zaman harcadıklarını izleyen bir programı geliştirdi. Yapay zekayla çalışan program, parlamentoda en çok dikkati dağılan milletvekilleri sosyal medyada ifşa edecek.

▶AB Komisyonu VW ve BMW’ye ‘tekel’ cezası kesti – AB Komisyonu, temiz emisyon teknolojisinin yayılmasını önlemek için iş birliği yaparak AB’nin tekelcilik karşıtı kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Volkswagen (VW) ve BMW’ye yaklaşık 875 milyon 189 bin euro para cezası verildiğini bildirdi.

▶Leonardo Da Vinci’nin yaşayan 14 torunu bulundu – Bilim insanları, tarihi kayıtları ve genetik verileri inceleyerek ünlü İtalyan ressam ve mucit Leonardo da Vinci’nin soyağacını, 690 yıl ve 21 kuşak boyunca izlemeyi başardı. Da Vinci’nin günümüzde yaşayan 14 erkek torun ortaya çıkarıldı.

▶Tokyo Olimpiyatları seyircisiz oynanacak – Japonya, 23 Temmuz’da Tokyo’da başlaması planlanan Olimpiyat Oyunları’nın kentte Covid vakalarının artış göstermesi nedeniyle seyircisiz oynanacağını açıkladı.

▶Milli yüzücü Mert Kılavuz, gençlerde Avrupa şampiyonu oldu – Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda erkekler 1500 metre serbest stilde Mert Kılavuz altın, Yiğit Aslan bronz madalyanın sahibi oldu.

EURO 2020 Günlüğü – Final Maçı

▶İtalya – İngiltere (11.7., Pazar, 21:00)

Muhabirce/DÜSSELDORF

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu