Haberler

Güne Bakış

>>AB aşı sertifikasında ilk adımı attı – Avrupa Birliği (AB), Birlik sınırları içinde seyahatlerde kullanılması planlanan “aşı sertifikası” için yasal düzenleme hazırladı. Buna göre aşı sertifikası, kişilerin Covid-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dair belgeyi ve Covid-19 PCR veya hızlı antijen test sonucunu içerecek.

>>Avrupa Birliği’nden aşı ihracatına ilave sınırlama uyarısı – AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı ihracatında mütekabiliyet ve orantılılık sağlanmasını istediklerini, bunun için ellerindeki bütün araçları kullanmaya hazır olduklarını söyledi.

>>İngiltere Başbakanı Johnson: ‘AstraZeneca aşısı yaptıracağım’ – İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kan pıhtılaşması gibi yan etkilere neden olduğu gerekçesiyle 23 ülkede kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısından yaptıracağını açıkladı.

>>Almanya’da insan kaçakçılarına karşı eş zamanlı iki operasyon – Almanya’nın doğu ve kuzeyinde insan kaçakçılığı yaptıkları şüphesiyle organize bir gruba operasyon düzenlendi. Federal Polis şebekenin en az 85 sığınmacıyı “kısmen ölüm tehlikesi olan şartlarda” Balkanlar üzerinden kamyonlarla Almanya’ya getirdiğini açıkladı. Thüringen eyaletinde, ikisi Altenburg’da biri Erfurt’ta olmak üzere 3 kişi gözaltına alındı.

>>İnternette yayılan “düşman listeleri” suç kapsamına alınıyor – Almanya’da aşırı sağcıların internette yayınladıkları listelerle ırkçılıkla mücadele eden kişileri hedef göstermesi zorlaştırılıyor. Bu tür listeleri yaymak suç kapsamına alınıyor.

>>Yabancı üniversitelilere korona engeli – Alman üniversitelerinde okumak için kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin sayısında geçen yıl 2019’a göre yüzde 21’lik düşüş kaydedildi. Genel kayıtların sayısı da yüzde 4 azaldı.

>>Almanya: Türkiye, güvenilir bir ortak olduğunu ispatladı – Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki göç ve Suriyeli sığınmacılar konulu 18 Mart mutabakatında Türkiye’nin güvenilir bir ortak olduğunu ispatladığını belirtti.

>>Yunanistan’dan Türkiye’ye 1500 göçmeni geri alma çağrısı – Yunanistan Göç Bakanı Mitarakis, AB ile imzalanan mülteci mutabakatı çerçevesinde Türkiye’ye yaklaşık bin 500 göçmeni geri alma çağrısında bulundu.

>>Biden’a göre Putin “bir katil” – ABD Başkanı Biden, 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddia edilen Rusya Devlet Başkanı Putin’e sert tepki göstererek, bunun “bedelini ödeyeceğini” söyledi.

>>Rusya’dan Almanya’ya basını kısıtlama eleştirisi – Rusya Almanya’yı, Rus devlet televizyonu RT’nin Almanya’daki faaliyetlerini engellemekle suçladı. Moskova engellemelerin sürmesi halinde Rusya’da çalışan Alman gazetecilere de benzer kısıtlamalar getirileceğini bildirdi.

>>HDP’ye kapatma davası açıldı, aynı gün Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü – HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla sona erdi. Gergerlioğlu kararı tanımadığını belirterek Meclis’i terk etmezken, kısa süre sonra da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

>>Araştırma: Avrupa’da son 5 yıl, son 2 bin 100 yılın en sıcak ve kurak dönemi – ABD’deki Cambridge Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, Avrupa’da 2015 yılından bu yana yaz aylarında yaşanan sıcaklıkların ve kuraklıkların son 2 bin 100 yıldaki en kurak yaz ayları olduğu açıklandı.

>>Serra Yılmaz 48 başarılı kadınla Vanity Fair kapağında – On yedi senedir İtalya’da tiyatro ve sinemada sayısız projede yer alan usta oyuncu Serra Yılmaz, İtalya’da farklı alanlarda başarılar elde etmiş 48 kadınla İtalyan Vanity Fair dergisinin yeni sayısının kapağında yer aldı.

>>Drake müzik tarihine geçti: Billboard 100 listesinde üç şarkısı birden ilk üçe çıkan ilk sanatçı – Müzik listelerinde sık sık zirveyi gören ve daha önce Beatles’ın rekorunu kıran Drake, Billboard 100 listesinde üç şarkısı birden ilk üçe çıkan ilk sanatçı olarak bir kez daha müzik tarihine geçti.

Muhabirce/DÜSSELDORF

Grafikartplus Ajans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu