HaberlerPolitika

Güne bakış

GÜNCEL

>>Almanya Sağlık Bakanı, aşıda hedef “Noel’den önce onay verilmesi” – Sağlık Bakanı Jens Spahn, 24 Aralık’ta başlayacak Noel Bayramı’ndan önce koronavirüs aşısı için Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) onay beklediklerini söyledi. Spahn, tedbirlere uyulması konusunda da çağrıda bulundu.

>> BioNTech/Pfizer aşısının Pazartesi günü onay alması bekleniyor – Avrupa İlaç Ajansı`nın, BioNTech/Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını 21 Aralık Pazartesi günü onaylaması bekleniyor. EMA, aşı için koşullu onay toplantısını 1 hafta öne çekti.

>>FDA`dan Moderna aşısı için yeşil ışık – Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ABD`li Moderna şirketinin aşısına acil kullanım izni verilmesi için yeşil ışık yaktı. Aşının yüzde 94,1 oranında etkili olduğu teyit edildi.

>>Türkiye`nin aşı planı: Günde 1,5 milyon kişi aşılanacak – Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye`de günde yaklaşık 1,5 milyon kişinin aşılanmasının planlandığını söyledi. Hedef, haziran ayına kadar 60-65 milyon kişiye aşı yapılması.

>>Yerli aşıda Faz-2 için 200`ün üzerinde gönüllü başvurdu – Erciyes Üniversitesi`nde Kovid-19’a karşı geliştirilen ve Faz-1 çalışması başarıyla tamamlanan yerli aşıda Faz-2 kapsamında 200 gönüllü aşılanacak

>>Brezilya`da Çin aşısıyla ilgili “şeffaflık” tartışması – Brezilya`da sağlık düzenleme kurumu, Türkiye`de de kullanılması planlanan Çin aşısı CoronaVac`ın Çin`deki sağlık makamları nezdindeki onay sürecinin şeffaf olmadığını öne sürdü.

>>Koronavirüsü öldürdüğü ortaya çıktı – İsrail’de yapılan bir araştırmada bilim insanları, ultraviyole ışığı yayan LED ışıkların koronavirüsü öldürebileceğini ve odaları sterilize etmek için klima sistemlerine dahil edilebileceğini açıkladı.

GENEL

>>Dört partiden ortak S-400 tepkisi – AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti, ABD`nin Türkiye`ye yönelik S-400 yaptırımını ortak bildiriyle “reddetti”. Yaptırımları Milli Savunma Bakanlığı da kınadı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise ABD`li mevkidaşı Pompeo`yla görüştü.

>>Pompeo: Rusya Akdeniz`de ayrılık tohumları ekiyor – ABD Dışişleri Bakanı, ABD`yi Akdeniz`de oyun oynamakla suçlayan Rus mevkidaşı Lavrov`a yanıt verdi. Pompeo, Rusya`yı Akdeniz`de kaos ve ayrılık tohumları ekmeye çalışmakla suçladı.

>>Stoltenberg`den ABD ve Türkiye`ye çözüm çağrısı – NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, yaşanan durumdan dolayı üzgün olduğunu belirterek ittifak üyeleri Türkiye ve ABD`den S-400 krizine çözüm bulmalarını istedi.

>>AB`de Türk malı dezenfektan alarmı – Avrupa birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, bir Türk firmanın ürettiği el dezenfektanında tehlikeli oranda metanol tespit edildiğini ve Avrupa çapında 140 bin litre dezenfektana el konduğunu bildirdi.

>>AB`den teknoloji devlerinin hegemonyasını kırma girişimi – Avrupa Birliği, Apple, Facebook ve Google gibi teknoloji devlerini hedef alan bir tasarı paketi hazırladı. Şirketler, belirlenen rekabet kurallarını ihlal ettikleri veya kullanıcılarını korumadıkları takdirde ağır cezalar ödeyecek.

>>AİHM KHK davasında Türkiye`yi tazminata mahkum etti – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ankara Kalkınma Ajansı`ndaki görevinden çıkarılan Hamit Pişkin`i, Türkiye`ye karşı açtığı davada haklı buldu.

>>Osman Kavala`nın bireysel başvurusu Anayasa Mahkemesi gündemine geliyor – Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı davasından beraat ve tahliyesine karşın, casusluk suçlaması nedeniyle tutukluluğunun devamına karar verilen Osman Kavala`nın bireysel başvurusunu görüşecek.

>>Çin`e Uygurlarla ilgili yeni suçlama – Çin`in Sincan bölgesinde yüz binlerce Uygurun polis gözetiminde pamuk tarlalarında çalıştırıldığı iddia edildi. Washington merkezli bir düşünce kuruluşunun raporunda 2018`de en az 570 bin kişinin hasada gönderildiği bildirildi.

>>Nijerya`da 300`den fazla öğrencinin kaçırıldığı saldırıyı Boko Haram üstlendi – Saldırıda bazı öğrenciler kaçmayı başarırken 300`den fazla çocuktan haber alınamıyor.

YAŞAM

>>Haydarpaşa Garı arkeolojik kazılarında bir kilise, 37 iskelet ve 18 bin sikke bulundu – İstanbul Kadıköy`deki Haydarpaşa Garı kazılarında, içinde mezarların da olduğu tabanı mermer bir yapı tespit edildi. Toplu mezarların bulunduğu, mimarisi ile kilise olduğu düşünülen yapının gizemi arkeolojik çalışmalar ilerledikçe çözülecek.

>>Yerebatan Sarnıcı`nı güçlendirme projesine red – Çökme tehlikesi ile karşı karşıya olan Yerebatan Sarnıcı için İBB tarafından Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulan güçlendirme projesi 52 gün bekletildikten sonra reddedildi.

>>Dev buzdağı Güney Georgia Adası’na çarpmak üzere – İngiltere Hükümeti, Güney Atlantik`te üç yıldır sürüklenen ve İngiltere`ye ait Güney Georgia adasına çarpmak üzere olan dev buzdağına keşif ekibi gönderiyor.

>>Nevşehir Belediyesi: 1 koyun,1 keçi, 3 kuzu tarafından esir alındık – Nevşehir’de ahırdan kaçan 1 koyun, 1 keçi ve 3 kuzu, Nevşehir Belediye binasına girmeye çalıştı. Görüntüler belediyenin sosyal medya hesabından `1 koyun,1 keçi, 3 kuzu tarafından esir alınmış bulunmaktayız` notuyla paylaşıldı.

>>Japonya`da `Twitter katili`ne idam cezası – Twitter`da iletişime geçtiği dokuz kişiyi öldüren bir kişi, Japonya`da yargılandığı davada idam cezasına çarptırıldı.

>>Ronaldo: Boks izlemeyi futbola tercih ederim – Futbol tarihinin en büyük yıldızlarından biri olan Cristiano Ronaldo, televizyonda boks ya da UFC (Ultimate Fighting Championship) maçı izlemeyi futbola tercih ettiğini söyledi.

>>2020 yılının en iyi doğa fotoğrafları belli oldu >> Tıkla

Muhabirce/DÜSSELDORF

Günlük haber seçkisinde yer alan haber başlıkları, çeşitli site ve ajanslardan orijinal haline bağlı kalınarak derlenmiş metin bölümleri olup içeriğe ilişkin hukuksal sorumluluk ilgili site ve ajanslara aittir.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Başa dön tuşu