Haberler

Almanya’da kurulan şirket üzerinden ticari oturum alma

Daha önceki yazımda Türkiye’de yerleşik girişimcilerimizin Almanya´da şirket kurarak Almanya´da yatırım yapmalarının mümkün olduğunu ve Alman mevzuatında yasal bir engel bulunmadığını belirtmiştim.

Bu günkü yazımda özetle, girişimcilerimizin Almanya’da şirket kurma ve yatırım yapma durumlarında Almanya´da  şirket üzeri oturum alma imkanları ve prosedür üzerinde duracağım.

Girişimcilerimizin Almanya´da şirket kurarak ticari oturum (girişimci oturumu) almaları elbette mümkündür. Zira bu durumda yerine getirilmesi gereken şartlar, aşamalı işlemler bulunmaktadır.

Öncelikle belirtmek isterim ki, Almanya`da kurulucak olan şirketin sadece hissedarı olmakla şirket üzeri ticari veya girişimci oturumu almak mümkün değildir.

Şirket hissedarının aynı zamanda şirketin genel müdürü olması gerekir. Bunun nedeni ise şirketin her şeyden önce oturum için başvuran girişimcinin işletmecilik mantığına sahip olmasının yanısıra, fiili olarak icraatta şirketin ticari faliyetini yürütmesi ve variyeti ile, şirketin piyasadaki ticaretine istinaden şirkete ciro, kâr marjı ve istihdam sağlaması; kısacası Alman devlet ekonomisine katkıda bulunması gerekliliğidir.

Almanya’da kurulan şirket üzerinden ticari oturum alma şirketin sadece ortağı veya hissedarı olmak şirketin ticari faaliyetini yürütme anlamını taşımaz. En fazla hissedarlar toplantılarına iştirak eder, kararlarda rolü olur zira bunun için de oturum alma lüzumu duyulmamaktadır.

Almanya`da şirket kurluşu üzeri ticari oturum müraacatı Türkiye´de yetkili Alman Konsolosluğu’na yapılmaktadır. Konsolosluk müracaatı, Almanya’da yetkili olan yabancılar dairesine yönlendirmekte, yabancılar dairesi ise yetkili sanayi ve ticaret odasının düşüncesini veya bilirkişi raporunu istemektedir. Oturum izni söz konusu odanın vereceği karara bağlı kılınır.

Benim önerim, oturum başvurusu yapmadan önce, bir businessplan hazırlayıp sanayi ve ticaret odası ile görüşülmeli ve olumlu yönde karar oluşturmaktır. Nihayetinde ticaret odası bu konuda görüşüne başvurulan ve belirleyici olan bir mercidir, işe doğru yerden başlamak gerekir.

Daha fazla bilgi için İletişim:

KONFIDENT Wirtschafts- und Steuerberatungsgesellschaft mbH

Königsallee 66, 40212 Düsseldorf, Tel: 0211 130 666-0  Fax: 0211-130 666-20

Email: [email protected] Web:  www.konfident-stb.de

Muhabirce/Turabi Güngör- DÜSSELDORF

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu