Haberler

Gündem özet

3 dakikada bugün | 29.10.20, Prş.

GÜNCEL

>>Merkel yeni alınan Kovid-19 tedbirlerini savundu: Yoğun bakımların dolmasını bekleseydik çok geç kalmış olacaktık – Başbakan Angela Merkel, Federal Mecliste (Bundestag) yaptığı konuşmada ülke çapında alınan yeni tedbirleri savunarak “Tedbirler uygun, gerekli ve orantılı. Eğer yoğun bakım ünitelerinin dolmasını bekleseydik o zaman çok geç kalmış olacaktık.” dedi.

>>Mediziner schlagen Alarm – Intensivmediziner warnen vor Engpässen. Zu viele Kliniken blieben im Regelbetrieb, anstatt sich auf eine steigende Zahl von Corona-Patienten vorzubereiten. Intensivbetten könnten nicht belegt werden, weil Pflegepersonal fehle.

>>Vaka sayısında rekor artış – Robert Koch Enstitüsü verilerine göre, Almanya`da günlük vaka sayısı yeni bir rekor kırarak 16 bini aştı. Son 24 içinde virüs yüzünden 89 kişi daha yaşamını yitirdi.

>>”Herkesin 2021 sonuna kadar aşılanması mümkün değil” – Robert Koch Enstitüsü’nün aşı komisyonu başkanı, halkın tamamının aşılanmasının uzun süreceğine dikkat çekerek, her gün 100 bin kişiye aşı yapılsa bile 15 milyon kişinin aşılanmasının 150 gün süreceğini söyledi.

>>Avrupa`da yeni korona kısıtlamaları – Avrupa ülkelerinde koronavirüs vakalarının artışa geçmesi üzerine ülkeler salgını kontrol altına alabilmek için yeniden tedbirleri sıkılaştırıyor.

>>Avrupa`daki ikinci Kovid-19 dalgasının sebebi mutasyona uğramış varyant – Avrupa`yı ilkini de geçen rekor sayıda vakayla vuran pandeminin ikinci dalgasının genelde kökeni İspanya`ya dayanan ve yazın turistler aracılığıyla kıtaya yayılan koronavirüsün mutasyona uğramış bir türünden kaynaklandığı belirtildi.

>>Fransa`dan Türkiye`ye yaptırım çağrısı – Fransa ve Türkiye arasındaki gerilim artıyor. Fransa, AB`deki ortaklarından Erdoğan`ın “provokasyon” olarak nitelendirdiği açıklamalarına karşı yaptırım dahil tepki göstermelerini istedi.

>>Fransa`nın NATO Daimi Temsilciliği`nden Türkçe 29 Ekim mesajı – Fransa`nın NATO Daimi Temsilciliği sosyal medya hesabı üzerinden “Türk müttefikimizin, 29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutlarız” şeklinde Türkçe bir mesaj paylaştı. Mesajda cumhuriyetin değerlerinin korunmasına ilişkin çağrı yapıldı.

>>Putin`den Dağlık Karabağ için Türkiye çağrısı – Rusya Devlet Başkanı Putin, Dağlık Karabağ’da ateşkes sağlanması ve barış görüşmeleri için Türkiye dahil farklı ülkelerden gelen önerilerin değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

GENEL

>>Alman hükümet raporu: Dünyada din özgürlüğü giderek kısıtlanıyor – Alman hükümetinin raporuna göre, dünya genelinde din özgürlüğü üzerindeki baskı artıyor. Raporda, Türkiye`deki azınlıkların durumu kısmen iyileşme gösterse de ayrımcılığın sürdüğü belirtiliyor.

>>Fransa`da terör uyarısı en yüksek seviyede – Fransa`nın Nice kentinde 4 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısı sonrası ülkede en yüksek derecede terör uyarısı yapıldı. Macron, okullarda ve kiliselerde önlemlerin artırılmasını istedi, saldırının Fransa’ya düzenlenen bir saldırı olduğunu söyledi. Türkiye ve Avrupa Birliği saldırıyı kınadı.

>>Suudi Arabistan`da Fransız konsolosluk görevlisine saldırı – Cidde`de Fransız Konsolosluğuna kesici bir aletle düzenlenen saldırıda, yaralanan güvenlik görevlisinin hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi. Saldırgan, Suudi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

>>Fransa’da, “radikal İslam fikirleri yayma” suçuyla kapatılan derneğin başkanı Türkiye’den sığınma istedi – “BarakaCity” adlı kuruluşun başkanı, kendisi ve BarakaCity ekibi için Türkiye`ye siyasi mülteci başvurusu yaptı. T.C. İçişleri Bakanalığı Göç İdaresi Müdürlüğü ise “Başvurunuz değerlendirilecektir” dedi.

YAŞAM

>>Atatürk Ansiklopedisi dijital ortamda erişime açıldı – Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı`nca Atatürk`ün doğumundan ölümüne kadar uzanan süreçte yaşadığı mekânlar, olaylar, gerçekleştirdiği inkılaplar ve dönemin tarihî şahsiyetleri hakkında bilgi vermek amacıyla 600`e yakın konu başlığıyla hazırlanan Atatürk Ansiklopedisi bugün dijital ortamda erişime açıldı. Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunun 97. yıl dönümüne armağan olarak okuyuculara sunulan ansiklopediye www.ataturkansiklopedisi.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

>>Koronavirüsle savaşabilecek molekül bulan 14 yaşındaki öğrenci – ABD`de Texas eyaletinin Frisco kentinden lise öğrencisi Anika Chebrolu, yeni koronavirüse yapışıp, insanları enfekte etme kabiliyetini engelleyebilecek bir molekül keşfetti.

>>Dünya yakınlarından geçmesi beklenen asteroidin hızlandığı saptandı – 300 metre genişliğindeki asteroit, hızlanmanın etkisiyle yörüngesinden kayması ve böylelikle 2068’de yeryüzüne çarpma olasılığının artması nedeniyle önem taşıyor.

>>Çevre kirliliği çocukları öldürüyor – Yapılan bir araştırmaya göre, dünyada her yıl 2 milyona yakın çocuk daha 5 yaşına gelmeden çevre kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

>>Uğur Işılak yeni şarkısıyla AKP`yi eleştirdi – Söz ve müziğin Uğur Işılak’a ait olduğu “Öz Eleştiri” isimli şarkı, AKP’ye ve muhafazakar camiaya yönelik çok sert eleştiriler içeriyor. Daha önce AKP’nin seçim şarkısını yapan ve hafızalarda “dombra” diye kalan şarkının da sözlerini yazan AKP’li Işılak’ın ağır eleştirileri dikkat çekti.

>> ABD buz fırtınası – ABD’nin Oklahoma ve Teksas eyaletlerini hafta başından beri etkisi altına alan buz fırtınası, günlük hayatı felç ederken binlerce kişiyi elektriksiz bıraktı. Elektrik direklerinin devrilmesiyle akıma kapılan ağaçlar ise korkuya neden oldu.

>>İskoçya`da anne can çekişen kızını bırakıp pub`a gitti – İskoçya`da, kanepede ölmekte olan 13 yaşındaki kızını bırakıp, puba giden bir anneye 3,5 yıl hapis cezası verildi. Annenin hasta olan kızının tedavi isteğine engel olduğu belirtildi.

Muhabirce/DÜSSELDORF

Günlük haber seçkisinde yer alan haber başlıkları, çeşitli site ve ajanslardan orijinal haline bağlı kalınarak derlenmiş metin bölümleri olup içeriğe ilişkin hukuksal sorumluluk ilgili site ve ajanslara aittir.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu