Haberler

Gündem özet

3 dakikada bugün | 8.10.20, Prş.

GÜNCEL

>>Almanya`da vaka artışı korkutuyor – Almanya`da korona vakalarındaki artış sürüyor. Perşembe günü son 24 saatte dört bin yeni enfeksiyon kaydedildi. Sağlık Bakanı halkı dikkatli olmaya çağırdı.

>>”Impfung ab Mitte nächsten Jahres” – “Die Forschung ist im Moment gigantisch schnell”, lobt Bundesforschungsministerin Anja Karliszek. Sie erwartet, dass Mitte 2021 Corona-Impfstoffe zur Verfügung stehen könnten. Drei deutsche Firmen sind dabei im Rennen.

>>Merkel ikinci bir kapanmaya karşı uyardı – Robert Koch Enstitüsü Almanya`da vaka sayısının günde 10 bine kadar çıkabileceği uyarısı yaparken Almanya Başbakanı Angela Merkel, “İkinci bir kısıtlamadan kaçınmalıyız” dedi.

>>Neue Rekordzahlen in Europa – Maskenpflicht im Freien, Schließung von Bars, Beschränkungen bei privaten Feiern – die Höchstwerte bei Neuinfektionen, die derzeit fast überall in Europa gemeldet werden, veranlassen die Regierungen zu verschärften Maßnahmen.

>>AP`den Ankara`ya sert mesajlar – AP`de Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ nedeniyle yaşanan çatışmalar ele alındı. Türkiye`nin bölgeye Suriyeli paralı milisler ve silah yolladığı iddialarının gündeme geldiği oturumdan sert mesajlar çıktı.

>>Ege`de karşılıklı NAVTEX ilan edildi – Yunanistan ile yeni bir NAVTEX gerilimi yaşanıyor. Yunanistan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kapsayacak şekilde Ege Denizi’nde atış eğitimleri için NAVTEX ilan etti. Türkiye`de buna karşı yeni bir NAVTEX duyurusunda bulundu.

>>Erivan: Dağlık Karabağ`da katedral vuruldu – Dağlık Karabağ`da çatışmalar devam ederken Ermenistan, Şuşi kentindeki tarihi katedralin vurulduğunu açıkladı. Azerbaycan da tarihi kilisenin vurulmasından sorumlu olduğu suçlamasını geri çevirdi.

>>Azerbaycan Yunanistan büyükelçisini geri çağırdı – Azerbaycan, Atina Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

GENEL

>>NRW-Landtag einig: Reichskriegsflagge wird verboten – CDU, SPD, FDP, Grüne – sie alle sind für ein Verbot der Reichskriegsflagge, die Rechtsextreme als Symbol verwenden. Nur die AfD stimmte dagegen und verharmloste das Problem.

>>Alman istihbaratına ilk kez kadın başkan – Alman Askeri İstihbarat Servisi`nin başına ilk kez bir kadın atanıyor. Alman ordusunda askeri savcı olarak görev yapan Martina Rosenberg MAD (Militärischer Abschirmdienst) başkanlığına seçildi. Rosenberg`in ilk görevi aşırı sağcı askerleri araştırmak.

>>Almanya`da devlet memurlarına 40 bin bilgisayar – Alman hükümeti, pandemi döneminde devlet memurlarının evlerinden çalışabilmeleri için 93,5 milyon euro değerinde 40 binden fazla bilgisayar satın aldı.

>>Türkiye ve Yunanistan istikşafi görüşmelerde anlaştı – Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz`deki anlaşmazlıkla olarak güven artırıcı önlemler alınması ve istikşafi görüşmelerin yapılması konusunda anlaştı.

>>Yunanistan`dan Türkiye`ye “Maraş” tehdidi – Kuzey Kıbrıs`ta “Kapalı Maraş” bölgesi 46 yılın ardından yeniden halka açılırken Yunanistan Türkiye`nin kararından dönmesini istedi. Yunan hükümeti, aksi takdirde konuyu AB liderler zirvesine taşıyacaklarını açıkladı.

>>AB: Türkiye Kıbrıs`taki gerginliği körüklüyor – AB ve Rusya`dan Kapalı Maraş`ın açılma kararına eleştiri geldi. AB, Türkiye`yi Kuzey Kıbrıs Türkleri ile AB üyesi Kıbrıs arasındaki gerginliği körüklemekle suçladı. Rusya da “karar kabul edilemez” dedi.

>>Osman Kavala için ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası istendi – Gezi Parkı davasından beraat etmesinden kısa bir süre sonra yeniden tutuklanan Osman Kavala hakkında ikinci bir iddianame hazırlandı. Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

YAŞAM

>>Dünyanın ilk Covid-19 pasaportu test edilmek için hazır – Uluslararası uçuşlardaki karantina uygulamalarını ortadan kaldırmayı amaçlayan Covid-19 pasaportu, bu hafta test edilmeye başlanacak. Söz konusu mobil uygulama, yolcunun test ve aşı geçmişini gösterebilecek.

>>Nobel Edebiyat Ödülü`nün bu yılki sahibi ABD`li şair Louise Glück oldu – İsveç Kraliyet Akademisi, 77 yaşındaki Louise Glück`ün, “eşsiz şiirsel sesi” nedeniyle bu yılın Edebiyat Ödülüne değer bulunduğunu duyurdu.

>>Pozitif vakaların yüzde 86`sında semptom görülmedi – Britanya`da yapılan bir araştırma, koronavirüs test sonucu pozitif çıkanların yüzde 86`sının asemptomatik (semptomsuz/belirtisiz) vaka olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları test politikasının gözden geçirilmesini talep etti.

>>Facebook verliert, Instagram legt zu – Fast dreieinhalb Stunden verbringt der Durchschnittsdeutsche täglich im Internet. Das zeigt die Online-Studie von ARD und ZDF. Daraus geht auch hervor: Facebook wird weniger genutzt. Andere Social-Media-Plattformen legen zu.

>>Floyd`u öldürmekle suçlanan polis kefaletle serbest bırakıldı – ABD`de George Floyd`un ölümüne neden olmakla suçlanan polis memuru Derek Chauvin 1 milyon dolar kefalet karşılığı serbest bırakıldı.

>>Jede dritte Säugetierart bedroht – Den Feldhamster trifft es ebenso wie den Schweinswal oder die Bechsteinfledermaus: Von 97 untersuchten Säugetiertarten in Deutschland ist laut der aktuellen Roten Liste knapp ein Drittel in ihrem Bestand gefährdet.

Muhabirce/DÜSSELDORF

Günlük haber seçkisinde yer alan haber başlıkları, çeşitli site ve ajanslardan orijinal haline bağlı kalınarak derlenmiş metin bölümleri olup içeriğe ilişkin hukuksal sorumluluk ilgili site ve ajanslara aittir.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu