Haberler

Gündem özet

3 dakikada bugün | 1.10.20, Prş.

GÜNCEL

>>Almanya`da hükümetin koronavirüs tavsiyeleri arasına `düzenli havalandırma` da girdi – Almanya`da ev, iş yeri ve okulların düzenli olarak havalandırılması da koronavirüsle mücadelede hükümetin resmi tavsiyeleri arasına girdi. Üç maddelik tavsiye listesi, havalandırma ve mobil uygulama ile beşe çıktı.

>>Pfizer ve BioNTech Covid-19 aşı adayının denemelerine Güney Afrika`da başladı – Amerikan ilaç şirketi Pfizer, Almanya`da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin`in kurucu ortağı olduğu BioNTech ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs aşı adayının üçüncü aşama klinik denemelerine Güney Afrika`da başladı.

>>Alman İçişleri Bakanı`ndan aşırı sağ açıklaması – Özellikle son dönemde Almanya’daki polis teşkilatlarında aşırı sağ vakaların sıklıkla ortaya çıkması ile eleştirilerin odağında olan İçişleri Bakanı Seehofer, kendini ve hükümeti savundu.

>>AB Liderler Zirvesi başladı: Doğu Akdeniz ve Türkiye ana gündem maddesi – Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Belçika`nın başkenti Brüksel`de toplandı. Zirvede Türkiye ile ilişkiler ve Belarus`taki gelişmelerin baş gündem maddeleri olması bekleniyor.

>>Merkel`den AB zirvesinde Türkiye açıklaması – Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye`ye olası yaptırımların görüşüleceği AB zirvesinde, Türkiye ile yapıcı bir ilişki geliştirmenin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

>>Minsk grubundan Dağlık Karabağ`da `ön koşulsuz` ateşkes çağrısı – Fransa, Rusya ve ABD’den oluşan Minsk grubu, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmalara karşı ön koşulsuz ateşkes talep etti. Yapılan açıklamada “Müzakerelere gecikmeden geri dönülmesi çağrısında” bulunuldu. Erdoğan Dağlık Karabağ konusunda Minsk Grubu’nun ateşkes çabalarını geri çevirdi.

>>Rusya: Suriye ve Libya`dan “yabancı teröristler” Karabağ`da – Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermeni milisler arasında Dağlık Karabağ`daki çatışmalara Suriye ve Libya`dan paralı askerlerin taşındığını açıkladı.

>>Macron`un iddiası: Suriye`den Dağlık Karabağ`a militan gönderildiğini gösteren bilgilere sahibiz – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Suriye`deki muharebe sahasında varlığını sürdüren cihatçı gruplardan militanların Dağlık Karabağ`daki çalışmalara katılmak üzere Suriye`den ayrıldıklarını gösteren bilgilere net biçimde sahibiz” dedi.

>>Türkiye’de pandeminin gerçek boyutu ne? – Sağlık Bakanı Koca’nın günlük açıklanan koronavirüs rakamlarında, sadece semptom gösteren hastaların sayısını paylaştıklarını bildirmesi geniş yankı uyandırdı. Pandeminin gerçek boyutları merak ediliyor.

>>İngiltere Ulaştırma Bakanı: Türkiye vakaları farklı tanımlıyor, karantina şartı getiriyoruz –  İngiltere, Türkiye`yi ve Polonya`yı seyahat koridoru listesinden çıkararak yeniden “karantina uygulanacak ülkeler” arasına ekledi. Yapılan açıklamada, “Türkiye`nin Sağlık Bakanlığı, Covid-19 vakalarını, uluslararası örgütlerin tanımından farklı şekilde tanımlıyor. Bu nedenle ülkeyle ilgili risk değerlendirmemizi güncelledik” ifadelerine yer verildi.

GENEL

>>Ankara ile Atina arasında güvenlik mekanizması – NATO, Türk ve Yunan askeri teknik heyetler arasında üç haftadır sürdürülen görüşmeler sonucunda, askeri gerilimi yatıştırmaya yönelik bir güvenlik mekanizması üzerinde anlaşıldığını açıkladı.

>>Fransa Türkiye`ye yaptırım için bastırıyor – Fransa Avrupa Bakanı Yardımcısı Clement Beaune, Brüksel`deki zirvede AB’nin Türkiye’ye karşı katı bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi. Beaune, bunun yaptırım anlamına gelebileceğini belirtti.

>>Pandemi zorla evlilikleri tetikliyor – Çocuklara yardım örgütü Save the Children tarafından hazırlanan bir rapora göre, koronavirüs pandemisi nedeniyle evlenmeye zorlanan kız çocuklarının sayısı, yıl sonunda dünya çapında 500 bin artacak.

>>Almanya`da H&M`ye 35,3 milyon euro ceza – Almanya`da Veri Koruma Otoritesi, İsveçli perakende giyim şirketi Hennes & Mauritz`e (H&M), Almanya`daki bazı çalışanlarının özel hayatlarının gözetlediğinin tespit edilmesinin ardından 35,3 milyon euro idari para cezası verdi.

>>Navalni zehirlenmesinden Putin’i sorumlu tuttu – Berlin’de tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilerek rehabilitasyon sürecine giren Rus muhalif Navalni, zehirlenmesinden Putin`i sorumlu tuttu. Navalni, Rusya’ya dönmekten de korkmadığını dile getirdi.

>>Twitter, Facebook ve YouTube için kademeli ceza dönemi – Türkiye’de bugün itibariyle temsilci bulundurmayan Facebook, Twitter ve YouTube gibi pek çok sosyal medya sağlayıcısına kademeli olarak cezalar geliyor. Uzmanlara göre bu kurumların Türkiye’de temsilcilik açmaları zor.

>>Erdoğan’dan AYM ve idam önerilerine destek – Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’nin AYM’nin yeniden yapılandırılması ve idamla ilgili önerilerine destek verdi.

YAŞAM

>>Hollanda`da sigara paketleri `itici` hale getirildi, istasyonlarda sigara satışı ve içilmesi yasaklandı – Hollanda`da tren istasyonlarında sigara satışı ve içilmesi tamamen yasaklandı. İstasyonlarda küllük olarak kullanılan direklerin sonuncusu, Demiryolları Müzesi`ne bağışlandı.

>>2050`de yaşlı sayısı 1,5 milyar olacak – Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan “Dünya Nüfus Tahminleri” raporuna göre, 2050 yılında dünyadaki yaşlı nüfusunun bugünün 2 katına çıkması bekleniyor.

>>İngiltere`de plastik pipet ve kulak temizleme çubuklarının satışı yasaklandı – İngiltere`de tek kullanımlık plastik pipet, kulak temizleme çubuğu ve kokteyl karıştırıcıların satışı ve dağıtımı bugünden itibaren yasak olacak.

>>ABD`de koronavirüs taşıyan kadın entübe sırasında doğum yaptı – ABD’de 28 haftalık hamileyken koronavirüse yakalanan Jacklyn Rodriguez, hastanede entübeyken hemşirelerin yardımıyla 10 hafta erken doğum yaptı.

Muhabirce/DÜSSELDORF

Günlük haber seçkisinde yer alan haber başlıkları, çeşitli site ve ajanslardan orijinal haline bağlı kalınarak derlenmiş metin bölümleri olup içeriğe ilişkin hukuksal sorumluluk ilgili site ve ajanslara aittir.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu