Haberler

Almanya`da domuz etlerinde hepatit E virüsü tespit edildi

 

Almanya`da yapılan bir araştırmada piyasada satılan domuz etlerinin en az yüzde 10`unda hepatit E virüsüne rastlandığı açıklandı.

Tübingen Üniversite Kliniğince yapılan araştırmanın sonucuna göre, domuz karaciğerlerinin yüzde 5`inde, domuz sosislerinin ise yüzde 13`ünde virüse rastlandı.

Domuz etlerinde tespit edilen virüsün gıda üretimi sırasındaki ısı nedeniyle bazen pasif olabildiği, hepatit E virüsünün akut viral hepatitin başlıca nedeni olduğu ve karaciğer yetmezliğine neden olduğu kaydedildi.

Kirli su ve çiğ et tüketimiyle de bulaşabilen hepatit E virüsünün dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon enfeksiyon hastalığına neden olduğu ve 70 bin kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi.

Almanya`da son 10 yıldır bildirilen vaka sayılarında ciddi bir artış olduğu, 2011`de 238 vaka görülürken bu sayının 2012`de 3 bin 717`ye yükseldiği belirtildi. 2020 yılının ağustos ayına kadar ise bildirilen vaka sayısı 2 bin 280 oldu.

Tübingen Üniversitesinin, söz konusu araştırmayı Robert Koch Enstitüsü, Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü ve Hanover Tıp Yüksekokulu iş birliğiyle Tübingen, Reutlingen, Stuttgart ve Dortmund`daki süpermarket ve kasaplardan alınan yaklaşık 130 numune üzerinden yaptığı bilgisi paylaşıldı.

Muhabirce/AA-MZ/KÖLN

*Foto © yairventuraf/Schweinefleisch/pixabay licence

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu