Haberler

Gündem özet

3 dakikada bugün | 4.9.20, Cuma

ALMANYA/ Müslüman düşmanlığıyla mücadele hamlesi – Almanya`da Müslümanlara yönelik nefret olaylarını inceleyecek bir uzmanlar kurulu oluşturuldu. “Müslüman Düşmanlığıyla Mücadelede Bağımsız Uzmanlar Kurulu” adını taşıyan oluşum, ırkçılık, çok kültürlülük, göç ve İslam konularında akademik çalışmalar yürüten bilim insanları ile bu alanda pratikte görev yapan 12 uzmandan oluşuyor.

ALMANYA/ Libya silah ambargosunu delenlere eleştiri – Alman hükümeti, Birleşmiş Milletler`in iç savaşla çalkalanan Libya`ya uygulanan silah ambargosunun Türkiye, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sürekli olarak ihlal edilmesini sert bir dille eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı`nın bir sözcüsü, BM bünyesinde hazırlanan konuya ilişkin gizli raporun Almanya`yı şaşırtmadığını söyledi. Söz konusu raporda, silah ambargosunun ciddi bir biçimde ihlal edildiği kaydediliyor.

ALMANYA/ Eren Keskin için adil yargılama çağrısı – Alman hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler, 9 Eylül`de görülecek Özgür Gündem gazetesi ana davası duruşması öncesinde Eren Keskin ve yargılanan üç gazeteci için adil ve hukuk devleti çerçevesinde yargılama çağrısını tekrarladı.

DOĞU AKDENİZ/ Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyon yükseliyor – Ankara, Doğu Akdeniz`deki gerilimin giderilmesi için ön koşulsuz görüşme önerisini Atina`nın kabul etmediğini açıklarken Yunanistan Başbakanı Türkiye`ye “tehditlere” son verme çağrısı yaptı.

>> NATO’dan Türkiye-Yunanistan açıklaması: Anlaşma sağlanamadı – NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Doğu Akdeniz`de çözüm arayışıyla ilgili olarak “Teknik görüşmelerde herhangi bir anlaşma sağlanamadı” açıklaması yaptı.

>> AB Konseyi`nden Doğu Akdeniz konferansı teklifi – AB Konseyi Başkanı Charles Michel, son haftalarda Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimle tansiyonun yükseldiği Akdeniz’deki sorunların ele alınacağı çok taraflı bir konferans düzenlenmesi fikrini gündeme getirdi.

>> Almanya: Doğu Akdeniz’de gerilimin düşürülmesine katkıda bulunmak istiyoruz>> muhabirce.de

DOĞU AKDENİZ/ Kılıçdaroğlu`nun çağrısına hükümetten yanıt: Mümkün değil – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun “Mısır`la başından itibaren bir diyalog kurulsa Doğu Akdeniz`de bu gerilim olmazdı” şeklindeki sözleri hatırlatılan hükümet sözcüsü Ömer Çelik, “Bu şekildeki ilişki kurma biçimi Türkiye açısından mümkün değil” dedi.

AVRUPA/ AİHM`nin Kavala kararı için denetim süreci başladı – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala kararının uygulanışının denetim süreci başladı. Süreci denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ankara’ya “Kavala’yı derhal serbest bırakın” çağrısında bulundu.

AVRUPA/ AB Rusya`yı yaptırımlarla tehdit etti – Avrupa Birliği, Rus muhalif siyasetçi Navalni`nin zehirlenmesi olayıyla ilgili suçlanan Rusya`yı yaptırımlarla tehdit etti. Gündemde Kuzey Akım 2 projesinin durdurulması var.

>> NATO’dan Navalni için uluslararası soruşturma çağrısı – NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin zehirlenmesi ile ilgili uluslararası soruşturma çağrısında bulundu.

>> Rus uzman: Navalni diyet yaptığı için hastalanmış olabilir – Rus toksikolog, Navalni’nin hastalanmasının “diyet yapıyor olmasından” kaynaklanabileceğini iddia etti. Kremlin`den de Almanya`da olayın araştırılması için diyalog çağrısı geldi.

KORONA/ DSÖ’den aşı açıklaması – Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Dr. Margaret Harris, gelecek yılın ortasına kadar Covid-19 için yaygın bir aşılama görmeyi beklemediklerini söyledi

KORONA/ Rusya’nın tartışmalı aşısında ilk sonuçlar: Katılımcılarda antikor oluştu – Rusya’nın tartışmalı corona aşısı Sputnik V’ye dair veriler sonunda paylaşıldı. Saygın tıp dergisi Lancet’ta yayınlanan faz 2 ve 3 sonuçlarına göre, aşı antikor üretimi sağlıyor.

YAŞAM/ Eski milli futbolcu Erdal Keser`e Almanya devlet liyakat nişanı verildi>> muhabirce.de

YAŞAM/ Ölümünü sosyal medya hesabından canlı yayınlayacak – Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, ötenazi talebini reddettiği ölümcül hastalığı olan 57 adlı kişi, ölümünü sosyal medya hesabı üzerinden canlı yayınlayacağını açıkladı.

Muhabirce/DÜSSELDORF

Günlük haber seçkisinde yer alan haber başlıkları, çeşitli site ve ajanslardan orijinal haline bağlı kalınarak derlenmiş veya Türkçeye çevrilmiş metin bölümleri olup, içeriğe ilişkin hukuksal sorumluluk ilgili site ve ajanslara aittir.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu