Haberler

Gündem özet

3 dakikada bugün | 31.8.20, Pzts.

ALMANYA/ Siyasetçilerden aşırı sağcı göstericilere sert tepki – Berlin`de korona tedbirlerine karşı düzenlenen gösteriler sırasında bir grup göstericinin Reichstag`a girmeye çalışmasına yönelik tepkiler sürüyor. Alman hükümeti, olayları “utanç verici” olarak nitelendirdi.

ALMANYA/ Çocuklara yönelik cinsel suçların cezasını artırıyor – Almanya Adalet Bakanlığı çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarına ilişkin cezaları artıracak bir tasarı hazırladı.

DOĞU AKDENİZ/ Ankara`dan Meis`e asker sevkiyatı iddiasına tepki – Yunanistan’ın Meis adasına asker sevkiyatı yaptığı iddiaları Ankara’nın tepkisini çekti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik “Türkiye’nın kıyılarına silah doğrultmak akılsızlıktır” dedi.

DOĞU AKDENİZ/ Fransa ve Almanya`dan Türkiye ile diyalog mesajı – Fransa ve Almanya, Türkiye ile yapıcı diyalog geliştirmek istediklerini bildirdi. Fransa dışişleri bakanı “Ankara ile daha yapıcı diyaloğun şartlarını oluşturmak için tüm diplomatik yolları harekete geçirdik. Bu konuda Almanya ve Fransa hemfikir” dedi.

DOĞU AKDENİZ/ AB’den Türkiye`ye: Yaptırım değil diyalog gerekli – Türkiye’yle diyalog çağrısında bulunan Brüksel, Ankara’ya da Doğu Akdeniz’de tek taraflı adımlar atmaktan kaçınma çağrısı yaptı. Komisyon, yaptırımların hâlâ masada olduğu mesajını da verdi.

DOĞU AKDENİZ/ Papa`dan Doğu Akdeniz krizi için `yapıcı diyalog` çağrısı – Doğu Akdeniz’deki krizi endişeyle takip ettiğini belirten Papa Francis, anlaşmazlıkları yapıcı diyalog ve uluslararası hukuka saygı yoluyla çözme çağrısı yaptı.

YUNANİSTAN/ Yunanistan Fransa`dan 18 tane savaş uçağı alıyor – Yunanistan Fransa`dan 18 adet Rafale tipi savaş uçağı almaya hazırlanıyor. Yunan basınının güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde tarafların görüşmelerde bir hayli ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

KIRIM/ Kırımlı Almanlardan Berlin`e çağrı: Kırım`ı Rus toprağı olarak tanıyın – Kırım`daki Alman Ulusal ve Kültürel Özerkliği başkanı, Almanya hükümetine yarımadayı Rus toprağı olarak tanıma çağrısı yaptı.

İSVEÇ/ İsveç`te Kuran yakılmasını protesto eden Müslümanlara soruşturma – Danimarka aşırı sağının İslam karşıtı gösterisine yönelik protestolarda Yahudi düşmanı sloganlar atıldığının belirlendiği İsveç`te, bunun etnik gruplara karşı kin-nefret kışkırtmak kapsamına girip girmediğine dair soruşturma açılıyor. Kuran yakan grup ise protestonun patlak verdiği göçmen bölgesinde eylemde bulunacaklarını iddia etti.

TÜRKİYE/ Dışişleri Bakanlığı’ndan  Rusya’ya tepki – Dışişleri Bakanlığı “Rusya’dan terör örgütü PKK/YPG iltisaklı oluşumların gündemine hizmet edecek adımlardan kaçınmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE/ 26 Türk vatandaşı Yunanistan`ın kaçarak siyasi iltica talebinde bulundu – Yunanistan Sahil Güvenliği, Pazar günü yaptığı açıklamada 26 Türk sığınmacıyı taşıyan iki balıkçı teknesinin Sakız Adası`na ulaştıklarını ve siyasi iltica talebinde bulunduklarını duyurdu.

KORONA/ AB Türkiye`yi “riskli ülkeler” listesinden çıkarmadı – AB Komisyonu`nun her 15 günde bir yenilenen seyahat tavsiyelerinde Türkiye`ye uygulanan kısıtlamalar yine kaldırılmadı. Türkiye, zorunlu haller dışında gidilmemesi istenen “riskli ülkeler” listesinde kalmaya devam edecek.

KORONA/ AB Komisyonundan yoksul ülkelere aşı sözü – AB Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlatılan ve koronavirüs aşısının herkes tarafından ulaşılabilir olmasını hedefleyen bir girişime 400 milyon euro katkıda bulunacağını açıkladı.

KORONA/ Genetik dizilimi farklı koronavirüs tipi tespit edildi – ABD`de Covid-19’a iki kez yakalanan genci enfekte eden virüslerin genetik diziliminin farklı olduğu tespit edildi.

EKONOMİ/ Türkiye ekonomisi küçüldü – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9.9 daraldı. Sanayi sektörü yüzde 16.5 küçüldü. Devletin nihai tüketim harcamaları azaldı. Kişi başı milli gelir 8 bin 934 dolara geriledi.

Muhabirce/DÜSSELDORF

Günlük haber seçkisinde yer alan haber başlıkları, çeşitli site ve ajanslardan orijinal haline bağlı kalınarak derlenmiş veya Türkçeye çevrilmiş metin bölümleri olup, içeriğe ilişkin hukuksal sorumluluk ilgili site ve ajanslara aittir.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu