Haberler

“En büyük zenginlik topluma bir şeyler verebilmek”

Filiz Kaya Can: "Zamanımı, bilgimi ve yeteneklerimi sosyal sorunların çözümü için kullanmak istiyorum Filiz Kaya Can, tam bir Duisburglu. Duisburg doğumlu eğitimi iş yaşamı hepsi Duisburg markasını taşıyor. 13 Eylül’de yapılacak olan yerel seçimlerde BfD’den (Bündnis für Duisburg) aday.

İş hayatında başarılı bir iş kadını. Bir Amerikan telekomünikasyon şirketinde yöneticiliğin ardından WU international Bank Duisburg’ta şube müdireliği yapan Kaya Can, yanı sıra catering şirketi işletiyor: “Ticaretle uğraşmak hem keyifli hem riskli. Temel eğitim almadan insanlar ticarete atılmamalı” sözleriyle de ticarete atılmak isteyenlere tavsiyede bulunuyor.

Filiz Kaya Can ile yaptığımız kısa söyleşimizde, siyaset kadın ve eğitim konularına değindik.

“İş ve sosyal yaşamda kadın olmanın getirdiği sorunlar var mı?” sorusuna “Sadece Almanya’da Duisburg’ta değil tüm dünyada evde, işte, toplumda kadın olmak zor” diye yanıt veriyor ve ekliyor: “Ne yazık ki, toplumda hâlâ kalıplaşmış bir kadın modeli var. Yeterince özgüven, ekonomik özgürlük yoksa, aileden, çevreden destek alınamıyorsa, bunun dışına çıkabilmek pek mümkün değil.”

“AMAÇ TOPLUMA FAYDALI OLMAK”

Filiz Kaya Can, neden siyasete atılmak istiyorsun neler yapmak istiyorsun sorumuza şöyle yanıt verdi: “Duisburg şehrinde mağduriyetler çok büyük ve bu temelde toplum olarak hepimizin de sorumlulukları çok fazla. Zamanımı, bilgimi ve yeteneklerimi sosyal sorunların çözümü için kullanmak istiyorum. Bu bağlamda topluma faydalı olmak etkin katkı sağlamak istiyorum. Bu hedeflere ulaşmak için BfD (Bündnis für Duisburg- Duisburg Birliği) partisini oluşturduk ve ben de Duisburg Belediye Meclis Üyeliği için aday olmaya karar verdim.

Duisburg`ta çözüm bekleyen konular sorusuna eğitim vurgulu yanıtlar veren Kaya Can, özellikle göçmen kadınlara daha fazla eğitim olanağı sunulmalı diyor:

“Herşeyden önce kadınlara daha fazla dil kursu olanağı sunulmalı. Kadın, yaşadığı ülkenin dilini öğrenirse, hem kendine özgüveni artar, kendi işini kendi çözer hem de ailesine, çevresine ve topluma daha faydalı olur. Ekonomik özgürlüğünü daha kolay elde etmesi için, meslek eğitimi şart. Sosyal kurslar aktiv olarak gidip rahat hareket edebileceği ortamlar gerekli.”

SORUNLAR YETERSİZ EĞİTİMDEN KAYNAKLANIYOR

14 yıldır Duisburg’un Marxloh semtinde uluslararası bir bankada çalışıyorum. Doğal olarak dünyanın çeşitli yerlerinden gelen insanlarla karşılaşıyorum. O kadar farklı ülkelerden göç etmişler ki, pasaportlarıyla işlem yaparken bazen şaşırıyorum, el yazılı pasaportlar, imza atmasını bilmeyen insanlar, dil bilmediği için işlemi telefonundaki çeviri uygulamasıyla işlem yaptıranlar. Oraya gelen herkes bir birinden farklı. Cenazesi olan, düğün telaşı olan, tatil sevinci olan, maddi sorunları olan. Profesöründen işsize, evsize kadar uzayan bir tabloyla karşı karşıyayım her gün. İnsanların sorunlarını yılladır bire bir görüyorum, izliyorum, dinliyorum, çoğu zaman elimden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyorum. Sorunlar bence yetersiz eğitimle alakalı.

Duisburg çok fazla göç alıyor, haliyle değişik kültürler, dinler, eğitim seviyeleri çakışıyor. Sosyal olarak bireyler arasındaki makas çok geniş, her yıl da genişliyor. Aileler çocuklarına yeterince destek olamıyor. Okuldaki derslere ek olarak dersler verilmeli, sadece okulda verilen eğitim yeterli olmuyor. En önemli sorunlardan biri de, devletin sunmuş olduğu olanaklardan/yardımlardan habersiz olmaları. Bireylere haklarını anlatmak bilinçlendirmek gerekiyor, destek olmak gerekiyor.”

Filiz Kaya Can “BfD olarak vatandaşlara yakın olmak ve Duisburg`un sorunlarına pragmatik çözümlerimizi ideolojik zincirlere bağlı kalmadan sunmak istiyoruz. Duisburg’ta yaşayan herkesin daha huzurlu güvenli bir kentte yaşaması için, mevcut yasalar, özgürlük ve sosyal adalet temelinde, toplumun her kesimine hitap edecek düzenlemeler yapılması gerekiyor. Hedefimiz, parti ideolojisine ve bireysel egolara sıkışmayan Duisburg şehrinin vatandaşları lehine siyasi çalışmalar yapmak” sözleriyle de partisinin hedeflerini özetliyor. Muhabirce/Hülya Sancak-DUISBURG

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu