Haberler

#Basından seçme başlıklar

3 dakikada bugün, 9 Haziran 2020

ALMANYA/ Almanya`da ırkçılıktan şikayet edenlerin sayısı arttı – Almanya’da ırkçı ayrımcılığa maruz kaldığı için Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’ne müracaat edenlerin sayısı artıyor. Daire 2019’daki başvuruların bir yıl öncesine oranla yüzde 10 arttığını duyurdu (Muhabirce’de ilgili haberi okuyabilirsiniz).

ALMANYA/ Yeşiller: “Irk” kavramı Alman anayasasından çıkartılsın – Almanya`da ırkçılık karşıtı gösteriler devam ederken, Yeşiller`den “ırk kelimesi anayasadan çıkartılsın” önerisi geldi. Öneride bulunan Yeşiller partili siyasetçiler, “ırkçılığı hafızamızdan silmenin vakti geldi” dedi.

ALMANYA/ Anayasa Mahkemesi’nden devletin tarafsızlığına vurgu – Anayasa Mahkemesi, İçişleri Bakanı Horst Seehofer`in sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi ile ilgili eleştirilerinin bakanlığın internet sitesinde yer almasının devletin tarafsızlığını ve siyasi rekabette eşitlik ilkesini ihlal ettiğine hükmetti.

ALMANYA/ Merkel ve Sisi Libya`yı görüştü – Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan yazılı açıklamada, Merkel’in Sisi ile telefon görüşmesinde Libya’daki mevcut siyasi ve askeri durumu ele aldığı ve Merkel’in görüşmede Libya’da ateşkes sağlanması için gösterilen çabalara destek verdiğini dile getirdiği aktarıldı.

ALMANYA/ Almanya ihracatında rekor düşüş – Alman ekonomisinin belkemiği ihracatta koronavirüs önlemleri nedeniyle son 70 yılın en büyük düşüşü kaydedildi. Almanya`nın ihracatı Nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 31,1 oranında geriledi.

AVRUPA/ İtalya`da korona mağdurları dava açıyor – Avrupa`da salgından en fazla etkilenen ülkelerden İspanya`nın ardından İtalya`da da mağdurlar, yetkililer hakkında dava açıyor. Öte yandan İspanya’da koronavirüs kesin olarak yenilene kadar maske takmanın zorunlu olacağı belirtildi.

AVRUPA/ Yunanistan ile İtalya`dan Akdeniz`de kritik anlaşma – Doğu Akdeniz`deki doğal gaz sondaj çalışmaları nedeniyle gerginliğin tırmandığı bir dönemde Yunanistan ile İtalya bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) oluşturmak üzere anlaştı.

TÜRKİYE/ THY`den yolculara uyarı: Havalimanına geliş ve check-in süreleri güncellendi – İç hat uçuşlarına başlayan Türk Hava Yolları, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle havalimanına geliş ve check-in sürelerini güncellendiğini duyurdu.

TÜRKİYE/ Sabiha Gökçen Havalimanı`ndaki koronavirüs önlemlerine Aerobot da katıldı – İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı`nda yolculara yardımcı olması için kullanılan `Aerobot` adlı robot, koronavirüs önlemleri konusunda da uyarılarda bulunuyor.

TÜRKİYE/ Türkiye ve ABD`den Libya`da ateşkes için işbirliği adımı – Libya’ya ilişkin diplomasi trafiği artarken, Erdoğan ile Trump’ın Libya’da “yakın işbirliklerini” sürdürecekleri açıklandı. Mısır’ın ateşkes girişimine rağmen, ülkede çatışmalar sürüyor. Hafter güçlerinin sözcüsü, Türkiye`yi Libya`yı işgal etmek istemekle suçlarken Erdoğan, “Hafter her an sürecin dışına atılabilir” dedi.

DÜNYA/ Suriye`de “ateşkes ihlal edildi” iddiası – Suriye`de, Türkiye ve Rusya`nın arabuluculuğu ile 6 Mart`ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının ihlal edildiği ileri sürüldü. Reuters ajansının görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, isyancıların kontrolü altındaki bazı köylerin askeri jetler tatafından bombalandığı belirtildi.

DÜNYA/ Dünya Sağlık Örgütü`nden ırkçılık ve ayırımcılığa karşı küresel protestolara destek – Örgüt, protestolarda mutlaka maske takılması ve diğerleriyle en az 1 metre mesafede olunması çağrısı yaptı.

YAŞAM/ Araştırma: Maske virüsün yayılmasını önlüyor – Yapılan bir araştırma, maske zorunluluğunun virüsün yayılmasının engellenmesinde etkili olduğunu ortaya koydu. Almanya`da maske zorunluluğu getiren ilk kent olan Jena’da diğer kentlere göre vaka sayısı daha yavaş arttı.

Muhabirce/DÜSSELDORF

Günlük haber seçkisinde yer alan haber başlıkları, çeşitli site ve ajanslardan orijinaline uygun şekliyle derlenmiş ya da Türkçeye tercüme edilmiş metin bölümleri olup, içeriğe ilişkin hukuksal sorumluluk ilgili site ve ajanslara aittir.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu