Haberler

Bükdere’nin “Küflü Katık”ı 12 ülke arasında birincilik aldı

"Yöresel kıyafetlerimizi giyerek  kültürümüzü tanıtıyoruz" Balıkesir Tarım Fuarı`ndaki yöresel kıyafetleri ile ilgi odağı olan Bükdere Köyü kadınlarından Fatma Gökçen ve Emine Keskin; “Yöresel kıyafetlerimizi giyerekkültürümüzü tanıtıyoruz” dediler.

‘50 Peynirli Şehir Balıkesir`e de ‘Küflü Katık`ı kazandıran Bükdereli kadınlar, meşhur kaymaklı tatlısını da özel günlerde,özel kişilere hazırladıklarını dile getirdiler.

Kepsut`a bağlı Bükdere Mahallesi`nde her pazar günleri kurulan pazarda yaptıkları ürünleri tüketiciyle buluşturduklarını dile getiren Emine Keskin “Belediye başkanımızın daveti üzerine fuara geldik. Bükdere köyüne ait yöresel kültürümüzü yaşatmak için buradayız. Bizim unutulmuş lezetlerimiz var. Eskiden ninelerimizin yaptıklarını çocuklarımız bilmez, ama biz biliyoruz.

Bükdere’nin “Küflü Katık”ı 12 ülke arasında birincilik aldı Katık ve peynir gibi ürünler bizim elimizden çıkınca farklı bir tad alır. Bizim yaptığımız `Küflü Katık` 12 ülke arasında birincilik aldı. Hazırladığımız ve ödül alan ürünler arasında yer alan Küflü Deri Katığı`nı her ortamda tanıtıyoruz” dedi.

`MAYAMIZI ÇİYDEN YAPTIK, ÖDÜLÜ KAPTIK`

Ürettikleri peynirlerin ve süt ürünlerinin mayasının sudan olduğunu belirten Emine Keskin konuşmasının devamında şunları söyledi:” Süt ürünlerinin mayası bile sudan! Hıdırellez günü sabahın erken saatlerinde yaprak ve otlara düşen çiyleri toplayıp ılık sütümüzü mayalarız. küflü katığımızı da ondan yaptık, ödülü kaptık. Köyümüzde herşeyi yaparız. Köyümüzün meşhur kaymaklısı her zaman yapılmaz. Bu tepsi özel misafirlere ve özel günlerde hazırlanır. Bir tepsi kaymaklıyı bugün buraya geleceğiz diye yaptık ve özel misafirlerimize ikram edeceğiz.Çocuklarımız,kültürümüzün yaşatılıp devamı için geleneklerimizi sürdürüyoruz.”

`ÜRÜNLERİMİZİ TADANLAR KÖYÜMÜZDEKİ PAZARA GELİR`

Bükdere’nin “Küflü Katık”ı 12 ülke arasında birincilik aldı Balıkesir Tarım Fuarının açılışında yöresel oyunları da sergileyen ve kadınlar arasında bulunan Fatma Göçen;”Görüldüğü gibi yöresel kıyafetlerimizi giyerek kültürümüzü tanıtıyoruz. Bu işi severek yapıyoruz. Bugün de belediye başkanımız bizi açılışa çağırdı. Köyümüzde yaptığımız yöresel yemeklerimizi oyunlarımızı sergilemek tanıtmak istedik. Köyümüzde kendi ürettiğimiz ürünleri daha uzun saklayabilmek için salça, turşu, peynir,katık gibi herşeyi yaparız. Kadınlarımız oldukça becerikli, yapamadıkları hiçbirşey yoktur. Her pazar Bükdere Köyü`nde pazar kurulur. Ürünlerimizi bir kez tadanlar,tadanlardan methini duyanlar peynirlerimiz, katık ve tereyağımız başta olmak üzere ürettiklerimizi almaya gelirler. Bizim başkan da marifetlerimizi görünce Balıkesir Tarım Fuarı`na katılmamızı istedi ve geldik. Başkanımıza teşekkür ederiz”dedi.

Muhabirce/İbrahim Ergül/BALIKESİR

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu