Haberler

Başkonsolos Cebeci: Ortak paydalarda birleşelim!

Başkonsolos Cebeci:Ortak paydalarda birleşelim! Başkonsolos Cebeci:Ortak paydalarda birleşelim! T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, başkonsolosluk binasında (kançılarya) görev bölgesinde bulunan Türk Sivil Toplum kuruluşları, eğitim ve iş camiasının temsilcilerine bir iftar yemeği verdi.

Oldukça geniş katılımlı iftara, farklı şehirlerde faaliyet gösteren STK temsilcileri, eğitim, iş dünyasından davetlilerin yanısıra basın mensupları da katıldı. İftarda ayrıca Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr.Mehmet Fikret Arargüç, Çalışma Ataşesi Osmanbey Şahin, Muavin Konsolos Zafer Yurtyapan ve Din Hizmetleri Ataşesi Hakkı Gür de hazır bulundu. İftar saati beklenirken ve iftar sonrasında Mustafa Uludağ konuklara güzel bir ney dinletisi sundu.

ORTAK PAYDADA BİRLEŞELİM

Mustafa Uludağ İftar yemeği sonrası Başkonsolos Cebeci, konuklara hoşgeldiniz dedikten sonra “Başkonsolosluk hepimizin çatısı hepimizin mekanı. Çeşitli şehirlerden farklı dernekler, sivil toplum kuruluşları,  bir araya geldik, diliyorum birliktelik her zaman devam eder. Biz vatandaşlarımız arasında hangi inançtan, siyasi görüşten olursa olsun hiçbir ayrım yapmadan hepsini kucaklamaya gayret ediyoruz” sözleriyle ortak payda vurgusu yaptı:

T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci “Bütün STK’larımızla ortak paydalar üzerinden işbirliği yapmak istiyoruz. Bizi ülkemizi tanıtan aramızdaki dostluğu kardeşliği birliği pekiştirmeye fayda sağlayan her türlü projenizi desteklemeye hazırız dedi.”

MİLLİ BAYRAMLAR TEK BİR ÇATI ALTINDA KUTLANABİLİR

Başkonsolos Şener Cebeci milli bayramların birlikte kutlanabileceğini belirterek “Aynı şehirde farklı farklı kutlamalar oluyor. Bunu düzeltmek gerek en azından belli başlı noktalarda toplu kutlamalar yapılabilir” dedi.

“Başkonsolosluk olarak geniş bir coğrafya sorumluyuz burada yüz binlerce vatandaşımız yaşıyor, ama en azından şunu yapabileceğimizi düşünüyorum: Milli bayramlarımızı tek bir çatı tek bir bayrak altında kutlayalım, hem daha geniş katılımlı hem de daha coşkulu olsun. Yan yana, omuz omuza olalım. Örneğin Dortmund Türk Eğitim Merkezi var onun çatısı altında milli bayramlar kutlanabilir. Essen’de yine aynı şekilde belli mekanizmalar var. Bunu daha genişleterek katılmak isteyen pek çok derneği içine alarak geniş bir kutlama yapılabilir.

Başkonsolos Cebeci:Ortak paydalarda birleşelim! Bunun çalışmalarını da bugün burada başlatmayı teklif ediyorum. Burada hemen hemen bütün derneklerinin temsilcileri var önümüzdeki yıldan itibaren hem Essen’de hem de Dortmund’ta bütün milli bayramlarımızı gelin hep beraber kutlayalım.”

TÜRKÇE İÇİN ÇALIŞAN STK’LARA TEŞEKKÜR EDERİM

Ortak paydada buluşma konusunda Türkçe diline değinen Başkonsolos Cebeci, “Türkçe için bir şeyler yapabiliriz bu alanda çalışma yapan STK’lara teşekkür ediyorum. Eğitim ataşeliğimizin koordinasyonunda bir takım çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalara hepinizin aktif katılımını arzu ediyoruz. Bu konuda aktif çalışmak isteyen vatandaşlarımız, üyeleriniz varsa onları bize yönlendirebilirsiniz biz onların enerjisinden sinenerjisinden istifade edebiliriz, hep birlikte Türkçe konusundaki olumsuz tabloyu olumluya çevirebiliriz” diyerek Türkçe konusunda aktif ortak çalışma çağrısı yaptı.

AP SEÇİMLERİNE TÜRK TOPLUMU ÖNEM VERMELİ

Başkonsolos Cebeci:Ortak paydalarda birleşelim! Başkonsolos Şener Cebeci “Türkiye`nin siyaseti  her daim sıcak. Ben size ne kadar desem ki, Türkiye’ye değil buraya yoğunlaşalım eminim hepinizin gönlü aklı Türkiye’dedir. Ama en azından şunu yapabiliriz: Orada olanları burada kendi aramızdaki ilişkilere mümkün olduğunca yansıtmamaya gayret edersek, kendi gündemimiz üzerinde çalışırsak, buradaki Türk toplumu olarak, sizler kanaat önderleri olarak bir fark yaratabileceğimizi düşünüyorum” sözleriyle de Türkiye siyasetindeki gerilimin Almanya’da yaşayan Türklerin gündemine yansıtılmaması ve Almanya’daki Türk toplumunun kendi gündemine odaklanmasının faydalı olacağını belirterek Avrupa Parlamentosu seçimlerine değindi:

“Önümüzde Avrupa parlamentosu seçimleri var. Bu aslında buradaki Türk toplumunun daha fazla önem vermesi gereken bir seçim çünkü, orada alınan kararlar burada yaşayan Türk toplumunun günlük hayatını etkileyebilecek. Bu bağlamda , hem siyasi aktif katılım noktasında hem de siyasete aktif katılım sağlayan Türk ya da Türk dostu siyasetçileri destekleyerek ve çevrenizdekileri de bilgilendirerek Avrupa Parlamentosu seçim sürecine katkı sağlayabilirisniz. Siyasi katılım konusunu her zaman önemsediğimizi bu vesile ile bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

GENÇLERİMİZ ORTAK PAYDAMIZ

Başkonsolos Cebeci:Ortak paydalarda birleşelim! “Pek çok ortak paydamız var bir tanesi de gençlerimiz. Gençlerimizin iyi eğitim almaları iyi dil öğrenmeleri, Türkçe`yi iyi öğrenmeleri, sosyalizasyonları entegrasyonları kültürümüzden kopmamaları, ailelerine saygılı olmaları; bütün bunlar çok önemli. Biz konsolosluk olarak daha ziyade mesleki eğitim konusundaki programlara katılım sağlamaya teşvik ediyoruz bu konuda çalışma ateşeliklerinin çalışmaları var. Bizzat meslek fuarlarına katılarak gençlerimize yönlendirmeye çalışıyoruz. Biz hiçbir ayrım yapmadan irili ufaklı bütün derneklerimiz etkinliklerimize davet etmeye çalışıyoruz hepsi ile birlikte çalışmak istiyoruz çok aktif çalışan derneklerimiz olduğu gibi pasif kalan dernekler de var, onları da teşvik etmek istiyorum, Türkçe başta olmak üzere gençlerin eğitimi, toplumumuzun genelini ilgilendiren bütün konularda bütün derneklerimiz faal olsunlar bizden de destek talep etsinler biz de onlara elimizden gelen desteği sağlayalım” diyen Başkonsolos Cebeci, davet katılan misafirler eteşekkür ederek , sözü T.C. Essen Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi Osmanbey Şahin’e bıraktı.

GENÇLER İŞ HAYATINA VASIFSIZ İŞÇİ OLARAK BAŞLAMAMALILAR

Başkonsolos Cebeci:Ortak paydalarda birleşelim! Çalışma Ataşesi Osmanbey Şahin de konuşmasında meslek eğitimi  ve Türk gençlerinin eğitimini konu alan bir konuşma yaparak çalışmalarını anlattı.

“Derneklerimizin desteği bizim için oldukça önemli. Bir yandan derneklerle ortak çalışmalar yaparken bir yandan da yerel kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Alman kurum ve kuruluşlarla bir araya geldiğimizde bir proje yapalım, arkamızda derneklerin de desteği var dediğimizde işimiz daha çok kolaylaşıyor. Bu yüzden sizin desteğiniz bizim için çok önemli” diyen Ataşe Şahin, Almanya`da çok başarılı bir eğitim sistemi olduğunu ve Türk gençlerinin bundan yeterince yararlanamadığını belirtti ve şunları söyledi:

Çalışma Ataşesi Osmanbey Şahin, “Gençlerimiz iş hayatına vasıfsız işçi olarak başlamamalılar. Gençler meslek hayatına, işveren de olacaksa ya üniversite mezunu olarak ya da meslek sahibi olarak başlamalı. Biz meslek eğitimine çok önem veriyoruz. Başkonsolosluk olarak bir program düzenlemeye karar verdik. Dortmund IHK (Sanayi ve ticaret odası) ve HWK (Esnaf ve zanaatkarlar odası) ile bu programı düzenleyeceğiz.”

MESLEK EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

“18 Haziran saat 17:00-19:00 arasında IHK binasında gençlerle ailelerinin de katıldığı bir bilgilendirme toplantısı yapılacak. Bu toplantıda mesleklerle ilgili bilgi verilecek gençler soru sorabilecek. Meslek eğitimi ile ilgili bilgi verilecek, meslek eğitiminden sonra hangi kapıların açılabileceği ile ilgili bilgiler verilecek. 400 meslek eğitimi almış genç arasından en iyi derece ile meslek eğitimi bitiren bir Türk gencine Başkonsolos Cebeci tarafından bir ödül verilecek. Bu program için de sizlerin desteğini bekliyoruz” diyen Ataşe Osmanbey Şahin, gençlerle ve aileleriyle birlikte çalışmanın önemini anlattı, derneklerin önemini vurguladı.

Muhabirce/Hülya Sancak- ESSEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu