Haberler

Dortmund’ta bir meydan, adı Trabzon

Dortmund’ta bir meydan, adı Trabzon 2014 yılında zamanın Trabzon Anakent Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Dortmund Anakent Belediye Başkanı Ullrich Sierau kardeş şehir protokolünü imzalamışlardı.  Almanya’nın Dortmund kenti ile Trabzon dün (12 Mayıs 2019) bu protokol kardeşliklerini bir meydanda somutlaştırdılar.

MERKEZİ BİR NOKTA

Dortmund’ta bir meydan, adı Trabzon (Soldan) C.Gödecke, U.Sierau, M. Zorluoğlu, S. Zorluoğlu, Ş.Cebeci Dortmund Rheinische Strasse ile  “Dortmunder U”  bölgesinde  Westentor metro durağının ortasında, modern düzenlemesi yapılan bir kültür merkezinin olduğu bir alana, dün düzenlenen bir törenle Trabzon Meydanı adı verildi. Meydanın devamına Kardeş Şehirler Parkı ismi verilmiş. (*)

Dortmund çok milletli bir şehir. Neredeyse her milletten insan var ancak Türk göçmenler-Türkiye kökenliler çoğunlukta; nüfusun yüzde 23,2’sini oluşturuyorlar. (40.985 kişi).

Dortmund`ta Trabzon Meydanı açıldı Dortmund, Almanya’nın nüfusu en yoğun olan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin (17 milyonu aşkın) 3. büyük kenti, nüfusu 586 bin.

Sabah belediyenin meydana astığı isim levhasının açılışına, kardeş şehir projesinde emeği olan olmayan Dortmundlu Trabzonlular geldiği gibi, Alman yerel siyasetçiler ve Dortmundlu olmayan çevre illerden Trabzonlular, yerel siyasetçiler, çeşitli STK temsilcileri ve vatandaşlar da gelmişti.  

Dortmund`ta Trabzon Meydanı açıldı Trabzon Meydanı’nın resmi açılışı, iki başkanın alana beraberindekilerle birlikte gelmesiyle başladı: Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, eşi Sevcan Zorluoğlu, T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, Trabzon Ticaret Odası Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu ve başkan yardımcısı Mustafa Zihni Serdar KRV Eyaleti Meclis eski Başkanı Carina Gödecke, SPD KRV Eyalet Milletvekili Volkan Baran açılışta hazır bulundular.

BU MEYDAN BİR BULUŞMA NOKTASI
 Dortmund`ta Trabzon Meydanı açıldı Meydan açılışında yapılan konuşmalarda, Dortmund ile Trabzon kardeş şehir ilişkilerinin çok daha geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. İlk konuşmayı ev sahibi başkan Ullrich Sierau yaptı. Konuşmasına diğer kardeş şehir delegasyonlarını selamlayarak başlayan Sierau, Dortmund ve Trabzon kentlerinin ikili ilişki sürecini anlattı.

Dortmund`ta Trabzon Meydanı açıldı Ullrich Sierau konuşmasında şunları söyledi:”2009 yılında başlayan yani yaklaşık 10 yıldan beri iyi ilişkiler içindeyiz. Kardeş şehir sürecinden önce proje partnerliğimiz vardı. Bunu 2014 yılında kardeş şehir anlaşmasına dönüştürdük. Önceki başkan  Fevzi Gümrükçüoğlu ile çok güzel bir anlaşmaya imza attık. Bugün, 2019 yılında burada proje partnerliginden kardeş şehirliğe uzanan bu süreci kutluyoruz. Şehrimize Trabzondan gelen ekonomik kültürel, sosyal katkı sunan insanlara teşekkür ediyoruz. Bu meydan bu teşekkür adına bir buluşma noktası. Bundan sonra ilişkilerimizi daha ileriye nasıl taşıyabiliriz, diye çalışmalarımız olacak. Katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz.”

”BENZER YANLARIMIZ VAR”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise konuşmasında ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çalışacaklarını ifade etti: “Dortmund ile Trabzon`un kardeş şehir ilişkisinde önemli bir mesafe aldığımıza inanıyorum. Böylesine bir meydana Trabzon adının verilmesine öncülük eden  Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich`e ve Dortmud Belediyesi meclis üyelerine, Trabzon belediyesi, şehri adına çok teşekkür ediyorum. Dortmund ile Trabzon`un özellikle futbol anlamında çok benzer yanları var, dün akşam birlikte izlediğimiz Dortmund-Fortuna Düsseldorf maçında benzer atmosferi yaşadık. Bundan sonra Dortmund Belediyesi ile ekonomik, ticari ve kültürel anlamında ilişkilerimizi geliştirmenin çalışmalarını yapmalıyız. Bu ilişkiler burada yaşayan sizler sayesinde gelişecek ve kurumsallaşacak.  Bu tür ilişkiler bugün toplumları yakınlaştıracak olan ilişkiler. Herkes bilir, Trabzon`da bir meydan vardı, şimdi Dortmund`ta açılışını yaptığımız bu meydanla iki meydanımız olmuş oldu. Bu da bizi çok mutlu etti. Bugüne kadar emeği geçen, buraya Trabzon adını veren belediye meclisine ve belediye başkanına, uyum meclisi üylerine Türk ve Alman STK`larına derneklere teşekkür ediyorum ve hayırlı olsun diyorum.

“BİZE HER YER TRABZON”

T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci (ortada) T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci de konuşmasında kısaca sürecin sonuca gelişini anlattı: “Geçen sene Sierau`ya nezaket ziyaretinde bulunmuştum bu görüşmede kardeş şehir ilişkisinin tekrar canlandırılması konusunda mutabık kalmıştık. Başkonsolosluk bölgemde yer alması ve bir Trabzonlu olmamdan dolayı, böyle bir meydanın açılışında bulunmak beni çok mutlu etti. Burası artık sadece Trabzonluların değil, tüm Türklerin bir adresi olmuş oluyor. Burayı artık sürekli bir dostluk merkezi haline dönüştürmemiz gerekiyor. İlişkilerde sorun oldugunda bu kardeş şehir ilişkileri önem taşıyor. Türkiye ile Almanya arasında 100`den fazla kardeş şehir anlaşmaları var. Trabzon bu meydanla ön saflara geçmiş oldu. Yine bizim sloganımız olan ‘Bize her yer Trabzon, Dortmund dahil’ demek istiyorum. Bu ilişkiyi daha ileri boyutlara taşıyarak geliştireceğiz, belediye başkanına özellikle teşekkür ediyorum. Her iki şehir belediyesine ve vatandaşlara hayırlı uğurlu olsun”

Dortmund`ta Trabzon Meydanı açıldı Konuşmaların ardından Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, üzeri Dortmund filaması ile kapalı olan Trabzon Medyanı yazılı levhanın açılışını birlikte yaptı. 

Açılış sonrasında genç Karadeniz ekibi kemençe eşliğinde mini bir horon gösterisi yaptı.

Trabzon-Dortmund Ortak Gelecek protokolü imzalandı Trabzon-Dortmund Ortak Gelecek protokolü imzalandı Belediye başkanları gösterinin ardından, her iki belediyenin sosyo-kültürel ve ekonomik alanlarda birlikte çalışma var STK çalışmalarını teşvik etme kararını içeren Trabzon-Dortmund Ortak Gelecek protokolünü imzaladılar.

DORTMUND’UN DİĞER KARDEŞ ŞEHİRLERİ

* Dortmund’un, Trabzon/Türkiye’den (2014) başka;  Fransa-Amiens (1960), İngiltere– Leeds (1969), Rusya –Rostow (1977), ABD– Buffalo (1978), İsrail- Netanya (1981), Sırbistan– Novi Sad (1982), Çin- Xian (1992) olmak üzere 7 tane daha kardeş şehri var.

Muhabirce- Hülya Sancak/DHA/ DORTMUND

 

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu