Haberler

Dikkat: VW- Egzoz Skandalında zaman aşımı: 31 Aralık 2018

VW- Egzoz Skandalı: Zaman aşımı: 31.12.2018 Dr. Sincar & Basun Hukuk Bürosu, diesel skandalıyla ilgili olarak yaptıkları uyarıda aracınızda ciddi değer kaybı tehlikesi olabilir, hemen harekete geҫin ve araҫ alım sözleşmenizi iptal edin, diyerek şu bilgileri verdiler:

Volkswagen şirketi tarafından 20.09.2015 tarihinde resmi olarak onaylanan Diesel skandalı sonrasında, araҫ sahiplerinin Volkswagen şirketi ya da araҫ satıcılarına karşı tazminat hakları doğmuştur.

Bu hakkın değerlendirilebilmesi iҫin yeterli süre 31.12.2018 tarihinde son bulacak ve araҫ sahiplerinin tüm hakları zaman aşımına ugrayacaktır. Bu yüzden hemen harekete geҫip, avukatların da yardımıyla haklarınızı zaman aşımına uğramadan hukuki yollarla arayınız.

Gerekli hukuki yollara başvurmamanız durumda sizi neler bekliyor:

27 Şubat tarihinde Alman Federal Mahkemesi Diesel araҫlar iҫin öngörülen sürüş yasağının önünü aҫtı. Birҫok şehirde öngörülen bu sürüş yasağı sebebiyle hem arabanızı kullanamayacak hem de aracınızda meydana gelecek değer kaybına engel olamayacaksınız.

Bu skandaldan etkilenen araҫlara yeni bir yazılım yapmak mümkün olmasının yanı sıra bu yazılımın, üretilen CO2 miktarında kanuni sınırları aşması sebebiyle aracınızın verimini büyük ölҫüde düşürecektir. Bunun yanında yüksek miktarda CO2 üretiminin bir sonucu olarak yakıt harcamalarınızın artması da söz konusu.

11 milyona yakın diesel EA 189 motor tipi ile donatılmış VW, Skoda, Seat, Audi ve Porsche markalı araҫ bu skandaldan etkilenmiştir. Birҫok üretici araba şirketi (Mercedes-Bens, BMW, Opel, Ford, Alfa-Romeo, Jaguar, Jeep, Hyundai, Renault ve Peugeot) de bu durumla karşı karşıya kalmıştır.

Diesel sürücülerini yalnızca sürüş yasakları değil aynı zamanda araҫlarında ciddi değer kaybı tehlikesi de bekliyor. Köln İdare Mahkemesi 08.11.2019 aldığı kararla, 2019 Nisan ayı itibariyle Köln ve Bonn şehirlerinde Diesel araҫlara sürüş yasağı getirildiğini aҫıkladı. Ҫevre koruma iҫin gerekli olan bu önlemle birlikte, 2019 Nisan ayı itibariyle bütün Euro 4 Motorlar, hatta Eylül ayı itibariyle de tüm Euro 5 Motorlar bu yasak kapsamında olacaktır. Eş zamanlı 30 büyük şehirde hala devam eden mahkemeler bulunmaktadır. Stuttgart, Frankfurt, Berlin ve Aachen mahkemeleri konuyla ilgili ҫoktan karar alınmış bulunmaktadır.

Üretici firmaya karşı haklarınız

Avukatlar: (soldan) Mustafa Basun Dr.Şaban Sincar Üretici firmaya karşı haksız fiilden doğan tazminat hakkınız bulunmaktadır. Aracın yüksek miktarda Stickoxid üretmesinden kaynaklı kullanım onayını ya da Ҫevre Koruma Lisans`ını kaybetmesi ya da kaybetme tehlikesi altında olması, mal sahibine karşı bir zarar olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında yüksek yakıt tüketimi sebebiyle de araҫ sahibi zarara uğramaktadır. Hatta araҫ iҫin ödenen para bile bu zararlarla birlikte sayılabilir. Bu manipülasyonu bilen bir müşteri elbette bu satış sözleşmesini imzalamayacak ve satış gerҫekleşmeyecektir.

Bu tazminat hakkının dayandığı noktaysa; müşterinin bu bilgiden mahrum bırakılmadan önce yani kandırılmadan önceki durumuyla sözleşmeden sonraki durumunu dengelemektir. VW, müşterilerinde meydana gelmesine sebep olduğu bu ekonomik sonuҫları, aracın geri iadesine karşılık ödenen parayı geri vererek gidermek zorundadır. Hildesheim Bölge Mahkemesi hakimleri de bu durumu aynı şekilde yorumlamışlardır. (Mahkeme Kararı 17.01.2017, Az.: 3 O 139/16). Hakimler konuyla ilgili aҫık bir şekilde, olayın kötü bir kasti tüketiciyi kandırma olayı olduğunu savunuyorlar.

Diesel skandalından hariҫ araҫ kredi sözleşmeleri de feshedilebilir

Diesel veyahut benzin motorlu araba da olsa, VW, Mercedes, BMW, Audi, Renault veyahut Toyota markalı araba da olsa, hiҫ fark etmiyor! Araba finanse edilerek aldındıysa ҫoğu davada bütün para geri alınıp müşterinin bedavaya araba kullanması sağlanabilir! Ҫoğu kredi sözleşmeleri eksik ve hatalı oldukları iҫin araba kredilerinde rahatlıkla cayma hakkından istifade ederek arabadan hiҫ bir maddi zarar yaşanmaksızın araba kredi veren bankaya iade edilebilir.

Farklı bölgelerin mahkeme kararlarına göre tüketici fesih bilgilendirme koşulları (Widerrufsbelehrung) hatalı olduğu taktirde, tüketici zamanaşımı sorunu ҫekmeden bugün dahi sözleşmeyi feshedebilir ve aracı geri vererek ödediği bütün taksitleri geri alabilir. Yapılan tecrübeye göre, sözleşmelerin ҫoğu hukuka aykırı. Dolayısıyla ҫoğu tüketicinin kredi sözleşmesi büyük ihtimal ile iptal edilebilir!

Bu konuda ücretsiz hukuki destek iҫin Dr. Sincar & Basun Hukuk Ofisi ile iletişime geҫebilirsiniz.

Dr. Sincar & Basun Hukuk Bürosu

Dr. Sincar & Basun Law Office

Schiessstr. 55 – 40549 Düsseldorf

www.kanzlei-dr-sincar-basun.de Email: [email protected]

Tel: 0211 544 14 744, Fax: 0211 544 14 842

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu