Haberler

Cumhuriyet bayramını birlikte kutladılar

Cumhuriyte bayramını birlikte kutladılar Cumhuriyte bayramını birlikte kutladılar Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 95. yılı nedeniyle Ruhr Veliler Birliği ile Münster Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Essen-Karnap’ta ortaklaşa Cumhuriyet Bayramı programı düzenledi.

Öğretmenlerden Dilek Sak ve İnci Gürçay’ın sunuculuğunu yaptığı programa, T. C. Essen Başkonsolosluğu adına Muavin Konsolos Sibel Şahin, Eğitim Ataşesi M. Fikret Arargüç, Veli ve Öğretmen derneklerinin yanısıra STK temsilcileriyle birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından her iki ülke milli marşları okundu. Ruhr Veliler Birliği Dernek Başkanı Dr. Ali Sak programa emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra şunları söyledi; “Değerli dostlar, Cumhuriyet demek; Ben veya sen değil, siz, biz kısaca birlik demektir. Gurbet yaşamının 55. yılında ülkemizden uzakta kalmanın burukluğu içinde de olsa böyle anlamlı bir günde bir araya gelebilmemiz çok önemlidir. Genciyle, yaşlısıyla, kızıyla, erkeğiyle, işçisi, öğretmeni, doktoru, mühendisi, iş adamıyla bugün bu çatı altında olabilmek ve Cumhuriyetin kuruluşunu kutlayabilmek umarım hepimize Cumhuriyete sahip çıkma yönünde daha çok azim ve şevk verecektir.

Dr. Ali Sak Değerli dostlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük başarılarından birisi kuşkusuz kadınlara verilen haklardı. Kadınların, erkekler ile birlikte eşit bireyler olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşamasıdır ve sağlıklı bir toplumsal gelişimi için kuşkusuz Cumhuriyet Devrimlerinin içinde en önemli olanlarındandır. 1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun, Türk kadınına verilen hakların temelini oluşturmuştur. Artık kadın güçlenmeye, kişiliğini bulmaya başlamış ve eski Türk geleneklerinde olduğu gibi erkeğin yanında sosyal faaliyetlere katılmaya hazırdır.  Eğitimli, seçme ve seçilme hakkı olan, kendi hedeflerini çizebilecek manevi güce sahip olan toplumsal bir birey olmanın onurunu kazanmıştır. Türk kadını artık toplumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Kuşkusuz bu hakların en başında kademeli olarak Türk kadınına seçme ve seçilme haklarının verilmesidir. Bu yasa ile yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti 1930’larda çağdaşlık ve eşitlik konusunda bir çok Avrupa ülkesinin de ötesindedir. Bu adeta bir aydınlanma neferidir. Cumhuriyet Türk kadınına bir çok ilki de yaşatmış ve yaşatacaktır da.” Diyen Ali Sak, her biri kendi alanında ilklere imza atmış olan kadınların isimlerini sıraladı. Dr. Sak konuşmasına şöyle devam etti; “Türk kadını Cumhuriyetin kuruluşunda temeli olmuş, gelişmesinde harcı olmuşsa, yükselişinde onun demiri ve afetlere karşı da kurtarıcısı olacaktır. Hepiniz aydınlanma yolunda birer Cumhuriyet neferisiniz. Hepinize candan teşekkür ediyorum.”

Münster Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adına Hakan Ekinci de dernek faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi sundu. Karnap’ta bulunan Maria Kunigunda İlkokulu Müdürü Udo Moter de geceye katılımından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şahin: Türkiye Cumhuriyeti 95 yıllık bir başarı öyküsüdür

T. C. Essen Muavin Konsolosu Sibel Şahin T. C. Essen Muavin Konsolosu Sibel Şahin günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmasında şu konulara değindi; “Bilindiği üzere, 19 Mayıs 1919’da Atatürk, Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatmış ve 29 Ekim 1923 tarihinde de “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir.” diyerek Cumhuriyeti ilan etmiştir.

Cumhuriyet’te egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Halk kendi kendisini yönetme yetkisini temsilcileri aracılığıyla kullanır. Bu yönetimde yurttaşların seçme ve seçilme hakkı vardır. Milletin bütün bireyleri yönetime katılabilir ve söz sahibi olabilir. Çünkü cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit haklara sahiptir.

Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği çağdaş ülke olma yolunda laik, demokratik cumhuriyet rejimi ile kat ettiğimiz mesafe küçümsenecek gibi değildir. Cumhuriyet bize  ulus olma, dünya milletlerinin onurlu bir üyesi olma bilincini kazandırmıştır.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin 95 yıllık öyküsü bir başarı, bir uygarlaşma öyküsüdür. Cumhuriyetin başarıları ile haklı bir gurur duymaktayız. Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların ayakta kalmaları ve yaşamaları mümkün değildir. Bu nedenle bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup kollamak, iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır.

Cumhuriyte bayramını birlikte kutladılar- THM sanatçısı Bedia Akartürk, muhteşem bir konser verdi

Türk toplumu olarak sizler bugün Almanya’nın siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamının önemli bir parçası haline geldiniz. Almanya’nın gelişimine, zenginleşmesine önemli katkılarda bulundunuz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Bu başarılı örneklerin artması için sizi desteklemeye, arkanızda durmaya devam edeceğiz.

Türk toplumunun küresel kimliğini ve milli benliğini muhafaza ederek, birlik ve beraberlik içinde bugüne kadar olduğu gibi, hem Almanya’ya hem Türkiye’ye hem de Türk-Alman dostluğuna katkılarda bulunmaya devam edeceğine inanıyoruz. Almanya’da yetişen çocuklarımızın başarılı olmaları için Almancayı çok öğrenmeleri, bunun yanısıra, Türk dili ve kültürünün öğrenilmesi, kültürel kimliğimizin ve milli benliğimizin muhafazası ve yeni nesillere aktarılması bakımından son derece önemlidir.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetin 95. kuruluş yıldönümünü kutlar, Büyük Önder Atatürk ve canlarını bu uğurda feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anarım.”

Cumhuriyte bayramını birlikte kutladılar Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin okunmasını takiben öğretmenler Dilek Sak, İnci Gürçay, Kemal Cıbır, Müge Erciyas tarafından şiirler okudu, Elif Tahtabaş, Aylin Kılıç, Banu Yorulmaz, Ece Çukur gibi genç yeteneklere kavalı ile Mehmet İpek, Arp dinletisiyle Duygu Aydoğan eşlik ettiler.

Sonrasında öğretmen Mehmet Kapyapar tarafından hazırlanan Cumhuriyet başlıklı slayt gösterimi izlendi. T. C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci Üniversiteli gençlerin hazırlamış olduğu başka bir program sebebiyle gecikmeli olarak programa katıldı ve davetlileri selamladı.

Sonrasında THM usta sanatçısı Şef Kazım Birlik yönetimindeki Birlik Korosu Atatürk’ün en sevdiği türküleri seslendirdi. Anadolu’nun en güzel türküleriyle geceye renk katan THM usta yorumcusu Bedia Akartürk birbirinden güzel türküler okudu. En son bölümde ise öğretmen Gonca Tosun ve Birlik Korosu üyeleri solo şarkı ve türküler söyleyerek  gönüllerince eğlendiler.

Muhabirce/ Ünsal Gür/ Foto: Ezgi D. Göçmen – ESSEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu