Haberler

T.C. Essen Başkonsolosu Cebeci Türk iş adamlarını bir araya getirdi

T.C. Essen Başkonsolosu Cebeci Türk iş adamlarını bir araya getirdi T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, Dortmund ve çevresinde faaliyet gösteren Türk işinsanlarıyla başkonsolosluk konutunda bir araya geldi.

Türk işadamlarıyla tanışma ve görüş alışverişi amacıyla düzenlenen davete aralarında mimar, mühendis ve avukatların da bulunduğu işinsanları katıldı.

T.C Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Mehmet Fikret Arargüç, Çalışma Ataşesi Osmanbey Şahin, Muavin Konsolos Zafer Yurtyapan ve T.C Düsseldorf Başkonsolosluğu Başkonsolos yardımcısı Fatma Taşan Cebeci ile yine Düsseldorf Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Anıl Gürtuna Kaya’nın da hazır bulunduğu davette T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci bir selamlama konuşması yaptı ve davetin amacıyla ilgili bilgi verdi:

DORTMUND’TA 55 BİNİ AŞKIN BİR TÜRK NÜFUSU VAR

T.C. Essen Başkonsolosu Cebeci Türk iş adamlarını bir araya getirdi

“Görev bölgemizdeki en büyük şehir Dortmund. Burada 55 bine yakın büyük bir nüfus var. Bizim içın önemli bir kent. Toplumun önde gelenleri, iş adamları, esnaflarıyla konsolosluklar arasındaki ilişkilerin zayıfladığını gördük ve tekrar canlandırmak gerektiğini düşündük. Sadece sizlerle bizlerin, değil sizlerin de kendi aranızda kaynaşmanız gerektiğini düşündük. İişkilerinizi daha da güçlendirmek için etkinliklere ihtiyaç olabileceğini düşündük” diyen Başkonsolos Cebeci, Bu daveti yaparken de, ilk toplantının başkonsolosluk konutunda gerçekleşmesinin daha anlamlı olacağını düşündük. Elbette girişimcilerin tamamı burada değil, ama bu ilk adım olsun devamı olacaktır. Başkonsolosluk olarak amacımız, Türk girişimcilerin durumu nedir, varsa sorunlarını kendilerinden dinlemek ve neler yapabileceğimizi birlikte istişare etmek olacaktır. Birlikte oluşturacağımız sinerjinin bölgemizde yaşayan Türk toplumuna, özellikle de meslek eğitimi yapmak isteyen Türk gençlerine önemli faydası olacağını düşünüyoruz O yüzden bu toplantı bugün burada bu çerçevede atılmış ilkadım. Fiziki koşullar nedeniyle bu davette kitleyi çok büyük tutamadık ama bu bir ilk olur bundan sonra bunun devamı gelir” şeklinde konuştu.

Başkonsolos Cebeci bu tür toplantıların belli aralıklarla farklı şehirlerde de yapılabileceğini bu sekilde yeni bir sinerji yaratılabileceğini, ortak çalışmalar yapılabileceğini ve  iletişime her zaman açık olduklarını ifade etti. 

TOPLANTILAR TEKRARLANACAK

Başkonsoloslukların görevlerinden birinin de ticari ilişkileri geliştirmek olduğunu ifade eden Başkonsolos Cebeci, göreve geldikleri günden beri Türk ve Alman kesimleriyle, çeşitli temaslarda ve karşılıklı tespitlerde bulunduklarını belirterek “Bizim kendilerinden olduğu gibi onların da bize ilettiği bazı talepler istekler var. Örneğin sizleri, daha fazla görmek ve tanımak istedikleri anlaşılıyor. Dortmund ve çevresinde pek çok işadamı olmasına rağmen IHK (ticaret odası) ile fazla temasta bulunmadıkları, düzenlenen pek çok toplantıya katılmadıkları, kendilerini geri çektikleri yönünde serzenişte bulundular. Biz de ticaret odalarında daha etkin olmanız gerektiğini, faaliyetlerinizin daha görünür olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

T.C. Essen Başkonsolosu Cebeci Türk iş adamlarını bir araya getirdi Başkonsolos Cebeci toplantının amacını “Birincisi yoğun Türk nüfusun yaşadığı Dortmund şehri bizim için önemli,  ikincisi Dortmund ve çevresinde faaliyet gösteren iş adamları esnaflar toplumumuzun önde gelenleri ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi önemli. Üçüncüsü sizin kendi aranızdaki ilişkilerin, işbirliğinin dayanışmanın güçlendirilmesi gerekli. Dördüncüsü burada oluşacak sinerjinin bir lobi gücü olarak bize dönmesi amacıyla bu tür etkinlikleri davetleri düzenlemeyi öngörüyoruz. İnşallah bunu farklı gruplarla farklı şehirlerde de düzenleyebiliriz ” sözleriyle de özetledi  ve katılımcılarla birlikte, toplantının organize edilmesinde katkı sunan işadamı Zafer Aktaş ve gazeteci Ramazan Kabataş’a da teşekkür etti.  

SOSYAL PROJELERE DESTEK VERİLMELİ

İşinsanlarını sosyal projelere duyarlı olmaya davet eden T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, „Elbette sizler bunu yapıyorsunuzdur ancak hatırlatmakta fayda var, sosyal projelere de destek verilmesi gerekiyor. Bunun için derneklerle doğrudan ilişkiye girilebilir, konsolosluklarla da temasa geçilebilir. Dortmund’ta bizim için çok önemli olan bir Türk Eğitim Merkezi (TEM) var. Oranın da sahiplenilmesini rica ediyoruz” şeklinde eğitim merkezine dikkat çekerken davette hazır bulunan TEM müdürü Suphi Solmaz’dan bilgi alınabileceğini vurguladı.

T.C. Essen Başkonsolosu Cebeci Türk iş adamlarını bir araya getirdi Davette, T.C. Essen Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi Osmanbey Şahin, Eğitim Ataşesi Mehmet Fikret Arargüç kısa birer konuşma yaptılar.  Çalışma Ataşesi Osmanbey Şahin Almanya’da meslek eğitimine verilen öneme değinerek “Gençlerimizin sorunlu genç olmaktan kurtulup, iş hayatına atılabilecek seviyeye gelmelerini arzuluyor ve bunun için çalışıyoruz” dedi. Eğitim Ataşesi Mehmet Fikret Arargüç de eğitim alanında yapılan ve yapılacak olan çalışmaları anlattı, ve bu alanda derneklerle birlikte geniş çaplı ortak çalışmaların önemine dikkat çekti.

“TİCARİ ALANDA ALMANYA ÖNEMLİ BİR ÜLKE”

T.C. Essen Başkonsolosu Cebeci Türk iş adamlarını bir araya getirdi Üç ay önce göreve başlayan T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Anıl Gürtuna Kaya da, konuşmasında Almanya Türkiye arasındaki ikili iliskilerin önemine dikkat çekti. “Görev alanımız sadece Düsseldorf başkonsolosluk bölgesi ile sınırlı değil, tüm Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti`ni kapsıyor“ diyen Anıl Gürtuna Kaya, şunları söyledi: “Malumunuz Almanya, Türkiye Almanya ilişkileri bakımında oldukça önem verdiğimiz bir ülke. Bunun için de burada yedi ayrı ticaret ataşeliğimiz ve müşavirliğimiz bulunmakta. Temel hedefimiz, buradaki yatırımcılarımızın Türkiye`deki yatırımcılarımız ile bağlarını güçlendirmek, ticaretimizin ve ihtacaatımızın artmasını sağlamak. Bu bağlamda Türkiye`deki yatırımcılarımızı Almanya pazarına dahil edebilmek, onların işlerini kolaylaştırmak, en önemlisi de buralardaki yatırımcılarımızı Türkiye`ye götürebilmek ve aralarında bir köprü oluşturabilmek için çalışıyoruz“.

Muhabirce/ ESSEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu