Haberler

Kufen: Burası bizim camimiz

Kufen: Burası bizim camimiz Camideki toplantıda anlamlı mesajlar verildi Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen ve T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci Irkçılıkla Mücadele haftası kapsamında Essen Katernberg’te DİTİB Fatih Camisi’nde vatandaşlarla biraraya geldiler.

Essen Göçmen Dernekleri Birliği ve Essen İslam ve Camiler Komisyonu’nun düzenlediği etkinliğe iki çatı kurumunun başkanı ve Essen Uyum Meclisi üyesi Muhammet Balaban, farklı STK temsilcileri ve çeşitli milletlerden vatandaşlar katıldı.Etkinligi Essen Göçmen Dernekleri Birliği ve Essen İslam ve Camiler Komisyonu düzenledi

Camilere ve Türk işyerlerine derneklere saldırıların arttığı son günlerde camideki toplantıda anlamlı mesajlar verildi.

Essen Katernberg Fatih Camisi Basın Sözcüsü Özcan Akbaşlı’nın selamlama konuşmasıyla başlayan etkinlikte ilk olarak Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen bir konuşma yaptı.

Kufen: "Kin nefret ve şiddeti kesin bir dille reddediyoruz ve izin vermeyiz" Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen, ziyaretini özellikle camiye yaptığını vurgulayarak “Ama herhangi bir camiye değil, özellikle bir DİTİB camisine geldim. İnanıyorum ki bu ziyaretim, medyada yapılan haberlerin aksine bizi birleştiren pek çok şey olduğunu gösterecektir, Türk Alman dostluğu sağlam temeller üzerindedir” dedi.

Türk maden işçilerini de unutmadı

Essen Katernberg’teki DİTİB camisinin en eski yerleşik camilerden biri olarak entegrasyona katkılarını ömensiyoruz diyen Kufen “Essen Belediye Başkanı olarak buranın bizim camimiz, Essenlilerin camisi olduğunu vurgulamak istiyorum. Essen çok renkli bir kent. Son yıllarda Suriye’den ve pek çok farklı ülkelerden göç aldı. Son yıllarda dünya siyasetinin etkileri Avrupa’ya Almanya’ya da yansıdı. Siyasette eleştiri vardır. Türkiye siyaseti eleştirilebilir, Almanya siyaseti, Almanya başbakanı eleştirilebilir. Türkiye hükümeti başbakanı da eleştirilebilir. Ancak, kin nefret ve şiddeti kesin bir dille reddediyoruz ve izin vermeyiz. Türkiye hükümetini eleştirmek yerine, Almanya’da Türkleri ve Almanları birbirine düşürmek için kullanmak isteyenlere de izin vermeyiz.

Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen

Bu yüzden burada dostum Muhammet Balaban ve yeni gelen Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Şener Cebeci ile biraraya geldik. Biz birbirimize aitiz birlikte barış içinde bir çatı altında bir belediye başkanıyla, Hrıstiyanı, Yahudisi, Müslümanı, ateisti, genci yaşlısı, engellisi engelsizi, tüm insanlarla birlikte yaşamak istiyoruz. Şehrimizin renkliliği, çeşitliliği bizim güçlü yanımız. Bunu güçlü bir şekilde vurgulamak için buradayız” sözleriyle son günlerdeki saldırılara karşı anlamlı mesajlar verdi.

Thomas Kufen ayrıca “Bu yıl Almanya’da çok önemli bir yıl. Bu yıl –taşkömürü-madencilik Almanya’da sona eriyor. Sanayi ülkesi Almanya’nın başarısı, madencilik ülkesi Almanya’nın başarısı aynı zamanda Türk maden işçilerinin de başarısıdır. Bu yıl bunu da vurgulamalıyız” diyerek, Türk maden işçilerinin Alman madencilik tarihindeki önemine dikkat çekti.

Cebeci: İslam adına insan öldürenler bizi temsil etmiyor

T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci Thomas Kufen’in ardından konuşma yapan T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, etkinliği düzenleyenlere teşekkür ederek, son günlerdeki olaylara değinerek; ırkçılık, Alman makamlarının sessizliği ve Türk toplumunun endişelerine değindiği bir konuşma yaptı. Cebeci’nin konuşması ana başlıklarla şöyle:

“Etkinliğin bu kutsal mekanda yapılmasını DİTİB Camisi`nde yapılmış olmasını önemsediğimi belirtmek istiyorum. Sayın Kufen’ın ve Türkiye`nin buradaki en üst düzey yetkilisi olarak benim de burada olmamın önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum ve Sayın Kufen’e bu bakımdan teşekkür ediyorum. Bu faaliyete ön ayak olan sivil toplum kuruluşlarını da ayrıca tebrik ediyorum. Bu faaliyetin bir camide olması şu bakımdan önemli. Müslümanlık, Hıristiyanlık gibi evrensel bir dindir ve barış ve kardeşliğin öngörür barış ve kardeşlikten bahseder. İslâm kelimesinin anlamı “barış” demektir. Hz. Muhammed de Veda Hutbesi`nde ırkçılığın İslam`da yeri olmadığını açık ve net bir şekilde söylemiştir. İçinizde bilenler vardır ne “Arabın Acem üzerinde ne Acemin Arap üzerinde bir üstünlüğü yoktur, üstünlük takva iledir yani ahlak iledir. Ancak maalesef İslam adına insan öldürenler İslam adına şiddete başvuranlar var, bunlar hiçbir şekilde bizi temsil etmiyorlar.

Irkçılık insanlık dışı bir ideoloji

Cebeci: "60 yıllık tarihi ile Almanya`nın kalkınmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunan Türk toplumuna minnet duyulması gerekirdi" Essen Katernberg DİTİB Fatih Camisi Eskiden de din adına fanatizm yapılırdı bugün de yapılıyor. Haçlı Seferleri bir din fanatizmidir, Haşhaşiler de bir din fanatizmidir. El-kaide İŞİD de bir din fanatizmidir, bunların hiçbiri Müslümanlığı temsil etmiyorlar. Irkçılık de aynı şekilde bir fanatizm çeşididir. Irkçılık Nazi Almanya`sında apartheid döneminde Güney Afrika`da devlet eliyle yürütülen son derece insanlık dışı bir ideolojidir. Amerika Birleşik Devletleri`nde de siyahilere karşı uzun bir süre kurumsal ırkçılık yapılmıştır ve bazı uygulamalar hâlâ devam etmektedir.

Popülist ırkçı politikalar

Son dönemde Batı dünyasında yeni bir ırkçılık dalgası başladı. Popülizmle kimlik politikaları ile birleşerek Müslümanlara ve Türklere karşı yeni bir ırkçılık hareketi başladı. Bu politikalar maalesef ayrışmayı teşvik etmektedir. Bir yanda artan bir ırkçılık var, bir yanda artan bir İslam düşmanlığı islamofobya var. Almanya`daki Türk toplumu bu iki kıskacın arasında kalmış durumda. Bir yanda ile Müslüman kimliği diğer yanıyla -ırkçılık bağlamında -Türk kimliği ile baskı altında tutulmakta. Oysa 60 yıllık tarihi ile bu ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine katkıda bulunan Türk toplumuna minnet duyulması gerekirdi.

Rahatsız edici bir sessizlik var

Toplantıya Anatolia Kadın Derneği de katıldı Cebeci: "Bütün kültürler bizce muteberdir aralarında bir hiyerarşi yoktur." Türk toplumu bugün kendini daha fazla dışlanmış daha fazla ötekileştirilmiş hissediyor. Irkçı saldırıların sayısında artış var. Camilerimize bile saldırılıyor. Yılbaşından beri 25 camimiz saldırıya uğradı. Alman siyasilerin ve kamuoyunun tepkisi çok cılız. Sayın Kufen istisna tabii. Rahatsız edici bir sessizlik var. Irkçı siyasetçilerin Türklere yönelik hakaretleri normal karşılanmaya başladı. Bu durum bizleri olduğu kadar Alman toplumunu ve Alman makamlarını da rahatsız etmeli. Çünkü kontrolden çıkan nefretin nelere yol açabildiğini geçmişteki kötü örneklerden biliyoruz. Açık ırkçılığın yanında bir de gizli ırkçılık var. Günümüzde artık açık açık ırkçılık yapmak ayıp kabul edildiği için siyaseten onaylanmadığı için bazı yerlerde gizli ırkçılık yapılıyor. Yani çağdaş modern entelektüel görünmek adına gizlilik yapılıyor. Mesela benim kültürüm senin kültüründen üstündür demek gizli ırkçılık. Bütün kültürler bizce muteberdir aralarında bir hiyerarşi yoktur.

Her sene bugün burada buluşalım

Muhammet Balaban (solda), Thomas Kufen Almanya Türk toplumu bütün bu olup bitenlerden dolayı haklı olarak endişelidir. Irkçı saldırılara ve hakaretlere karşı Alman resmi makamlarının daha duyarlı olması Türk toplumunu bir nebze daha rahatlatacaktır. Bu bakımdan Sayın Kufen`ın bugün burada aramızda olmasını önemsiyorum tekrar bunu vurgulamak istiyorum.  Toplumumuz için anlamlı bir mesaj olmuştur bugünkü etkinlik. Ve bu etkinliğin geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum. Her sene bugün burada buluşalım.”

Essen Göçmen Dernekleri Birliği ve Essen İslam ve Camiler Komisyonu Başkanı Muhammet Balaban da, her iki konuğun da konuşmasının ardından katılımcılara teşekkür ederek, etkinliğin her sene geleneksel olarak tekrarlanması konusunda çalışma başlatacaklarını belirtti.

Muhabirce/ Hülya Sancak- ESSEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu