Haberler

Dünyanın en eski kütüphanesinde neler var?

Fas: al-Qarawiyyin Universitesi Kütüphanesi Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en eski kütüphanesi sayılan Fas’ın Fes kentindeki al-Qarawiyyin Universitesi Kütüphanesi köklü restorasyon çalışmasının ardından kapılarını ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor.

Fatima el-Fihri adındaki, Fes kentinden bir kadın tarafından 859 yılında kurulan kütüphane erken dönem islami eserlerin korunduğu bir yer olarak tanınıyor.

CNN Internatıonal’ın haberine göre kütüphanede 800 yıllarından kalma Kuran’ı Kerim, 900 yıllarından kalma Hz.Muhammed’in yaşamını anlatan eserler ile bilimsel ve tıbbi kitaplar da bulunuyor.

Yanındaki cami çatısından akan yağmur sularının tahribatına uğradığı belirlenen kütüphane son beş yıldır köklü bir restorasyona tabi tutulmuştu.

ESERLER DİJİTALİZE EDİLECEK

Mimar Aziza Chaouni ve ekibinin yürüttüğü restorasyon çalışmalarında tesisat ve aydınlatma sistemlerinin yenilenip, yeni klima sisteminin kurulmasının yanında binanın sembolü olan yeşil çatısının da tümüyle yenilendiği belirtiliyor.

Kütüphanedeki yazılı eserlerin çok eski ve ele alınıp okunmasıyla kolayca zarar görebileceğini belirten kütüphaneye sahip olan üniversitenin kültür ve dil profesörü Moha Ennaji eserlerin restorasyonu ve dijitailize edilmesi amacıyla yüksek teknolojik laboratuar da kurulacağını belirterek ‘‘Üniversite yönetimi eserlerin gelecekteki kullanımlarını garanti altına almak amacıyla taranarak dijitalize edilmesi kararını aldı.’’ dedi.

Muhabirce/DHA- İsveç-Stockholm

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu