Haberler

Gemici: Hayal kırıklığı yaşıyoruz

Göçmenlere yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkının verilmemesi eleştirildi Kuzey Ren Vestfalya (KRV- NRW) Eyalet Meclisi'nde AB'ye üyesi olmayan ülke vatandaşlarına (Türkiye gibi) yerel seçim hakkı verilmemesi tepkiyle karşılandı.

NRW Eyalet Meclisi'nde AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına seçim hakkı verilmemesi kararının ardından bir açıklama yapan NRW- Yerel Seçimlere Katılma Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, "Çeşitli bahanelerle yerel seçim hakkımız engelliyorlar. Hayır diyen partilere tepkimizi göstermeliyiz" dedi.

SPD,Yeşiller ve Korsanlar Partisi'nin ortak hazırladıkları, yerel seçimlerde AB ülkeleri dışından gelen göçmenlere seçme ve seçilme hakkı verilmesi yönündeki önergeye, CDU'lu ve FDP'li milletvekillerinin hayır oyu vermesini eleştiren NRW-Yerel Seçime Katılma Girişimi Başkanı Bahattin Gemici basına yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde oy kullanabilmenin önemine değinerek, alınan kararı eleştirdi ve mücadelenin süreceğini dile getirdi.

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ

NRW-Yerel Seçim Katılma Girişimi Başkanı Bahattin Gemici Göçmen kuruluşları olarak kırk yıldan fazladır, yerel seçim hakkı için mücadele edildiğine dikkat çeken Bahattin Gemici "NRW Eyalet Meclisine gelen yasa teklifine red oyu veren CDU ve FDP  partileri bizim ve diğer demokratik girişimlerin verdikleri mücadeleyi, topladığımız imzaları, uyum  ve belediye meclislerinin bu yönde aldıkları kararları hiçe saymışlardır. AB ülkelerinden gelen yurttaşlar, üç ay süreyle bu ülkede oturmaları halinde yerel düzeyde seçme ve seçilme hakkına sahip olurken, elli yıldan fazla bir süredir bu ülkede yaşayan ve toplumsal yükümlülüklerini yerine getiren, başta biz Türkler olmak üzere, diğer göçmenlerin bu haktan yoksun bırakılmaları demokrasiyle  bağdaştırılamaz. Hele bu konunun seçim malzemesi yapılması asla kabul edilemez. Alınan kararla Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde  1 milyon, Almanya’da ise 4.5 milyon insan seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılmıştır. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz" dedi.

SEÇİMLERE KATILIP, GEREKEN YAPILMALI

AB üyesi 16 ülkede göçmenlerin seçme ve seçilme hakkına sahip olmasına dikkat çeken Bahattin Gemici "Seçme ve seçilme hakkı demokrasinin bir gereğidir. Daha önce uyum bakanı olarak görev yapan ve kamuoyunda olumlu bir izlenim bırakan CDU NRW Eyaleti Başkanı sayın Armin Laschet bu açıklamaları ve tavrıyla  bütün inandırıcılığını yitirmiştir. Daha önceleri göçmenlerin yerel seçim hakkını savunan  ve liberal görüşleriyle tanınan FDP'nin de bu tavrından vazgeçerek CDU’nun yanında yer alması ibret vericidir. Biz, NRW-Yerel Seçimlere Katılma Girişimi olarak mücadelemize devam edeceğiz. Tüm demokratik kuruluşlara ve yurttaşlarımıza sesleniyoruz: Önümüzdeki seçimlerde tüm parti yetkililerine yerel seçim hakkı talebimizi iletelim. Alman vatandaşı olan yurttaşlarımız ise  mutlaka seçimlere katılmalı ve gerekeni yapmalıdır" açıklamasında bulundu.

Muhabirce/ ESSEN

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu