Haberler

Dünyanın kadın gücüne ihtiyacı var

Hilal Dokuzcan: Dünyanın kadın enerjisine ve gücüne ihtiyacı var Sosyalist Enternasyonal Kadın Başkan yardımcısı seçilen CHP Kadın Kolları eski Başkanı Hilal Dokuzcan, Almanya'da bir dizi temaslarda bulundu.

Hülya Bal Coşkun- Mine Küçük Cumhuriyet Kadınları İnisiyatifinden Hülya Bal Coşkun ve Mine Küçük organizesiyle beraberinde TSM sanatçısı ve koro şefi Nihal Arda ile Almanya'ya gelen Hilal Dokuzcan Düsseldorf'ta Interaktiv- Kreative Migranten e.V tarafından AWO'da düzenlenen bir toplantıya katıldı.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu toplantıda Türkiye ve dünya gündemini değerlendiren, güncel ve siyasi yaşamda kadının rolünü anlatan Hilal Dokuzcan, kadınlar tarafından da soru yağmuruna tutuldu.

SİYASET KUTUPLAŞMA ÜZERİNDEN YÜRÜYOR

Soruların daha çok Türkiye'deki genel durum yoğun ayrışma ve gerilim ortamı üzerine endişeleri içermesi üzerine, Dünya genelinde siyasetin kutuplaşma ve düşmanlıklar üzerinden tehlikeli bir şekilde ilerlemeye başladığını ifade eden Hilal dokuzcan genel olarak bir tedirginlik olduğunu belirtti:

"Ülkenin dokularını bozmaya yönelik bir çaba var, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değeleri üzerine şimdiye kadar hiç bu kadar dört bir yandan saldırı olmamıştı. Ne olursa olsun, yaşadığımız coğrafya insanının derin bir sevgisi, hoşgörüsü var. Bunlar siyasetin ötesinde, bizi bir araya getiren insani şeyler,bunlar bizi bir arada tutan önemli şeyler.Birbirimize sahip çıkarak kim olursa olsun onun bizi bölmesine yönlendirmesine izin vermemeli " sözleriyle yanıt verdi.

KADINLAR SORUNLARINA EL ATMALI

Dünyanın kadın enerjisine ve gücüne ihtiyacı var "Hepimiz ülkemizde rahat, huzurlu, güvenli yaşamak istiyoruz. Ülkemizde hemen her gün bir kadın yaşam hakkını kaybediyorsa hem de yakınları tarafından bu hak elinden alınıyorsa, düşünecek başka birşey yok,  bu yolda birleşip mücadele edeceğiz. Biz demokrasiden yana olan insanalrız. Karşımızdakinin farklı düşüncelerine saygılıyız. Sistem içindeki sorunları özellikle de kadınla ilgili sorunların ne olacağı kadınların elinde. Kadınlar soruna el atmadığı sürece kimsenin umurunda değil. Bu yüzden kadınların farklı bir dinamizmle hareket etmesi lazım" dedi ve solun da, sosyal demokratların da oturup düşünmesi yapması gereken şeyler olduğuna dikkat çekti.

SOL KESİM DE KADIN KONUSUNDA TUTUCU

Dokuzcan ve Arda çocuk korosu ve öğretmenleriyle Nihal Arda`dan mini konser Sosyalist Enternasyonal Kadın Başkan yardımcısı görevine gelene kadar geçen sürenin de oldukca zorlu olduğunu işeret eden Hilal Dokuzcan birlikte yapılacak çok şey olduğuna dikkat çekti. CHP'de Kadın kolları genel başkanlığı döneminde kadın kollarının daha güçlenmesi adına yurt içinde ve yurt dışında farklı ilişkiler geliştirilmesi gerektiğini konuştuklarını belirterek, Sosyalist Enternasyonal Kadın ile ciddi bağlamda çalışmaya başladıklarını ancak orada da çok mücadele verdiklerini dolayısıyla kadın olmanın sosyal demorkat sol kesimde de çok zor olduğunu ifade etti.

Bu Türkiye'de bir ilk. Daha önce Türkiye'de Sosyalist Enternasyonel'in bu kadar bilinmedigini vurgulayan Dokuzcan, şimdi Türkiye'den bir kadının orada başkan yardımcısı olmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Hilal Dokuzcan, sorunların çözümünde genel olarak kadınla erkeğin birlikte çalışması gerektiğine vurgu yaparak "Mustafa Kemal'in bir ifadesi var 'Bir toplumun yarısı zincirlerle toprağa bağlı kaldıkça diğer yarısını yükselmesi mümkün müdür' diyor. Yani erkek ve kadın omuz omuza çalışmalı. Dünyanın kadın enerjisine ve gücüne ihtiyacı var sevgiye şefkate ihtiyacı var. Sosyal demokratların da kendine gerçekten iyice bir bakması gerekiyor;  bizlerin de kendi kendimize bakmamız gerekiyor" dedi.

Halk ozani Ali Karadağ Uzun konuşmanın ardından davetliler arasında bulunan halk ozanı Ali Karadağ kendi yazdığı türküleri ve deyişleri seslendirdi. Daha sonra AWO yetkilisi Ataman Yıldırım ile TSM yetişkin grubu ve çocuk gruplarının çalışmalarını izleyen Dokuzcan ve Arda çalışmalara da katılıp çocuklarla birlikte şarkı öylediler. Nihal Arda TSM grubunun çalışması sırasında güzel yorumuyla mini bir konser verdi.

Hülya Sancak/ DÜSSELDORF

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu