Haberler

Düsseldorf`ta sandıklar kuruldu söz milletin

Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel oy kullanma hakkında bilgi verdi Seçmenler refereanduma ilk gün yoğun ilgi gösterdi, uzun kuyruklar oluştuYurt dışında ve sınırkapılarında olduğu gibi, Düsseldorf Başkonsolosluğu hizmet binasında bulunan 'Anadolu Salonu'nda da sandıklar kuruldu. İlk gün vatandaşlık görevini yerine getirmek isteyen seçmenler uzun kuyruklar oluşturdu.

Avrupa'daki  bir çok Türk temsilciliğinde olduğu gibi T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu'nda kurulan sandıklarda tercihlerini yapmak için gelen Türk vatandaşları ilk günden uzun kuyruklar oluşturdu. Oy verme işlemi yarım saat geçikmeyle başlayabildi. Bu da seçmenlerin tepkisine neden oldu. 'Neden hazırlıklara daha önce başlanılmadı?' gibi sorular soruldu.

Seçmenler salona üstleri arandıktan sonra alındıHAFTA SONU 10 SANDIK KURULACAK

Yüksek Seçim Kurulu(YSK) verilerine göre Almanya'da kurulacak 13 seçim bölgesinden biri olan ve 130 bin seçmenin bulunduğu Düsseldorf Başkonsolosluğu'nun Anadolu Salonu'na kurulan 8 sandıkta seçmenler tercihlerini yapabilecek. Hafta sonlarında ise 10 sandığın kurulacağı açıklandı. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanabilmeleri için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmaları ve sandığa gidilirken T.C Kimlik Numarası’nın da yazılı olduğu kimliğin unutulmaması istendi.

Referandum için sandıkların kurulması Alman basınında ilgisini çekti. Salon içinde olduğu gibi salon dışında da seçmenlere mikrofon uzattılar. Düsseldorf Başkonsolosluğu'nda kurulan sandıklarda 5'er kişi görev yapıyor. Seçim sandıklarında sandık başkanının ve yardımcısının yanı sıra 3 siyasi partinin temsilcisi de görev alıyor. Anadolu Salonu'nda vatandaşlarımız hafta içi 8, hafta sonları ise 10 sandıkta tercihlerini yapabilecekler. Parti sembollerini anımsatan simgelerle gelen seçmenlerin salona alınmayacağı açıklandı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun(YSK) aldığı karara göre oy kullanma hakkına sahip Türk vatandaşları kendilerine en yakın temsilcilikte tercihlerini yapabilecekler. Daha önceleri sadece bağlı bulunan temsilcilikte oy kullanılabiliyordu.

130 BİNİN ÜZERİNDE SEÇMEN OY KULLANMA HAKKINA SAHİP

Yüksek Seçim Kurulu`nun kararına göre Türk vatandaşları kendilerine en yakın temsilcilikte oy kullanabileceklerAlmanya'da en çok Türk nüfusun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti sınırları içinde yer alan dört seçim bölgesinden biri olan Düsseldorf Başkonsolosluğunda 130 binin üzerinde seçmen oy verme hakkına sahip.

Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel "Başkonsolosluğumuza bağlı bölgelerde en son seçimde  129.684 seçmen oy verme hakkına sahipti. Bu  seçimde ise 132 bine yakın seçmene hizmet vereceğiz. Umarım sakin, huzurlu süreci yaşarız. Oy vermek için  bize gelen vatandaşlarımız T.C. Kimlik numaralarının yazılı olduğu kimliklerini ya da pasaportlarını yanlarında bulundurmalılar. Daha önceki tecrübelerimizde de gördük, hafta sonları yığılmalar oluyor ve çok bekleniyor. Vatandaşlarımızdan ricam, gelebilecek olanlar hafta içi günlerde gelsinler. Oy verme saatlerimiz sabah 09:00-21:00 arası. Fakat kuyrukta bekleyenler varsa da onları geri çevirmeyeceğiz ve mutlaka oy verebilmelerini sağlayacağız" açıklamasında bulundu.

VATANDAŞ NE DİYOR?

Kuyrukta beklerken ve sandıklarda oylarını veren vatandaşlarımızdan bazıları ile konuştuk, duygularını paylaşırlarken şunları söylediler:

Hanife ve Aslan Karaduman Anadolu Salonu`nda ilk oyu kullananlardan Nilgün Yakar. Aslan Karaduman ve Eşi: Yıllar sonra yurt dışında o verecek olmanın sevincini yaşıyorum. Çok güzel bir duygu. Ailem ve çocuklarımla ilk gün vatandaşlık görevimizi yapalım istedik. Maşallah! İlginin bir hayli fazla olması şaşırttı beni.

Hanife Karaduman: Referandum için ilk gün tercihimizi yapalım istedim. Heyecanlıyım. Sonuç şimdiden memleketimiz için hayırlı uğurlu olsun.

Nilgün Yakar: Duisburg'da oturuyorum. tercihte bulunurken zorlanmadım. Bizlere de önemli konularda fikrimizin sorulmasını önemsiyorum. Sonucun şimdiden vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını dilerim. Görevimi yapmanın huzurunu yaşıyorum.

Hamza Akdemir ve eşi. Sandıkta yaşlılara yardımcı olundu Sultan Yılmaz Hamza Akdemir ve eşi: Sabahleyin erkenden gelip tercihimizi yapmak istedik. Görevliler bize yardımcı oldu. Rahatlıkla sandıkta tercihimizi yapabildik. Gurbette bile olsak vatandaşlık görevimizi yapabilmenin sevincini yaşıyoruz. Vatanımız için hayırlı olsun.

Sultan Yılmaz: Düsseldorf'ta oturuyorum. Referandum sürecini yakından takip ettim. Vatandaş olarak bizede önemli görev düştüğünü bildiğimden erkenden gelerek tercihimi yaptım. Türkiyemiz için inşallah hayırlı olur. Yaşasın vatanımız.

İbrahim Ergül- DÜSSELDORF

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu